|
Opad listů pomerančovníku, 26.11.2017 Nevidím žádnou chybu. Při 10 stupních jste udělal, co jste mohl. Ten nedostatek světla do února přežije. Pak obrazí. |
 |
Prostokořené stromky - zima, 26.11.2017 Mám dobré zkušenosti se stromky nebo podnožemi zahrnutými ze šikma i vodorovně až po korunku (když jsem jich měl velmi mnoho). Malou nevýhodou je, že se tím zašpiní. Pokud v zimě koupím nebo dostanu stromek, dávám ho v kyblíku na stojato v substrátu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Opad listů pomerančovníku, 26.11.2017 Řeší se to tady každoročně. Pokud má u Vás den pouhých 8,5 hodin a intenzita světla je navíc nízká, citrusy tím trpí. Pokud nemáte možnost chladného zimování, zalévejte málo a přestěhujte rostlinu na nejosvětlenější možné místo. Nejlépe i chladnější... celý příspěvek > |
 |
Nej odruda a nej zklamání 2017, 20.11.2017  U nás na SZ Bulharska (60m.n.m.) by už v lednu nebo koncem dubna zmrzla každá citlivější réva. Zkušení vinaři ji proto pravidelně balí a mají pak krásné hrozny. Někdo révu zabalí napřed do papíru a pak do plastového pytle. Zabalená réva se pak ohne k... celý příspěvek > |
 |
Stínicí strom, 17.11.2017  Moruše s bílými nebo růžovými plody (na rozdíl od černoplodých) moc nešpiní. I napůl opadané stromy by dneska stínily, pokud by bylo co. V tomto sychravém počasí je však stínění málo potřebné. |
 |
Jmelí, 17.11.2017 Není to úplně přesné. Vlhká semena nebo obsah bobule se dají v zimě zasít pod zářez kůry nebo nalepit na větvičku či do úžlabí větví aniž by je snědl nebo kontaminoval pták. Roubovat se může napadený roub na strom stejného druhu (např. jabloňový roub... celý příspěvek > |
 |
Papriky pro 2017, 16.11.2017  Já je mám už jen za okny, ale stále nějaké plody dozrávají. Rajčata už mám jen otrhaná - zrající. Nejzajímavější plodovou zeleninou jsou u mě cukety. Ještě je mám venku (v BG), ale kryju je na noc polykarbonátem. Minulý týden jsem měl 10 plodů a... celý příspěvek > |
 |
Co je to za listnatý strom?, 16.11.2017  Při vichřici padají z platanu plody. Většina však až na jaře. |
 |
Stínicí strom, 16.11.2017 U nás se proti ostrému slunečnímu záření na cestách kolem zahrad stíní výhradně morušemi. Ve městě se paneláky přistiňují obrovskými platany. |
 |
Koňský hnůj?, 14.11.2017 ...samozřejmě jen pokud jsou hobliny z čistého dřeva bez laku.
Ještě bych se vrátil k mimořádné odolnosti rajčatových semen. Kdysi jsem se podílel na provozování čistíren odpadních vod. Občas jsme si, např. koncem léta, udělali kalový záhon z... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Koňský hnůj?, 8.11.2017  Ke správnému kompostování patří nejen teplota, ale i vlhkost. Sám jsem se mnohokrát přesvědčil, že ve vlhkém kompostu snadno klíčí semínka plevelů, jablek a nežádoucích rostlin. Vznikající klíčící rostlinky masově hynou nedostatkem prostoru a světla.... celý příspěvek > |
 |
Plody cukiny, 7.11.2017  Své kouzlo mají i pozdní cukety. Musel jsem je sice koncem října zakrýt, ale bez ohledu na občasné přízemní mrazíky stále plodí a nasazují květy. Dnešní teploty 4-8st. jako v ČR. |
 |
Vrtalka pórová - co dál?, 5.11.2017  Pór se většinou mluvnicky zdrobňuje na pórek. Já teď marně hledám slovo, které by naopak vystihlo velmi dlouhý pór. Bohužel to slovo neznám, ale hlavně neumím vypěstovat stejně veliký a atraktivní pór jaký je teď u nás v prodeji. Koupil jsem si dnes... celý příspěvek > |
 |
Česnek 2017/2018, 4.11.2017  Nepatřím k těm, kteří sázejí česneku hodně. Ale mnozí z nich (z nás) ho konzumují už za zelena. Zelený česnek i s natí je výborný. To se ho potom spotřebuje mnohem víc. Pokud jde o sázení, já sázím obvykle v říjnu. V minulosti jsem něco sázel i při... celý příspěvek > |
 |
Kolik hrušek denně, 3.11.2017 Jablek, meruněk, švestek i třešní (pokud nejsou ranné) sním mnohem víc, ale víc než dvě menší hrušky za den (každý den) mi nedělá dobře. Asi by se to mělo střídat. Jenže jahody, moruše, meruňky, angrešt, rybíz, broskve, švestky a třešně už nejsou a... celý příspěvek > |
 |