|
Očkování, 13.6.2019  Jen pro JG: dávám vám za pravdu. Kdybych měl pevný alobal a nebyla zase bouřka, asi by to mohlo být lepší než papír v miktroténu. Pokud je sucho a chladno, očka skutečně nemusí rašit. U nás je však právě teď 34ºC a je po bouřce, takže by asi... celý příspěvek > |
 |
Očkování, 12.6.2019 Pokud to spěchá, vsaďte na jistotu. Ihned naroubujte do rozštěpu a roub obalte bílým papírem a mikrotenovým sáčkem. Pod roub pak vsaďte 2 očka Forkertovým očkováním. Očka nezakryta. Možná to hned vyraší, ale do zimy to vyzraje. |
 |
|
 |
Úroda meruněk 2019, 12.6.2019  Všiml jsem si, že mi plně dozrála Aurora. Má kulaté plody odpovídající správnému popisu, ale nejsou kyselkavé. Mají normální meruňkovou chuť, spíše sladkou. Nejsem však expert na specifikaci chutí. Pokud jde o tu občas zmiňovanou kyselkavou chuť,... celý příspěvek > |
 |
Moruše, 10.6.2019  Nechci to nijak zpochybňovat. Denně však vídám stovky morušových stromů. Buď mají zralé plody na všech větvích nebo žádné plody na žádné větvi. Ty bez plodů jsou buď samci nebo stromy ořezané na podzim až na patku. |
 |
Bábiny zuby, 10.6.2019  Komu už letos roste kotvičník? Je velmi teplo a občas zaprší. Za nedlouho se bude hojně vyskytovat i v přírodě. Ten čerstvý má asi víc vitaminu C. |
 |
Štěpování - a co potom?, 9.6.2019  V zahrádkářské praxi si někdy hrajeme a pokusničíme s atypickými štěpovanci. Já jsem letos řešil několik takových případů.
Např. u kaki jsem měl očko (z 16.9.), které vůbec nechtělo vyrazit. Přestože podnož byla seříznutá. Tak jsem na podnož... celý příspěvek > |
 |
Rouby Solanky, 8.6.2019 DFTT |
 |
Moruše, 8.6.2019 Hezké velké plody! U nás už se na ně spíše jen díváme. Ani ti zlatohlávci to už nežerou. Na začátku se na ně vrhli a asi se tak přejedli, že dostali průjem. Letící brouk se vyhýbá i morušovým samcům bez plodů. Škoda, že všichni škůdci nejsou tak... celý příspěvek > |
 |
Totální herbicid bez glyfosátu?, 8.6.2019  Před výsadbou na zapleveleném úhoru se mi solární herbicid ve formě lexanové desky velmi osvědčil. Při rytí pak jen vyhážu silnější kořeny a uschlá nadzemní část plevelů zůstane jako hnojivo. Při současných teplotách a blížícím se slunovratu mám... celý příspěvek > |
 |
Aurora, 8.6.2019 Teď jsem znejistěl. Ano, od Tsunami mám několik posledních měkkých plodů v ledničce. Koupil jsem 2 stromky a plody jsou úplně identické. Stromek, který považuji za Auroru, je úplně jiný než Leskora. Přirozeně tvoří kotlovitou korunku a plody má spíše... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Aurora, 7.6.2019  Vyskytuji se v mírně teplejší oblasti, a tak se mi po sklizni Tsunami začíná vybarvovat už i Aurora. Leskora je hned v těsném závěsu. Pokud vydrží současné teploty, mohou obě za týden dozrát. |
 |
Moniliový úžeh peckovin 2019, 7.6.2019  Monilia se nevyhýbá ani tzv. teplejším lokalitám. Kdekoliv se může z jara stát, že silně zaprší a hned na to se v noci silně ochladí až k nule. Myslím, že to je úplná pozvánka pro takovéto houbové choroby. Monilia se mi vyskytla i na ošetřených... celý příspěvek > |
 |
Sklizeň 2019, 6.6.2019  Dneska jsem dosklízel první meruňky. Ale začíná se vybarvovat i Aurora a Leskora. Cuket mi dnes narostlo šest na třech ranných rostlinách. Nezapomínám však na podzim a vysil jsem i pozdní cukety. Zakryté mohou vydržet až do listopadu. Zatím nemám... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2019, 6.6.2019  Opravdu je máte krásně vybarvené. To já mám papriky stále ještě zelené. |
 |
Roubování, 5.6.2019 V současné době se roubují angrešty a dobře se chytají i růže. Máte někdo zkušenosti s roubováním peckovin mladými rouby v červnu? Včera jsem zkusil několik meruněk. |
 |