|
Zapuštění a položení sazenic paprik, 1.10.2017  Pokud jde o ty kořeny, vypadá to, že se přece jenom tvoří. Papriky na snímku byly zasazeny asi o 8 cm hlouběji než v kelímku a kořeny mají už 5 mm pod povrchem. Stonek je dlouhý 110 cm, i s horními listy 117 cm. Tloušťka stonku nad zemí činí až 16... celý příspěvek > |
 |
Kde sehnat malou pálenici, 30.9.2017  Kromě hroznů a papriky najdete běžně "přístroje na výrobu destilované vody" i na Balkánských tržnicích. |
 |
|
 |
Zapuštění a položení sazenic paprik, 29.9.2017  Pro zajímavost přikládám hluboko zasazené papriky po sklizni. Mají 110 cm nad zemí a vyvrátily se mi bez opory asi 3% sazenic (při bouřce). To však měly mnoho těžkých plodů. |
 |
Jste také fandové do bylinek?, 29.9.2017  Zrovna teď je období, kdy se dá (v Bulharsku) planě rostoucí kotvičník sklízet. Tam, kde je ho mnoho, nikdo si ho neváží. Likvidují ho strunovými sekačkami úplně u země nebo chemicky. Nejlíp se mu daří mezi vyhřátými kameny, kde nepřežije horkem a... celý příspěvek > |
 |
Co je to za listnatý strom?, 29.9.2017  Já se nechci plést, ale zdravé dospělé platany vypadají trochu jinak. Moc je nesleduji, ale dnes jsem jich viděl opravdu hodně a nebyly tomu stromu moc podobné. |
 |
Chlebovník - Artocarpus heterophyllus Lamk, 27.9.2017  Maclura může v ČR venku plodit. Sám jsem kdysi vypěstoval z jednoho plodu mnoho semenáčků. Chlebovník je však příliš teplomilný. Obě rostliny jsou příbuzné moruší. |
 |
Proskurník, sléz, topolovka atd, 27.9.2017  Pěstujete někdo tuto plodovou zeleninu s léčivými účinky (Ibiškovec/proskurník jedlý a "hořká okurka")? |
 |
Gala Mitchgla, 27.9.2017  Taky jsem si všiml (v zahraničních supermarketech), že odrůda Gala může mít i své klony značně rozdílné. |
 |
Žádost o určení motýlů, 13.9.2017  Tondaa: Ta (asi 7cm) kukla smrtihlava vypadá takhle. Pod ní je vidět zmuchlaná košilka, kterou si svlékla v písku zahrabaná 12cm dlouhá housenka a stala se tím kuklou. Snad je to ono.
Musíme si zvykat, že se s teplomilným hmyzem budeme setkávat o... celý příspěvek > |
 |
Žádost o určení motýlů, 11.9.2017 Za extrémně suchého a teplého počasí potřebují zalévat. Jinak by mi zdechly. Na Vysočině se o ně nikdo nestará a jsou OK. Já je množím z řízků nařezaných na podzim a zimovaných v bezmrazé místnosti. Sázím je až po zmrzlých. Taky se mi chytají zelené... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Švestka Topfive, 11.9.2017  To ti Milane závidím, že znáš všechny svoje slivky. Já je mám krásně lahodně sladké, ale netuším odrůdu. První třetina však byla červivá. Věděl jsem, že to nesním a na pálenku moc nejsem. Ačkoliv měděné kotle a hady se každou sobotu prodávají na trhu... celý příspěvek > |
 |
Otravné žáby, 11.9.2017 Asi tu experta na žáby opravdu nenajdeme. Literatura není jednotná. Já jsem pouze odpozoroval u pulců rosniček v úplně čisté dešťové vodě, že sežerou i komáří larvy plus všechno, co jim do vody spadne a rozmočí se. Možná tam občas byly i řasy. To, že... celý příspěvek > |
 |
Pozná rostlinu někdo podle listu, 11.9.2017  Takhle vypadají zrající plody skočce. |
 |
Dýně, 11.9.2017  Halloweenské dýně u dálnice D2 v sobotu 9.9.2017 před Břeclaví. Na druhém obrázku vlevo je viditelná ČS vlajka, dálniční symbol těchto dní. |
 |
Žádost o určení motýlů, 11.9.2017 Odhadem Lišaj smrtihlav. Fotka by pomohla. |
 |