|
Bulharská rajčata 2018, 2.3.2018  V Bulharsku se pěstují často velká masitá rajčata červené nebo často růžové až malinové barvy. Tvarem bývají kulovitá a paprikovitá. Důchodci nejčastěji používají svá semínka nehybridních rajčat nebo možná i stabilizované vlastní odrůdy vzniklé z... celý příspěvek > |
 |
Vyrašené tulipány, 1.3.2018  Zrovna jsem měl s cibulkami malé nedorozumění. Začátkem února jsem našel ve sklepě malou cibulku "narcisu". Tak jsem ji zasadil za oknem a teď se dívám, že mi z toho vyrostl tulipán |
 |
|
 |
Rajčatový hokus pokus - průběh, 1.3.2018  Můj pokus odkládám. Chtěl jsem v těchto dnech vysadit do venkovního pařeniště prvé sazenice rajčat pod lexan. Jenže příšerný mráz mi to nedovolil. Zajímavé je, že na dně pařeniště pod 50cm vrstvou sněhu je měkká zemina. Testoval jsem to šestkou... celý příspěvek > |
 |
Přikrývání stromků, 1.3.2018  Dneska ráno na několik hodin minus 21 st. U několika mladých stromků jsem zabalil větvičku, aby byly plody na ukázku. Nezabalené pupeny vypadají podivně, možná zmrzly. Dám vědět jaký byl rozdíl. Sníh jsem nepřihrnoval. To by ty stromky nebyly... celý příspěvek > |
 |
Vyrašené tulipány, 27.2.2018  Asi opravdu nezmrznou. |
 |
Vysev paprik, 26.2.2018  Hlavně je dejte na větší plochu než je mám já. Mám stovku klíčících rostlin doslova "na pětníku". Víte proč mi (zatím) neplesniví? Ve vytápěné místnosti je suchý vzduch. Pokud se klíčí venku, je tam zase průvan. |
 |
Přikrývání stromků, 26.2.2018 Je to vyzkoušeno. Nerad fušuju do fyziky, ale obal zabraňuje odpařování z povrchu rostliny ve větru a tím i dalšímu ochlazování. Kromě papíru se u nás používá často kukuřičná sláma. |
 |
Přikrývání stromků, 26.2.2018  Pan Vysloužil to říká správně. Stromek obalený papírem vydrží víc než neobalený. Mají to vyzkoušeno nejen vinaři, ale i štěpaři. V práci máme venku obalený banánovník a magnolii. Já mám zabalenou révu, citlivé roubovance (broskvone, kaki) a na... celý příspěvek > |
 |
Česnek 2017/2018, 25.2.2018  Před příchodem nejsilnějších mrazů krásně zapadal. Do rána nebude vidět. |
 |
Vysev paprik, 25.2.2018  Nechal jsem čerstvá semena vyklíčit na perlitu pod ubrouskem. Vyklíčily za 5 dní při 23 stupních. Zítra je odkryju. |
 |
|
 |
Vyrašené tulipány, 24.2.2018  Právě na jihu má být příští týden -21st. Odvolat meteorology z funkce by asi nepomohlo. Spíš bychom potřebovali hned za Dunajem ještě jedny Karpaty proti severním větrům. Asi zítra vypustím sudy s vodou (tolik škody!) a zabalím ty nejcitlivější... celý příspěvek > |
 |
Vyrašené tulipány, 24.2.2018  Taky mi (ne)zmrznou? |
 |
Co Vaše réva 2018?, 23.2.2018  Dneska jsem se cestou z práce díval po zahradách a vinohradech. Místní vinaři citlivé odrůdy skutečně (v listopadu) ohýbají až k zemi a zakopávají nebo ohnuté zakrývají až do dubna. Réva je před zabalením zastřižená na 4 očka a dostřihne se na 2 až... celý příspěvek > |
 |
Kde sehnat podnož, 23.2.2018 Podnož by byla lepší a levnější. Známým jsem nedávno doporučil ať si koupí v Plantexu MM106 a sehnali ji tam. |
 |
Můžou stromky zmrznout?, 23.2.2018 Taky trochu záleží na tom, zda ještě spí nebo se už nalévají. Jaké teploty vlastně čekáte? |
 |