|
Špatná sklizen, 25.9.2016 Nerad mluvím o něčem, čemu nerozumím. Ale druhá sklizeň je globální potřebou lidstva. Takže bych to s tou pokorou k neměnným zákonům přírody tak nepřeháněl. Pokud dobře roste nať, mělo by to za nějakých podmínek fungovat i na hlízy. Červnovou... celý příspěvek > |
 |
Špatná sklizen, 25.9.2016 Tenhle vtípek by mohl platit nejblíže tak na Tenerife, kde skutečně mívají i 3 sklizně brambor za rok, pokud dostatečně prší. Mě by toto téma taky zajímalo, protože to mám vyzkoušeno se stejně negativním výsledkem. Vysvětloval jsem si to jednak... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Bergeron nebo Harlayne?, 24.9.2016 Každoročně se mi stává, že mi nějaký stromek nezaplodí. Ne vždy vím proč. Leskora byla asi unavená z úrody loňského roku a málo kvetla. Tvaruji jí do kotle, přestože geneticky roste jako topol. To jí možná taky vysiluje (?). Naposledy mi skoro... celý příspěvek > |
 |
Bergeron nebo Harlayne?, 23.9.2016 Já pěstuji v klimaticky vhodných podmínkách (210 m) Velkopavlovickou, Maďarskou, Vesnu (mrazuvzdorná) a Goldrich. VP bývá tak chutná, že jí vozívám na ochutnání do zahraničí. Kolegové ze Španělska a Bulharska mé plody považovali za ty nejlepší, které... celý příspěvek > |
 |
Vypěstovali jste zralé plody banánovníků pěstovaného ze semene?, 21.9.2016  pokud dáte správné podmínky a prostor...
Minulý týden jsem si mohl prohlédnout několik banánových plantáží a zahrádek a zdá se mi, že ten prostor by nebyl až tak kritický. Ani snad ty letní teploty, voda a zemina. Jen to teplo v zimě +20 (ani to... celý příspěvek > |
 |
Roubování difenbachie, 8.9.2016  Doplnil bych výše uvedené 3 pravdy. Vosk bych raději vůbec nepoužíval a zakryl bych vše jen fólií. Návaznost pletiv se zdaří prostým přiložením pokud je podnož a roub stejného druhu, tloušťky a stáří. Myslím, že u měkkých bylin (např.... celý příspěvek > |
 |
Copak té třešni je?, 8.9.2016 Já to mám na dvou mladých třešinkách zasazených na jaře. Kdyby to začalo v červnu, asi bych to ošetřil Horizonem. Ale teď už to asi fakt nemá cenu. Na jaře je pohlídám. |
 |
Název rostliny, 4.9.2016 Jak ta semínka vypadala? Aspoň velikost. Klidně by to mohl být oleandr. Fotka však není moc jasná - kdyby mi někdo řekl, že je to mandloň, musel bych mu taky věřit. |
 |
Rychlerostoucí strom s velkou korunou, 3.9.2016  Vaše úvaha o moruši je rozumná. Pokud je u vás teplo, roste velmi rychle. Po osekání všech větví jsem viděl v srpnu dvoumetrové morušové výhony. Kdo chce rozumný stín pro lidi osekává větve každé tři roky. Neřezaný strom může dorůst do obrovských... celý příspěvek > |
 |
Melouny a melounky 2016, 3.9.2016 Zajímavá barva. Já letos pěstuji melouny jen na své balkánské zahradě, takže to není až takové umění. Trochu se mi rozlézají z vytýčeného melounoviště a tak jsem na přivázaném výhonu vypěstoval i tyčkový meloun. Nejvíc mi dnes vadí strašně nízké... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Meloun červený, 20.8.2016 U vás je to trochu těžší, ale je velmi pravděpodobné, že jsou dostatečně zralé všechny. Já právě teď žiju mezi melounovými poli a melouny na trhu prodávají přímo pěstitelé, kteří je dnes ráno vybrali. Předvádějí ten zvuk na požádání, ale já už mám... celý příspěvek > |
 |
Jak a kdy řezat starší meruňku, 20.8.2016  Teď v srpnu se to ještě dá (později už ne). Pokud budete řezat hlouběji než do čtyřletého dřeva, nechal bych to až na období květu. Já jsem letos v květu udělal teleskopickou pilou z jedné sedmimetrové meruňky čtyřmetrovou a je dobrá. Ani jsem to... celý příspěvek > |
 |
Meloun červený, 20.8.2016 Zaťukejte lehce prstama na beton a pak na buben. Zralý meloun "zvoní" spíše jako ten buben. Ještě jedna (ne úplně obchodně férová) finta: zaťukejte na zralý meloun v supermarketu a ten zvuk si už zapamatujete. |
 |
Jaký mám druh půdy + co na příští rok zasázet?, 20.8.2016 Z toho, co jste napsal, se dá skutečně konstatovat jen toto: výskyt jílu v povrchové vrstvě zeminy naznačuje, že jde o těžkou půdu. Toho se nelekejte. V takové půdě je mnohem více využitelných živin než např. v písčité zemině. Asi to však bude chtít... celý příspěvek > |
 |
Utěsnění polykarbonátu, 20.8.2016 Jediné dlouhodobé těsnění se dá zaručit po zamáznutí (vyplnění) okrajů silikonovým lepidlem nebo tmelem. |
 |