|
Co je to za rostlinu?, 12.10.2009 Zkuste si najít zahradnictví Holzbecher; tam mají opravdu široký sortiment trvalek a skalniček i ty úplně neznámé!
Tipuji to na nějaký oman apod. a nejsem si jist dobrým přezimováním.
Josef. |
 |
Vajgelie, 9.10.2009 Jak je již výše psáno: pokud ostříháte jen část výhonů zjara - rozvětví se z ponechané spodní části a tyto výhony nejspíše příští rok (2010) nepokvetou. Na neostříhaných výhonech by vajgélie kvést mohla - a ty pak zastřihněte hned po odkvětu, aby se... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ochrana trvalek na podzim, 9.10.2009 JITO, sice jsem Váš názor "chemicky převálcoval", ale ujišťuji Vás, že já osobně používám postřiky velmi ojediněle a zpravidla nechá přírodu svému osudu. Nicméně, když se objeví dotaz, co s plesnivými kytičkami, odpovím tak, aby se... celý příspěvek > |
 |
Jaký ovocný strom?, 9.10.2009 Ano, s nosatcem máte pravdu. (Nevím, jestli jsem to někde viděl napsané, třeba ve starších knížkách - když jsem nyní kontroloval knížky, co mám po ruce, byl tam vždy uveden nosatec lískový - anebo jsem si to jenom spletl se zobonoskou révovou...... celý příspěvek > |
 |
Borovice - problém, 9.10.2009 Ano - ve výše uvedenou dobu, tedy červen - začátek července.
Josef. |
 |
Dub červeny, 8.10.2009 Pěkně se diskuse "rozjela". Přidám pár poznámek:
1. Dub červený je (mírně?) invazivní druh: když jdu u nás po lese, tak je vidět daleko více semenáčů tohoto dubu než našich domácích dubů. (Ale asi jak kde).
2. Bolševník se začal u nás... celý příspěvek > |
 |
Prosím o pomoc při určení názvu keře, 8.10.2009 Opravdu je to hrozná miniatura a pravděpodobně to bude již zmíněná Bougainvillea, ale na pohled podobný a fialově kvetoucí keřík je také Lespedeza thunbergii (český název nemá); v našich podmínkách by - alespoň s přikrývkou a jarním sestřižením -... celý příspěvek > |
 |
O jaký strom se prosím jedná?, 8.10.2009 Hledal jsem a hledal, přemýšlel a vzpomínal:
Tisovec vystoupavý - Taxodium ascendens.
Opadavý jehličnan, příbuzný známějšímu tisovci dvouřadému, metasekvoji a také sekvojím a sekvojovcům.
Smím se zeptat odkud je foto?
Josef. |
 |
Je to plíseň?, 5.10.2009 Nejspíš některá z houbových chorob - listových skvrnitostí, dírkovitost apod.
Stříkat fungicidy.
Josef. |
 |
Ochrana trvalek na podzim, 5.10.2009 Vzhlečdm k tomu, že se u Vás "plíseň" letos tak rozmohla, nespoléhal bych na to, že jí bude příští rok méně. Obávám se, že zjara budete muset stříkat. A to raději preventivně, než se "plíseň" projeví a opakovaně po cca 3 týdnech;... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pinus nigra pinieform, 5.10.2009 Myslím, že to bude opravdu "obyčejná" borovice černá, pouze s vyholeným kmenem a zastřihovaná do kulovité koruny (jako má středomořská, teplomilná pinie).
Josef. |
 |
Vajgelie, 5.10.2009 Část z těchto nových výhonů bych zjara zakrátil asi na polovinu + ostříhat případné namrzlé konce všech výhonů, ostatní pak po odkvětu.
Josef. |
 |
Okrasná tráva Pennisetum Setaceum Red Fox, 5.10.2009 Opravdu nepřezimuje, i když na pohled vypadá dost otužile. Mám s tím také vlastní zkušenosti a ty jsem později potvrdil v knížce o okrasných travách.
Josef. |
 |
Zlatý déšť, 5.10.2009 je to velmi jednoduché.
Vaší zlatici asi nesvědčí místo, na kterém ji máte vysazenu; špatná půda, příliš kyselá či naopak zásaditá, neprovzdušněná, chudá...?
Možná jste koupila opravdu zakrslou odrůdu (např. bronxensis?)?
Ano, běžně zlatice roste... celý příspěvek > |
 |
Jaký ovocný strom?, 5.10.2009 Co takhle lísku? Aby to byl strom, pak by musela být roubovaná na podnož z lísky turecké. Mohla by být i červenolistá.
Navíc by se u Vás neměla držet zobonoska lísková - původce červivosti lískových ořechů (slípky by červíky vylézající z ořechů... celý příspěvek > |
 |