|
Totálne neškodný herbicíd, 2.4.2017  Opravdu to máte krásné. Já nejsem tak pracovitý. Dnes mi bača prohnal ovce kolem baráku, tak to mám aspoň za plotem bez práce. |
 |
Jak zajistit opylení u mandloně?, 2.4.2017 Kvete vám krásně. Mohla by to být Zora, která kvete brzy, má tvrdou slupku a je částečně samosprašná. Může to však být i semenáč podobné odrůdy. |
 |
|
 |
Co Vaše réva 2017, 1.4.2017  V loňském roce jsem zasadil v Bulharsku sazeničku Primu a už vyrašila. Do poloviny února byla pod sněhem bez další ochrany. Opravdičtí vinaři, kteří zde pěstují citlivé odrůdy, nechávají révu celou zimu zabalenou v plastových pytlích a teprve minulý... celý příspěvek > |
 |
Co je to za brouka?, 1.4.2017  Děkuji za správnou determinaci p. Vysloužilovi. Myslím, že jsem ho viděl i na Slovensku, ale škodu mi dělá skutečně jen na jihu. Dokáže vykousat nebo okousat dokola mladou větvičku, pupen nebo špičák mandloně, broskvoně, meruňky nebo třešně. Kolegovi... celý příspěvek > |
 |
Co je to za brouka?, 31.3.2017  A tohodle brouka znáte? Je důvodně podezřelý, že mi ožírá mladé výhony roubovanců a nově zasazených stromků (broskve, meruňky, mandloně, třešně). Na dnešním snímku je na slivoni. Je něco přes 2cm velký. |
 |
Gabrovská - co s novým terminálem, 29.3.2017 Podle fotografie je to těžké spolehlivě určit. Pokud jsou však na něm trny jako na kmenotvorné odrůdě, pak to asi nebude totéž dřevo jako v korunce, kde trny nejsou. Může to být dvojitě štěpovaný stromek. Jizvy po horním štěpování by však měly být... celý příspěvek > |
 |
Gabrovská - co s novým terminálem, 29.3.2017 Podle barvy kury na 5. snimku je to evidentne podnozova vetev. Pokud se nepletu, tak odstranit. |
 |
Rozkvétání 2017 M+B, 27.3.2017  Na Slovensku jsem viděl kvést meruňky v uplynulém týdnu v Komárně a Seredi. V Maďarsku skoro všude. Na Vysočině jsem ještě v sobotu řezal použitelné rouby, ale na Balkáně už mi to odkvetlo. Vzhledem k teplému a suchému počasí snad ani nebude letos... celý příspěvek > |
 |
Rozkvétání 2017 M+B, 22.3.2017  Aspoň pár fotek z Balkánu. Tady je 23 st. a v neděli už to asi odkvete. Za chvíli jedu domů, abych to zažil znova. |
 |
Papriky pro 2017, 20.3.2017  Nevím, zda se to dá aplikovat i v chladnějších oblastech, ale v sobotu sousedka (BG) vysila venku několik řádků paprik a přikryla je plastovou fólií. Je to stejná fólie, která kryla v zimě salát pod sněhem. V loňském roce to bylo stejné (viz foto) a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rozkvétání 2017 M+B, 19.3.2017  Správně jste uhodli, že to není o reznoucím embéčku ani o Melicharovi a Baltazarovi. Je to o meruňkách a broskvoních. Rozkvétání meruněk už je skutečně přeplněno, takže nové vlákno by mělo urychlit načítání. Kolem mě (momentálně BG) to skoro všude... celý příspěvek > |
 |
Rozkvétání meruněk v letošním roce, 18.3.2017  U nás (BG) už sice kvetou, ale začalo to později než v loňském roce. |
 |
Kdy postřik proti kadeřavosti?, 18.3.2017  To já už kuprikol nemůžu. |
 |
Napadene tulipany, 17.3.2017 Tulipány nejsou zrovna moc výživné pro teplokrevné živočichy. Tipoval bych nějaký hmyz, který žere v noci (housenky nočních motýlů). Pokud by se to nezastavilo, pomohl by postřik proti žravým škůdcům. |
 |
Prosvětlovací řez starých meruněk, 16.3.2017 Jsou to velmi pěkné a silné stromy. Rozfázování skutečně sníží riziko poškození stromu. Silná meruňka však v květu nebo za zelena snese i velmi brutální řez bez následků. To pro případ, že byste u některého stromu více spěchal. |
 |