Zlatý déšť

host - 49.39 (?)
5.10.2009 18:12

je to velmi jednoduché.

Vaší zlatici asi nesvědčí místo, na kterém ji máte vysazenu; špatná půda, příliš kyselá či naopak zásaditá, neprovzdušněná, chudá...?

Možná jste koupila opravdu zakrslou odrůdu (např. bronxensis?)?

Ano, běžně zlatice roste doslova jako plevel, některé druhy (zlatice převislá - Forsythia suspensa) mají překloněné větve a ty zakořeńují a trak se může vytvořit široké neproniknutelné houští.

Častěji pěstovaná zlatice prostřední (Forsythia intermedia) ovšem roste celkem spořádaně jako keř zhruba do výška 2 m a do šířky nějakých 4 m.

je snadné ji množit buď uvedenými odkopky  - tedy zakořenělou větví, nejčastěji vyrůstající poblíž hlavního "trsu": prohlédněte keř, odhrňte trochu mulčovací kůru a půdu a pokud se Vám bude zdát, že nějaká mladá větev je trošičku zakořenělá, pak pod těmi kořeny ji ustřihněte a vyrýpněte; při sáezení ji radikálně (alespoň o 1/2) sestřihněte.

Anebo nyní (či zjara před rašením) nastříhejte z jednoletých větví (o síle tužky až malíčku) řízky cca 20 cm dlouhé a zapíchejte je na připravený záhon. Uvidíte, že Vám většina řízků zakoření.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 161.168 (?), 5.10.2009 14:08, zobrazeno: 7130x

Dobrý den, mám jeden dotaz týkající se keříčků zlatého deště. Vím, že to není správný botanický název, ale jde mi o tu zářivou žlutou krásu, která kvete na jaře a v období velikonoc. V loni na jaře jsem koupila jednu sazeničku, řekla bych, že tak asi 15 cm vysokou a teď je podzim, sazenička je řekněme o tři centimetry vyšší, což mě trochu mate. Myslela jsem když tak koukám kolem sebe, že to je jako plevel, roste a roste... těšila jsem se na jarní nadílku té sluneční záře a zatím to vypadá, že z toho nic nebude, že jsem snad koupila nějakou bonsaj, nebo co. Zelené to je, po sloupnutí kůry i ta vnitřní vrstva je pěkná, jen mě trápí ten přírůstek nepřírůstek. Ještě bych se chtěla zeptat, jestli nemáte zkušenosti s množením této dřeviny. Známý má před domem celou plantáž a směje se mi, že si mám raději přijít na odkopek, ale já nevím, jak na něj. V jakém období se tyto odkopky mají dělat? A jak správně na to?
 Děkuji moc za Vaše reakce. Jana

host - 49.39 (?), 5.10.2009 18:12

je to velmi jednoduché.

Vaší zlatici asi nesvědčí místo, na kterém ji máte vysazenu; špatná půda, příliš kyselá či naopak zásaditá, neprovzdušněná, chudá...?

Možná jste koupila opravdu zakrslou odrůdu (např. bronxensis?)?

Ano, běžně zlatice roste doslova jako plevel, některé druhy (zlatice převislá - Forsythia suspensa) mají překloněné větve a ty zakořeńují a trak se může vytvořit široké neproniknutelné houští.

Častěji pěstovaná zlatice prostřední (Forsythia intermedia) ovšem roste celkem spořádaně jako keř zhruba do výška 2 m a do šířky nějakých 4 m.

je snadné ji množit buď uvedenými odkopky  - tedy zakořenělou větví, nejčastěji vyrůstající poblíž hlavního "trsu": prohlédněte keř, odhrňte trochu mulčovací kůru a půdu a pokud se Vám bude zdát, že nějaká mladá větev je trošičku zakořenělá, pak pod těmi kořeny ji ustřihněte a vyrýpněte; při sáezení ji radikálně (alespoň o 1/2) sestřihněte.

Anebo nyní (či zjara před rašením) nastříhejte z jednoletých větví (o síle tužky až malíčku) řízky cca 20 cm dlouhé a zapíchejte je na připravený záhon. Uvidíte, že Vám většina řízků zakoření.

Josef.

host - 192.35 (?), 6.10.2009 14:02

Chtěla jsem na zahradě mít také tu zlatou nádheru.Tak jsem si na jaře utrhla větvičku a udělala z ní tři řízky.Pod 4l sklenicí zakořenili všechny.Olina

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz