|
Rajčata 2018, 3.1.2018 Pro pobavení: obrázek supervýkonného bulharského hybridu (Sprut F1) pěstovaného celoročně několik let ve skleníku. Tento strom má prý 14000 plodů (rajčat) vážících 1500kg.
|
 |
Forkertův způsob očkování - čipování - "chip budding" Jaro?, 20.12.2017 Očkování slivoní Forkertem od konce února do začátku dubna čerstvými i správně skladovanámi rouby by mělo vyjít ve 100% pokusů. Dvouleté dřevo nevadí, očko je stejně z loňského roku. Ale snad najdete i očko na krátkém letorostu. Bylo by to asi lepší.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Už vám leze podzimní česnek?, 19.12.2017 Zase jsem bohužel první. To bude tou zeměpisnu šířkou a nadmořskou výškou. A taky termínem výsadby (konec října). Můj česnek má dnes asi 5cm. V lednu bude zase pod 30cm sněhem, takže se nic neděje. |
 |
Kolik zeleniny denně sníte, 18.12.2017  U nás na Balkáně je to samá zelenina. O víkendu jsem byl na vydatné večeři. Začínala studeným zeleninovým předkrmem (na snímku). Následoval teplý zeleninový předkrm (zapékané baklažány). Až pak bylo maso s listem salátu, feferonkou a chlebovou... celý příspěvek > |
 |
Odrůda hrušně, 12.12.2017 Bez obrázku tipuji Moniku.
|
 |
Popraskaná kôra na hruške, 11.12.2017 Na uvedené otázky bych odpověděl takto:
1. Asi mrazová prasklina na jižní straně kmínku, která se stala viditelnou až na jaře (nepoznal jsem, zda je to ještě na kdouloňovém dřevu nebo na hrušňovém). Počátek praskliny může být skutečně v přechodu... celý příspěvek > |
 |
Foliový tunel z ohebných trubek, 11.12.2017  Jsem na tom právě naopak. Dnes jsem musel vyhodit zničenou fólii ze dvou koupených tunelů. Možná tu kostru znovu využiju s novou fólií. To, co mi dobře posloužilo bylo zhotoveno z přestřižených ocelových kruhů o průměru 50cm. Tloušťka oceli pouhých... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - průběh, 9.12.2017 K nejrannějším paprikám patří Slovakia a Lungy. Ale ve vaší n. m. to je venku bez fóliáku příliš ambiciózní. |
 |
Odstranění pařezu, 9.12.2017  Dneska jsem likvidoval dva pařezy. Na jaře jsem je zasypal posekanou mokrou travou. Dnes byly už částečně ztrouchnivělé a prolezlé chodbičkami dřevokazného hmyzu. Šly lehce rozsekat. |
 |
Natírání kmenu vápnem, 7.12.2017  Pro 106.144: Pokud vápno není moc staré a bylo skladováno v suchu, bude asi v pořádku. Nehašené vápno od tohoto výrobce se dodává v 30 kg pytlích. Pytle 25kg jsou v souladu s nápisem hašené. V každém případě si při míchání s vodou i natírání vezměte... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Airlayerying, 6.12.2017 Mám s tím určité zkušenosti (v malém). Naočkoval jsem kdysi několik jabloňových typových podnoží a asi 15 cm nad očkem jsem udělal zářez od spodu vzhůru. Omotal jsem ho pak mechem bez stimulátoru. Následoval zahradnický substrát v černém plastovém... celý příspěvek > |
 |
Lidská moč jako dusíkaté hnojivo k ovocným stromům, 2.12.2017 Petře, myslím, že někteří lidé to snad vědí nebo tuší. Herbicidní účinky neředěné moči jsou způsobeny osmoticky. Čili vysokou koncentrací rozpuštěných látek v okolí kořenů. Kdybys rozpustil jakoukoliv sůl (třeba i hnojivo bez chloridů) a lil ji ve... celý příspěvek > |
 |
Kolik zeleniny denně sníte, 1.12.2017  Chmelový vývar - to je dobrá otázka. Kdyby to nebyla jen sranda, taky by se mi nelíbilo, že sčítáme nesčítatelné. Jabka s hruškami, melouny s hrachem, bez ohledu na obsah vody a sušiny nebo energetickou hodnotu. Podobným způsobem přišli nedávno... celý příspěvek > |
 |
Kolik hrušek denně, 27.11.2017 Uvařil jsem zbytek svých hrušek v cukerném roztoku a žádné problémy po jejich konzumaci už nepociťuji. To by mě zajímalo, co se v hrušce krátkým převařením změní (chemicky, mikrobiologicky?). |
 |
Mnozenie mm106, 27.11.2017 Zkoušíte někdo zakořenit řízek z planého výhonu MM106? Ustřižený kořen se mi ujal docela dobře. |
 |