|
Asimina Triloba, 21.5.2016  Skúsení "asiministi", čo myslíte, bude z toho niečo? Po odkvitnutí Asiminy zostali na nej takéto "chobotničky", snáď to nie je beznádejné. Alebo to ešte odpadne? (P.S.: keďže mi A. kvitla teraz prvý krát, nemám s tým skúsenosti). ... celý příspěvek > |
 |
Skvrny na listech, 21.5.2016  Šárka na slivke vyzerá takto. Slovo "katastrofa" sa mi zdá silné, strom dokáže so šárkou koexistovať aj dlhé roky a plodiť kvalitné plody. Viď foto. IH |
 |
|
 |
Nejpozdnější třešeň - Ladeho pozdní - zralost začátek září, 21.5.2016  Opačná strana spektra - skorá čerešňa a na teplej nížine. U nás sa čerešne (tie skoré) začínajú zapaľovať, onedlho budú na jedenie. Ale je ešte jeden skorší boreček - zemolez (viď foto). IH |
 |
Jarne mraziky 2016, 21.5.2016  Zdá sa, že jarné mrazy najlepšie zvládol... Figovník (!). Toto fakt nechápem, matka príroda. Najväčšie plody majú už teraz v máji priemer asi 4cm. Viď foto. IH |
 |
Slivovice vs. calvados, 21.5.2016  Takto vyzerá "barikovaná" jabĺčkovica. V strede je pôvodná po vypálení v pálenici, po stranách je jabĺčkovica po niekoľkomesačnom pobyte v dubovom súdku. Škoda, že cez foto sa nedá odoslať to ako chutí... IH |
 |
Růže na kmínku, 21.5.2016  Choďte do toho bez obáv! Ja mám síce nejaké skúsenosti s pestovaním ovocných stromov, ale o ruže som sa nikdy nestaral. Tá na obrázkoch je prvá, a snáď to nie je až taká katastrofa... Vôbec si nemyslím, že by boli ruže "hrozne náročné a náladové",... celý příspěvek > |
 |
Zatrávnenie sadu, 21.5.2016  Variant B. Nemusí byť v sade "angličák" s dokonalými kruhmi pod stromami. Prezentujem ako sme to riešili u môjho najlepšieho priateľa (sme viac než bratia už od detstva). Pracoval dlhé roky v diplomatických službách v zahraničí, vtedy som sa mu... celý příspěvek > |
 |
Topaz nepřekonaný, 19.5.2016 Priora patrí medzi slovenské odrody, ktoré sa v zmysle širšieho pestovania nepresadili (spolu s ďalšími slovenskými odrodami Slovakia, Hrivna a Patriot). Pochybujem, že by bola dostupná v bežnom predaji, skôr už len ako vrúble od jednotlivých... celý příspěvek > |
 |
Kvalitní letní jabloň, 18.5.2016 Môže byť napr. Ametyst, Nela, Hana, Piros, Discovery... Podpníky stredne alebo slaborastúce. Súhlasím ale s p.Vysloužilom že na sušenie sú lepšie zimné odrody. Ja tiež používam na sušenie len radiátor a je to v pohode. IH |
 |
Japonská hrušeň, nemoc?, 16.5.2016 Bohužiaľ Vám neviem povedať čo je Vašej hruške, môže to byť nejaká bakteriálna infekcia šírená hmyzom, ktorá postihuje len kvety. Každopádne: ak to nie je spála, tak už len to je dôvod aby Ste si večer otvorila šampus, pretože čokoľvek iné bude už... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kvalitní letní jabloň, 16.5.2016 Z letných odrôd odporúčam málo pestovaný nemecký Piros (Helios x Apollo). Kvalitné jablko, vysoko kužeľovité s veľkou kališnou jamkou, podobá sa tvarom na Melodiu. Farba v zrelosti žltá s ružovočervenými pásikmi. Chuť veľmi dobrá. U mňa dozrieva... celý příspěvek > |
 |
Jarne mraziky 2016, 15.5.2016 Ťažko povedať, ale skôr si myslím že tie Rubinoly poškodil mráz. Počas vegetačného obdobia aplikujem párkrát postrek na listy s obsahom mikroprvkov (neviem teraz narýchlo názov ani presné zloženie, dostal som to na nejakej výstave jabĺk ako... celý příspěvek > |
 |
Muchovník nekvete, 15.5.2016 "...letos zrějmě nikde nejsou kytky, asi mráz je skosil mačetou, ale příštím rokem opět - možná - pokvetou..."
Toto je skôr k téme "Jarné mrazíky". A ospravedlňujem sa za prípadné nepresnosti v texte a v češtine... celý příspěvek > |
 |
Zatrávnenie sadu, 15.5.2016 Vaše prianie Vám opätujem a želám veľa chuti do práce a aj "ty záda ať nezlobí". Pred Vami je oveľa väčšia výzva, ja som to mal oproti Vám dosť jednoduché, len som prevzal po starých rodičoch a rodičoch upravenú záhradu a len pokračujem v jej... celý příspěvek > |
 |
Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj?, 15.5.2016 Áno, Boscova patrí do najlepších podmienok, inak to nie je ono. Chcem sa Vás spýtať pán Vysloužil - aké odrody hrušiek sa Vám najlepšie osvedčili vo Vašich podmienkach? Mám totiž príbuzných na strednom Slovensku v asi podobnej klíme a pýtali si odo... celý příspěvek > |
 |