|
Škůdce na listech třešně, 23.9.2009 Jsou to larvy - housenice - některé z pilatek - drobný blanokřídlý hmyz. Pomoci by měl postřik běžnými insekticidy - tedy přípravky proti savým a žravým škůdcům. Přípravků jsou desítky značek... (zpravidla - až na výjimky - podobných... celý příspěvek > |
 |
Vzdálenost tůjí při výsadbě, 23.9.2009 Jalovce by sice použít šly, bývají úzké, ale pod tíhou sněhu se často rozklesávají a hůře se stříhají, hůře regenerují. (A pohledově jsou jalovce skoro totéž, co tůje; mnozí laici to nerozlišují).
Zažil jsem cca 3-4 m vysokou tůjovou souvislou stěnu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Neopadavá lonicera, 22.9.2009 Dámo z IP adresy.205: prosím o odpověď na Váš výraz "Klasik, že"?
Josef. |
 |
Řízkování, 22.9.2009 2 m dlouhé špičky opravdu nejspíše nezakoření ani s použitím gelového stimulátoru: na to mají moc velkou zelenou plochu, která odpařuje vodu a tu vodu malá řezná rána na spodku větve opravdu není schopna dodat, ani kdyby stála ve vodě.
Obvykle... celý příspěvek > |
 |
Škůdce v jahodníku, 21.9.2009 Bílé zahnuté larvy, 3 cm dlouhé - navíc s namodralým zadečkem - to by mohly být ponravy chroustů. Ano - ožírají kořínky. Při rytí vybírat a vyhazovat. Jiná ochrana je obtížná (ještě tak hejno slepic pustit na zrytý záhon; ony si ty larvy už... celý příspěvek > |
 |
Prořezávání třešně, 21.9.2009 Dost velké zvěrstvo řezat třešně nyní a takovýmto způsobem! Ohledně doby - ořezat větve i s plody a otrhat je na zemi - souhlasím s p. Vysloužilem.
Když už jsou ořezány, pak bych ještě ošetřil rány štěpařským voskem, stromovým balzámem... celý příspěvek > |
 |
Vzdálenost tůjí při výsadbě, 21.9.2009 Oba výše uvedené údaje jsou přijatelné. Dokonce je přijatelné rozmezí od 30 cm do 1 m a více.
Záleží na tom, jaké odrůdy dotyčné tůje jsou, jak jsou při výsadbě velké a široké, jak rychle z nich chcete mít souvislý živý plot (a kolik pěněz do toho... celý příspěvek > |
 |
Písčitý svah, 21.9.2009 Lonicera pileata obvykle naroste do výšky kolem 1 m a šířka jednotlivého keře obvykle nepřesáhne 2 m (obojí za několik let po výsadbě...). myslím, že odrůda Moosgrün (nebo tak nějak) je spíše ještě plazivější. samozřejmě je možné je stříhat.
Josef. |
 |
Neopadavá lonicera, 18.9.2009 ??? Co myslíte tou klasikou???
Zkuste, prosím, vložit foto Vaší Lonicery henryi.
(A v zimě si na tento zimolez na mně přístupných místech dám opravdu pozor.)
Josef. |
 |
Škůdce v jahodníku, 18.9.2009 Jak vypadal ten škůdce?
Nemohla to být larva lalokonosce, která s velikou oblibou ožírá kořenové krčky různých rostlin?
(Larva není tak nápadná, je cca 0,5 cm velká, bílá, rohlíčkovitá, v zemi. Ale podívejte se: nemáte na jahodách anebo na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co to je za rostlinu?, 18.9.2009 Jeden z mnoha druhů hebe.
Josef.. |
 |
Název trávy, 18.9.2009 Tipovat to, co znám vcelku dobře, jde. Ano, mohl jsem napsat rovnou: je to kostřava (a ušetřit "omáčku" tipuji, mohla by to být...). Již nějakou dobu v oboru pracuji a je i mým koníčkem už od dětství.
A kostřava červená není podle... celý příspěvek > |
 |
Název trávy, 17.9.2009 Tipuji ji na nějakou kostřavu, možná kostřavu červenou (pozor: není červenolistá, aby to někoho nezmátlo) - Festuca rubra anebo jiný druh kostřavy.
Josef. |
 |
Neopadavá lonicera, 17.9.2009 Co já znám zimolez Henryův - Lonicera henryi - vysazený na mnoha místech, tak je prakticky neopadavý. To by mne zajímalo, jaký zimolez máte vy?
Josef. |
 |
Choroba na živém plotě (ptačí zob), 16.9.2009 Jen tak mimochodem: toto určitě není ptačí zob, ale nejspíše pámelník (anebo zimolez? Není to dobře vidět).
Vypadá to na houbovou chorobu - skvrnitost listů. Postřik proti přezimujícím škůdcům je tudíž samozřejmě neúčinný. Účinný by měl být postřik... celý příspěvek > |
 |