|
Soused likviduje zahradu, 20.9.2013 Myslíte, že jeden bilboard zastíní více než dva vzrostlé ořešáky? Pokud ano, pak se při první větší bouřce ohne, ikdyby byl na traverzách. A je vůbec jeho zahrada z vaší jižní strany? Povinnost oplocení pak vychází ze světových stran. Osobně... celý příspěvek > |
 |
Špatná chuť broskví, 20.9.2013 V suchém létě potřebují broskve více vody. Zaléval jste je trochu? |
 |
|
 |
Plody bez jader, 20.9.2013 Prvé plody, které padají na zem bývají napadené parazitem. Stává se to nejen u ořechů, ale i u jablek, hrušek, švestek, meruněk... Obvykle se ořešáky chemicky neošetřují, takže těch 5-10% prvých plodů po velmi teplém a suchém létě musíte odepsat.... celý příspěvek > |
 |
Dvě odrůdy na jeden strom, 13.9.2013 Jde to a ušetří se tím místo. Ranné meruňky mají vyšší tržní cenu a pozdní jsou obvykle lepší. Ranných meruněk vám stačí pouze trocha. Celý velký strom s rannými meruňkami se nedá spotřebovat jinak než na kvas. Je to jako s jablky. Samozřejmě se... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Cresthaven, 13.9.2013 Viděl jsem před týdnem u známých v Třebíči plně vyzrálé plody na stromku. 480 m. n. m. |
 |
Stratifikace, 13.9.2013  Pecky z broskví by měly být vlhké nebo v případě usušených namočené několik dní ve vodě. Měly by být z přezrálých plodů nebo by se měly po vyjmutí z plodu nejprve nechat dozrát při běžných venkovních teplotách. To se týká tvrdších plodů "na... celý příspěvek > |
 |
Jak ostříhat meruňku, 8.9.2013 Taky jsem jednu meruňku postupně srážel z více než pěti metrů na tři a půl. Trvalo to tři roky. Vadilo mi, že ji nemohu dobře ošetřit proti monilii a mšicím a o sklizni ani nemluvím. Možná, že zatím nemá tak elegantní tvar, ale plodí stále dobře... celý příspěvek > |
 |
Odrůdová banka, očkování, stromek vlastní výroby, 8.9.2013 Myslím, že očka převázaná přes pupen zimu nepřečkají. Taky očka na silném kmeni se asi odloučí.Doporučuji vybraná očka na větvích do Vánoc odmotat nebo přemotat rozpůlenou páskou s pupenem odkrytým. Nahrnování kompostu na očko broskvoně nedoporučuji.... celý příspěvek > |
 |
Počasie a očkovanie, 1.9.2013 Očka nerašila, protože jste neřezal. Odstraněním vrcholového pupenu se spustí mechanismus tvorby rostlinných hormonů, které podporují rozvětvování a rašení. Pokud to tedy jde, řežte v předstihu -v březnu na čípek.
Já mám momentálně podobný problém.... celý příspěvek > |
 |
Rome star, 30.8.2013 Teď je právě sezóna pozdních broskví. Sám mám několik kg pecek, které nepraskají. Určitě Vám někdo pár pecek věnuje. Je to odpad. Nechte pecky ještě měsíc po sklizni dozrát při bežné venkovní teplotě a přiměřené vlhkosti. Pokud jsou neoddělitelné od... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Z nebe na zahradě padají hliněné kuličky, 18.8.2013 Vosí hnízdo ve skleníku jsem několikrát likvidoval. Samozřejmé je dobré být dobře oblečen. Já si dávám i monofilový vak na hlavu. Ale spray na vosy, který mám, je vůbec nedráždí. Klidně lezou a po chvilce jsou omámené. Přitom před použitím spraye mě... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Meruňky Leala, 18.8.2013  Bergeron je stejně dobrý, ale odlišný. U jablek bych taky neříkal, že je Rubín lepší než Gala nebo Granny Smith či Idared. Každé má své výhody - rozdílnou trvanlivost, tvar, velikost, chuť, vůni a barvu. Také odolnost vůči chorobám apod. |
 |
Odrůda Meruňky Leala, 17.8.2013 Leala mi velmi chutná. Plody jsou menší, ale vzhledově atraktivní. Na rozdíl od některých diskutujících jsem si ji proto narouboval nejen na Vysočině, ale i v teplejších podmínkách. Rouboval jsem je před 3,5 lety. Stromek na Vysočině (na MVA-2) měl... celý příspěvek > |
 |
Bergeron je nejlepší, 12.8.2013  S tou probírkou máte pravdu. Z časových důvodů se však musím věnovat hlavně velkým stromům s potenciální násadou nad 100 kg ovoce. Hlídám si hlavně, aby se mi příliš nepolámaly větve. Důsledná probírka u nerovnoměrné násady a na vyšších větvích... celý příspěvek > |
 |
Bergeron je nejlepší, 10.8.2013  Já mám pětiletý Bergeron na Vysočině v 480 m a po jednom preventivním postřiku Horizonem vypadá výborně. Chuťově je taky OK. Jeho největší výhodou je, že mám i šestý týden meruňky a že ještě několik dní vydrží. Proti VP a Maďarce (na jiné zahradě)... celý příspěvek > |
 |