|
Stratifikace peckovin, 30.1.2019 Myrobalán klíčí snadno. Pokud jsou semena myrobalánu opravdu vysušená, nechávám je ve vodě asi 3 dny. Jinak stratifikace neprobíhá. Tři měsíce by mohly u správně vlhkých semen stačit. Lepší by však bylo skutečně je na podzim vysít. Měly by dobrou... celý příspěvek > |
 |
Cibuloviny do květináče - dovnitř, 22.1.2019  Zajímavé je, že z koupených cibulí vyrůstá bohaté květenství a z menších cibulek vyrýpnutých na zahradě vyrůstá jen pár kvítků a mnoho listů. Musí v tom být nějaká hlubší finta. Cibulí mám venku hodně, ale rychle se dělí místo aby vyrostly jen hodně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak naroubovat višeň (podnož)?, 21.1.2019 Igore, pokud budou zasazeny do osluněné a dobře do hloubky prokypřené půdy, mírně přihnojeny a optimálně zavlažovány, mohou mít v srpnu asi 120 cm a tloušťku dole 12 mm. Nevadí, když se jim po výsadbě trochu spálí listy. Pokud budou v nádobách, tak... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2019, 19.1.2019  Čerstvá semínka mají tak velkou klíčivost, že je budu muset rozsadit už 15 dní po výsevu. Příště budu muset použít široký truhlík nebo vysévat méně semínek. |
 |
Zmrzlá zelenina, 19.1.2019  Nadúroda byla v loňském roce nejen u ovoce, ale někde i u zeleniny. Takže občas vídám nejen nesklizená jablka, ale i jiné produkty. Je škoda, když se pracně vypěstovaná zelenina musí nechat ležet ladem až zmrzne. Papriky se hodí akorát tak na semínka... celý příspěvek > |
 |
Bezsemenné melouny - Granate F1, 17.1.2019 Mateřská rostlina musí tvořit semena. Její květy se vykastrují (chemicky nebo mechanickým odstraněním tyčinek) ještě před rozvitím. Pak se zabrání opylení nežádoucím pylem (např. monofilovým krytem nebo ve skleníku). Květy se pak opylí otcovským... celý příspěvek > |
 |
Mohl bych odebrat roub z nově vysazeného stromu až v lednu?, 13.1.2019  Na rozdíl od loňska jsou letos pupeny na všech stromcích ukázkově zavřené. Ani nejháklivější meruňky, mandloně či broskvoně zatím neměly důvod k pootevření. Pokud ještě přijdou silnější mrazy, květní pupeny to ve zdraví přečkají. |
 |
Poznej ptáka, 13.1.2019 Tak to tedy není sýček? pták roku? |
 |
Poznej ptáka, 13.1.2019  A "Ptáka roku 2018" poznáte? Viděl jsem ho dnes sedět ve sněhu. Když jsem se s mobilem přiblížil, uletěl na plot. |
 |
Délka prokvašení kdoulového kvasu, 13.1.2019 No a s tou zkušeností se podělíte? Já jsem zatím dělal jen kompot a marmeládu. Ale kdoulí je moc a špatně se krájejí. Přestože byly tvrdé a chemicky 4x ošetřené, všechny plody byly červivé. Optimista by řekl - nejvyhledávanější ovoce červíků. Osobně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Stáří broskvoní, 13.1.2019  Taky si myslím, že péče je důležitější než klimatické podmínky. Pokud máte jednu broskvoň a dáváte na ni pozor, může se dožít vysokého věku. Bratrův tchán zasadil kdysi na severní Moravě blízko domu broskvoň, která se dožila asi 40 let. Hodně o ni... celý příspěvek > |
 |
Cibuloviny do květináče - dovnitř, 11.1.2019  První hyacint už mi vybíhá do květu. Aspoň mám trochu jara v těch mrazech. |
 |
Papriky 2019, 11.1.2019  Taky jsem začal sladkou paprikou. Osvědčila se mi odrůda kapie prodávaná na přelomu roku v Lídlu a Kauflandu. Před týdnem jsem vyjmul semínka (asi 100 ks) a nechal jsem je v perlitu vyklíčit při 25 st. a zastíněná. Dneska jsou vyklíčená a nechám je... celý příspěvek > |
 |
Jak vypěstovat broskvoň, 6.1.2019  Časy se nemusí měnit. Předjaří je předjaří. U jabloní nechávám čípek delší. Je to praktičtější pro vyvázání nového výhonu. Obecně platí, že broskvoň je citlivější na namrzání řezu než např. jabloň. Přesto vídám i v této zimní době brutálně řezat... celý příspěvek > |
 |
Meruňka z pecky, 6.1.2019 Já jsem si předem zjistil u několika sousedů, co tam funguje a co nefunguje včetně smutných konců. Štěpovance na meruňkách jsem tam proto jen školkoval pro výsadbu v písčitohlinité půdě. Nicméně plodící semenáče u jednoho souseda žijí už dlouho.... celý příspěvek > |
 |