|
Identifikacia odrody + choroba, 26.10.2017 Ešte k príspevku dr.Vysloužila: Nepoznám presne českú terminológiu, ale v slovenčine rozoznávame hrdzavosť a sadzovitosť šupky jabĺk. Hrdzavosť je abiotická porucha (spôsobená vplyvmi počasia, postrekmi...), sadzovitosť je biotická záležitosť... celý příspěvek > |
 |
Identifikacia odrody + choroba, 26.10.2017  Michal D.: Na plodoch sú jednoznačne známky postihnutia múčnatkou. Prikladám fotky - múčnatku na listoch väčšina pestovateľov dobre pozná (foto 1). Citlivé odrody mávajú často postihnuté aj plody, nezriedka výrazne (foto 2). Múčnatku je ťažké zo... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Flamingo, 23.7.2017 PP: Tokaj nepoznám, ja som z Podunajskej nížiny. Z matkinej strany Severné Slovensko. Kopce ako Sněžka u nás jazdíme na bicykloch... Na Vysočine som rok vojenčil, takže som v obraze. Mínus 5 je iných na nížine ako na Vysočine? Tam máte iného Celzia?... celý příspěvek > |
 |
Broskvoň Stark red Gold, 23.7.2017 Nektarinka Stark Red Gold a jej priamy potomok Maria Aurelia sa radia medzi staršie odrody. Aj keď vekom "starinky", podľa mňa patria stále k tomu najlepšiemu z portfólia nektariniek. Všetky odrody samozrejme nepoznám, napriek tomu toto tvrdenie si... celý příspěvek > |
 |
Flamingo, 23.7.2017 Go, Flamingo, go! Túto slovenskú odrodu broskyne som si obľúbil a uznávam ju. Nie preto že je slovenská (to je len malé bezvýznamné plus), ale preto že je to odroda-makačenko. Vzdoruje aj nepriazni prírody a to už musí počasie naozaj šalieť, aby... celý příspěvek > |
 |
Flamingo, 25.6.2017 Flamingo v r.2016 - foto. Na hodnotenie v r.2017 si ešte musíme počkať. IH |
 |
Jaké ovocné keře na zahrádku?, 25.6.2017 Josta - trochu podceňovaný a prehliadaný druh drobného ovocia. Je pravdou, že v originalite chuti zaostáva za svojimi rodičmi - egrešom a čiernou ríbezľou. Možno ich prekonáva plodnosťou a odolnosťou voči chorobám. Na fotke je viackrát radikálne... celý příspěvek > |
 |
Dicolor, 25.6.2017 Názov tejto hrušky je naozaj trefný. Dicolor je už teraz "dikolor" - teda dvojfarebná (foto 1,2). Pravda, do oberačkového vyfarbenia (foto 3) jej ešte dosť chýba. IH |
 |
Jak si stojí slivoně v letošní sezóně?, 25.6.2017 234.26: Nie, žiadne. IH |
 |
Hargrand, 25.6.2017 Hargrand sa tento rok prekvapujúco začal vyfarbovať pomerne skoro (foto). Dokonca v tomto predbehol aj vedľa stojacu Veľkopavlovickú. Tá ho ale ešte dobehne a predbehne, predpokladám že ju budem tak ako každoročne oberať o niečo skôr. Hargrand má... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Choroby jabloní a slivoní, 25.6.2017 Na 1.obrázku je hrdza (rez) hrušková, na 2.obrázku pravdepodobne škvrnitosť listov (patogén Blumeriella jaapii), alebo včasné štádium klasterosporiózy (patogén Stigmina carpophila - pri klasterosporióze neskôr v mieste škvŕn vzniknú malé okienka,... celý příspěvek > |
 |
Flamingo, 25.6.2017 Flamingo - táto slovenská odroda si dôstojne dokáže zastať svoje miesto v sortimente žltodužinatých broskýň. Zrejme sa nájdu aj chutnejšie sorty, ale v jednom jej máloktorá dokáže konkurovať - Flamingo je "Pani spoľahlivá". Úroda je (takmer) zaručená... celý příspěvek > |
 |
Kterou odrůdu koupit?, 3.4.2017 Ako sú na tom stromy čo sa týka vzrastu na podnoži Zelená ringlota oproti St.Julienu? Na ktorej podnoži sú vzrastnejšie? Jano |
 |
Veharda, Veselka, Barbora, 3.4.2017 Pán kamo u nás na hornom Považí v 310 m.n.m bolo v januári dve noci po sebe - 26 stupňov. Broskyniam (Redhaven a Suncrest zmrzli všetky kvetné pupene). Marhulíam kvetné pupene nevymrzli.Broskyne znášajú horšie zimné mrazy ako marhule. U jarných... celý příspěvek > |
 |
Rozkvétání 2017 M+B, 3.4.2017 Pan Jirko FM ako obstála u vás Favorita Morettini 3 s kvetnými pupeňmi v porovnaní s inými odrodami broskýň ktoré máte. Jano |
 |