|
Jak zateplit základy zapuštěného skleníku?, 23.2.2017 Základy skleníků a krytů se izolují při potřebě zimního temperování pro snížení tepelných ztrát. Dobré izolační vlastnosti musí být ale i u zbytku skleníku (alespoň 10 mm polykarbonát). Významně pak klesá cena za vytápění, i když tam celou zimu... celý příspěvek > |
 |
Jak zateplit základy zapuštěného skleníku?, 22.2.2017 Základy se obvykle dělají z 20 cm ztraceného bednění s armaturou a z venku se dává cca 5 cm styroduru (extrudovaný polystyren). Do betonu se pak dobře dají navrtat kotvy na připevnění konstrukce skleníku nebo krytu. To je ale něco úplně jiného, než... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Dracena Marginata, 18.2.2017 Určitě nějakou dobu nezalévat.
Snažím se vám poradit, že používat tento substrát bez úpravy není nejlepší řešení. Drží pak dlouho vlhko. I pro většinu palem míchám substrát (Pro palmy a zelené rostliny) s nějakým odlehčovacím materiálem skoro... celý příspěvek > |
 |
Dracena Marginata, 18.2.2017 Na suchomilnější rostliny je dobré (i do tohoto substrátu z Hornbachu) přidat ještě hodně písku, perlitu nebo drobného kezamzitu. Jak se můžete ve složení substrátu dočíst, jedná se o rašelinový substrát a kromě jiných složek obsahuje i bentonit (což... celý příspěvek > |
 |
Namrznuta bobkovisen, 14.2.2017 Jo, vypadá pěkně do první zimy kdy je víc než -15oC a slunce. To je podobné, jako když na plné slunce sází ploty z Chamaecyparis lawsoniana. Stačí si o tom něco přečíst, to nejsou tajné informace...
Jednou z možností, je pěstovat ho i nadále a... celý příspěvek > |
 |
Namrznuta bobkovisen, 13.2.2017 S tím názorem na vznik živého plotu plně souhalsím (neuměl bych to ale tak kulantně napsat). Pro zajímavost jen doplním, že mám vedle bobkovišně Magnolii grandifloru a ta je, v porovnání s bobkovišní, netknutá. |
 |
Namrznuta bobkovisen, 11.2.2017 A svítí na ni přes zimu slunce? Já mám chyceno jen pár listů, na které přes stínění paprsky dopadly, zbytek je normálně zelený. Ale měl jsem jen - 16oC. |
 |
Filtrace nexus, 8.2.2017 No, napadlo. Štěrbinový filtr zřejmě provzdušňuje vodu dost.
Už jsem vyzkoušel i vámi doporučované omezení UV lampy. Pouštím už ji jen v nejteplejším období (preventivně) a asi by to fungovalo dobře i úplně bez ní.
Nejvíce mě ale po uvedení... celý příspěvek > |
 |
Filtrace nexus, 8.2.2017 Z praktické zkušenosti musím napsat, že i když se mě medium probubláváním nehýbe, je výstupní voda (i jezírko) opticky čisté.
V 300 l nádrži (hranatá na dešťovou vodu) mám cca 1.200 biokuliček (od Banáta). I když je na dně rošt, je zaplněna cca... celý příspěvek > |
 |
Stínomilné hrnkové květiny, odolnost do -5°C, 3.2.2017 Dík za upozornění (pletu to pořád).
Metr má i s květináčem..., dostává dobrý vitamíny. Už k ní mám sestřičku (v zahradnictví ale neznali jméno) a statečně ji dohání. |
 |
|
 |
Stínomilné hrnkové květiny, odolnost do -5°C, 3.2.2017 Aha, to je tedy chyba u mě. Chtěl jsem nějak popsat velikost, moje Akuba je samozřejmě řízkovanec.
Mě se Brsleny na slunci zčervenali a nerostli, až když je přistínila borovice, tak se rozjeli. Byly to ale klasické Emerald´n Gold. Další výsadbu... celý příspěvek > |
 |
Stínomilné hrnkové květiny, odolnost do -5°C, 2.2.2017 Nikdo tady ale netvrdí, že množí Akubu semeny. Snažíme se poradit tazateli rostliny s přirozenou výškou do 50 cm.
Mě se na slunci Brsleny silně neosvědčili a musel jsem je přesadit do polostínu a tam prosperují v pohodě. |
 |
Orchidej - co s ní?, 30.1.2017 Jestli je to Phalaenopsis, tak by měl mít světlo na kořeny. Proto se prodává v průhledných květináčích. Na první fotce je strčený v okrasném obalu... |
 |
Cim zakryt osklivou zed?, 30.1.2017 Stálezelené brsleny se musí vyvazovat, je to drbačka. Moc rychle to neroste, po letech tak max 1,5 metru. Hodně staré rostliny i do 2 metrů. Zase ale mají rádi stín a škodí jim zimní slunce. |
 |
Stínomilné hrnkové květiny, odolnost do -5°C, 30.1.2017 Kamélie (mrazuvzdorné), které se u nás dají sehnat, vydrží některé i - 20 stupňů bez problémů. Někdy se jen ale musí zakrývat kvůli květům. Bývá ale problém s vysokými teplotami v létě. V zahraničí už mají kultivary, které zvládají i to. Kamélie ale... celý příspěvek > |
 |