|
Peach Shimizu ice, 20.7.2019  Tak tedy vypadají plody, které nepoškodil obaleč. Je to zase něco jiného než evropské broskve. |
 |
Tomel pro republiku, 20.7.2019  Můj nový očkovanec vyrazil velmi pozdě (začátkem května), ale už po dvou měsících vytvořil 120 cm vysoký špičák. Pokud do zimy vytvoří i předčasný obrost, můžu mít v dalším roce na ukázku plody. Když tedy celý zase nezmrzne. My máme sice o něco... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rajčata 2019/2, 20.7.2019  Já jím taky skoro výhradně maloplodá rajčátka (šišatá Mini Roma, Vilma a Aztek). Chuťově jsou asi nejlepší. Sklízím jich asi 1 kg týdně, což mi stačí. Ještě musím občas sníst horkem puklé Stupické apod. Teploty nad 35 skutečně rajčatům nedělají... celý příspěvek > |
 |
Řez mladé broskvoně, 20.7.2019  Vůbec vám tu spleť nezávidím. Na druhou stranu to není stromek na výstavu, ale na ovoce. Ta větvička rostoucí vzhůru je větev druhého řádu a stejně se ustřihne za prvým vyvinutým výhonem (pokud tam bude). Ten už snad nahoru nepůjde. Na druhou stranu,... celý příspěvek > |
 |
Řez mladé broskvoně, 19.7.2019  Uvažujete správně. Neohlížejte se na procenta. Hlavní řez broskvoní se dělá ve vaší zeměpisné šířce nejlépe v dubnu. Pokud je to nutné, něco se přistřihne v červnu a ještě v srpnu. Dohromady to skutečně může být velké procento korunky. Důležité však... celý příspěvek > |
 |
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov, 17.7.2019  Taky letos zakořeňuji. Ale nezalévám. Kořeny tlačí cévami do bujného výhonu vodu samy. Tedy ne samy, ale osmoticky. Večer je v listech spousta nových metabolitů (cukru) a kořeny to v noci musejí trochu naředit. Takže nevysychá ani zábal. Výhon z... celý příspěvek > |
 |
Kotvičnik, 16.7.2019  Kotvičník se začíná brutálně prosazovat právě tam, kde ho nechceme. Rozplemenil se mi v dlažbě před bulharskou garáží, přestože jsem ho v loňském roce pečlivě vymýtil. Dlažba je odpoledne rozpálená tak, že se na ní nedá udržet ruka. Je podsypaná... celý příspěvek > |
 |
Roubování na pařízek, 16.7.2019  Pro HTB1: Slo by preroubovat 45letou tresen?
Myslím, že přímé přeroubování je u starých peckovin složité a málo nadějné. Proto se snažím spíše štěpovat vlky, které vzniknou po hlubokém řezu. Štěpoval jsem v posledních letech různou technikou... celý příspěvek > |
 |
Praskly kminek kerickovych rajcat, 15.7.2019 Rajče samozřejmě nezahyne. Keříčková rajčata velmi rychle regenerují a obrůstají. Svazováním zaschlého zlomu asi nevyřešíte váš problém. Já bych rozštěpený kmínek odstřihl pod rozštěpem a vyvázal k opoře jiný výhon. Za dva týdny nepoznáte, že je něco... celý příspěvek > |
 |
Moruše, 15.7.2019  Pokud jde o trnavské moruše, mají mnohem kvalitnější plody než jakékoliv převislé moruše. Nižší plodnost je u vás zřejmě dána nepřítomností samčího pylu. Jinak je to velmi plodná odrůda. Jak tedy vyřešit váš problém? Uvažoval jsem podobně a několik... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Úroda meruněk 2019, 14.7.2019 IH: To by mě zajímalo, za jak dlouho vám od výsadby vyrostla meruňka do sedmimetrové výše. 25-30 roků? |
 |
Tomel pro republiku, 14.7.2019  Tomel mi v letošním roce dosáhl čtyřmetrové výšky. Asi ho budu muset na jaře silně ořezat. Má nasazeno skoro 200 plodů. Zatím jsou maličké a barevně téměř neviditelné. Bylo by hezké kdyby jedna bedýnka plodů dozrála. Je na chráněném místě (210... celý příspěvek > |
 |
Peach Shimizu ice, 13.7.2019 Mohu potvrdit, že Shimizu je velmi odolná na kadeřavost. Měla skutečně nejméně kadeřavých listů z mých stromků. Bohužel jsem spoléhal na její rezistentnost a neošetřil jsem ji ani proti obalečům. Několik děravých plodů proto předčasně dozrálo.... celý příspěvek > |
 |
Ceketa - choroba?, 13.7.2019  Myslím, že by to mohlo být i přemokřením. Svilušky se zřejmě za deštivého počasí tolik nešíří. Důležité je, abyste vypěstoval dobré plody. Já mám po vlně veder (kolem 38ºC), kdy zřejmě částečně zasychají blizny, plody zdeformované. Poněkud... celý příspěvek > |
 |
Neznama velka husenica, 12.7.2019 Ano, slovensky okáň hruškový, těsně před zakuklením. |
 |