|
Jakou rybu do jezírka bez krmení?, 8.1.2016 Tak z jižních Čech a tip kde koupit násadu do jezírka? To je legrační. No, to se přeci zajede k jarnímu výlovu, vezme se barel na ryby (raději i s vodou) a základní tekutá měna (od vody jde chlad) a dojedná se transakce. Podle přání dítka a názoru... celý příspěvek > |
 |
Jakou rybu do jezírka bez krmení?, 8.1.2016 Tak si budeme „povídat o rybičkách“. Psal jsem o jakési své představě, ale každý může mít jinou. Myslel jsem, aby ryby byly v nádrži běžně vidět, aby jim podmínky dlouhodobě vyhovovaly a aby i jejich velikost (i počet) byla uměřená velikosti a funkci... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jakou rybu do jezírka bez krmení?, 6.1.2016 Asi by dlouhodobě vydržel perlín, 3-5 ks. Dospělý je krásně zbarvený. Drží se u hladiny, žere i řasu a větší i drobné rostlinky. Mohl by ale množit, tak přidat 2-3 jeseny. Jesen je podobný a také je u hladiny. Oba druhy jsou čiperné, skoro pořád... celý příspěvek > |
 |
Japonske star, 4.1.2016  Když já tomu nerozumím! Proč Japonské star, když jsou fotky většinou z ukrajinského webu? No, ale mají tam pěkné hrozny. Tak přidám taky foto z toho ukrajinského webu. Kišmišová odruda Veles, hrozny 3 a víc kg. (Mám taky jeden Kišmiš od Bredíka. Ale... celý příspěvek > |
 |
Nová odrůda angreštu?, 1.1.2016 S rybízy a jostou mám zkušenost, že někdy, když opadne pro neotrhání, asi se pak vynechá kultivace pod keři atd., klíčí malé semenáčky hustě jak mech. Je jen na pěstiteli, jestli některý nechá růst. A tak taky hloubám nad Zlepšeným Ceresem nebo Super... celý příspěvek > |
 |
Roubování meruněk, 29.12.2015 I vy pokušitelé! Tak to zkusím. I úspěšnost jen cca 25% by mi dostatečně vyhovovala. Myrobalánové letorosty cca 50 cm dlouhé, jsou opravdu na roubování hodně tenoučké i u báze. Podnože 2-5 cm mám. Také Hermana „potřebuji“ a druhá Katinka nebude... celý příspěvek > |
 |
Roubování meruněk, 28.12.2015 Jsem rád, že jsem se o roubování meruněk dozvěděl souhrn praktických zkušeností. Roubování meruněk tedy vyžaduje docela přísné podmínky. Přísnější než švestky a třešně, natož jabloně. Především mladé podnože, v dobré péči, se silnými letorosty.... celý příspěvek > |
 |
Roubování meruněk, 27.12.2015 Děkuji za odpovědi. Tak je zrekapituluji: Silnější (starší) slivoňovou podnož se přeroubovat meruňkou nedaří (a to mě vážně mrzí). Meruňku roubovat nebo chipovat na jaře velmi brzy. K roubování za kůru nejde rouby udržet. Roubovat roční nebo dvouleté... celý příspěvek > |
 |
Kamčatská borůvka - zimolez vánočně kvete, 26.12.2015 Opravdu je to divné. Kamarád, co nedávno studoval v Praze na univerzitě, mi vyprávěl, že se učili, že zhruba před 1000 lety (doba okolo tzv. Velké Moravy) u nás byla průměrná teplota o 1 až 1,5 °C vyšší než je současná průměrná teplota. To muselo být... celý příspěvek > |
 |
Roubování meruněk, 26.12.2015 Tedy, to je rychlost. Myrobalány drobnoplodé 2-3 mám na zahradě, ale uvažoval jsem roubovat vhodné semenáčky v myrobalánovém křoví po zaniklé švestkové aleji. Je jich hodně. Pak přesazení. Ty s většími plody mi ožral venku zajíc, pak jsem je přesadil... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Roubování meruněk, 25.12.2015 Dobrý den.
Také bych potřeboval poradit. Chci si naroubovat meruňku. Semenáč ze sousední vsi. Poloha cca 450 m/m. Podnože „mám“ tyto: maloplodý myrobalán síly ukazováku až palce na místě vyklíčení, myrobalán s většími plody... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 15.12.2015 Ještě jsem si vzpomněl na jednu takovou věc o odebrání a uchování roubů, ale nevím, jestli to má nějaký význam. Rouby obyčejně odebíráme ustřižením letorostu. Ale několikrát, tedy alespoň třikrát, jsem dostal rouby jen jako ulomené starší větve s... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 15.12.2015 Dobrý den.
Planá třešeň není vzácnost. Jsou místa v krajině, kde jich bývá velký výběr. Starší a silnější, mladší a slabší. Proto není třeba jedné třešničky, třeba i nevhodné, litovat, ale je třeba štěpování zkoušet. Štěpování je i očkování. To se... celý příspěvek > |
 |
Podivná mirabelka, 6.10.2015 Dobrý den.
Připadá mi to divné. Pan Milan Fiala, který žluté vejce z Anglie fotil, asi bude pan Milan Fiala, který přispívá do těchto stránek a má zde i mejlovou adresu. Tak je asi problém se ho zeptat.
Taky... celý příspěvek > |
 |
Švestky z pecky - juvenilní růst, 22.9.2015 Dobrý den.
Taky nevím. Ale několikrát jsem nechával semenáče, většinou skupinky semenáčů, převážně volně se vyvíjet jako náhradu za nějakou starší, odumírající švestku. Obyčejně začínala plodnost při síle kmínku jako palec. Pak jsem stromečky... celý příspěvek > |
 |