|
Stínomilné hrnkové květiny, odolnost do -5°C, 29.1.2017 Kamélie i Akuba jsou dost vzrůstné, rozhodně víc, než uváděných 50 cm.
Opravdu mrazuvzdorné Kamélie se u nás špatně shání a z Akub se pro trvalou výsadbu ven doporučuje jen Variegata. |
 |
Zachází mi kokos, 23.1.2017 To ale neznamená, že nepotřebují vysokou vzdušnou vlhkost a nadstandartní osvětlení. U kupovaných naklíčených kokosů je hlavní "past" v tom, že v době, kdy jsou v prodejnách, panují venku již nízké teploty. A pouhé přenesení přes mrazivé parkoviště... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Tomel japonský (Dyospiros kaki), 22.1.2017 Já jsem jeden stromek zkoušel takhle "narašit" pod umělým osvětlením loni v březnu na zimovišti. I když jsem ho pak tři týdny přivykal na slunce, tak po přenesení na stanoviště stagnoval. Ostatní (nenarašené) stromky ho pak stejně dohonili.
Takže... celý příspěvek > |
 |
Teplo skleníku, 22.1.2017 Temperuji několik krytů na zahradě po celou zimu. Mělo by to být topidlo určené k trvalému provozu. Může to být i olejový radiátor, který hřeje ještě dlouho po vypnutí.
Nejsou vhodná plastová topítka za cca 300,-Kč, tam opravdu jistota není (je... celý příspěvek > |
 |
Araukaria, 20.1.2017 U Araukárií je problém hlavně v kombinaci vlhka a mrazů. Kdyby přišla obleva a následně mokré kořeny promrzly, byl by její konec skoro jistý. Pokud má kryté kořeny (např sněhem nebo nějakým krytem), tak je to OK a vydrží hodně. I tak je ale lepší... celý příspěvek > |
 |
Druh juky a jej odolnosť, 18.1.2017 Yucca gloriosa má obvykle širší a tmavší listy a většinou u nás netvoří tak vysoký kmen. Proto soudím na tu recurvifolii. Na pěstování to ale nemá nijak podstatný vliv.
Jak už jsem psal, více by se dozvěděl na odborných fórech. |
 |
Filtrace nexus, 17.1.2017 60l/min mě s tím moc nehne. Vzduchování do jezírka jsem už zrušil a tlačí to jen filtraci. Husí krky jsou dost lehký. |
 |
Zachází mi kokos, 16.1.2017 Kokosku bez umělého osvětlení udržet přes zimu je dost problém. Někdy ani jižní okno nestačí (a to i bez žaluzií), když je často zataženo. |
 |
Filtrace nexus, 16.1.2017 Máte už nějaký odhad výkonu vzduchového kompresoru pro provzdušňování biologické části filtru?
Já si vyráběl kolonu 300l komor za štěrbinovým fitrem a v poslední nádrži mám kaldnes se vzduchováním na dně. Už jsem 2x kupoval silnější kompresor,... celý příspěvek > |
 |
Oleandr, 12.1.2017 S takovou ochranou lze v zemi pěstovat skoro všechno subtropické. Jenom, když už toho na chránění v zemi máte moc, tak zjistíte, že zrovna oleandr je jedna z mála rostlin, která květináčovou kulturu snáží ještě docela dobře. |
 |
|
 |
Filtrace nexus, 12.1.2017 Moc pěkná práce, průběžně sleduji.
Promyslete ještě ten silikon. Já řešil tmel na zatěsnění filtrace (trvalé zaplavení) s několika techniky od příslušných firem a nakonec mě nic nedoporučili. Jediné použitelné, co jsem nakonec objevil, byl... celý příspěvek > |
 |
Fika zacina rasit, co s nou?, 10.1.2017 Dokud nepůjde ven, zalévat jen tak, aby substrát nevyschl.
Já dávám fíky v květináčích ven tak brzo, jak to jen jde (ideální je nechat je rozjet ve fóliovníku). Listy se musí nechat přivyknout na slunce. Pokud jen začíná rašit v okamžiku... celý příspěvek > |
 |
Pěstování zeleniny pod UV lampou ve sklepě v prosinci, lednu a únoru, 5.1.2017 Mě diamantová fólie dost zklamala. Když pominu fakt, že se s ní blbě dělá (je to v podstatě jen tenký igelit), tak se nemohu zbavit dojmu, že bílá stěna odrážela světlo víc. |
 |
Jak vyrobit květináče (obaly na květináče), 14.12.2016 To nemusí být jen z kutilských marketů. V profi obchodech a eshopech se velkoobjemové květináče běžně prodávají. Např. 100 litrů za 212,-Kč nebo 1000 litrů za 2.730,-Kč.
Tazatel se ale pídí po květináčích z betonu... |
 |
Proti zamrzání jezírka, 9.12.2016 Jen doplním, že p. Hrkal to myslí tak, že pokud není v jezírku dostatečná zásoba "teplé" vody (hloubkou nebo plochou), může se velmi intenzivním probubláváním prochladit voda v celém jezírku a to může (v extrémním případě za silných mrazů) zamrznout... celý příspěvek > |
 |