|
Delosperma, 12.5.2012 Můžete mi poradit, jak pěstovat delospermu. Je na slunném a suchém místě. Musím ji zalévat a co mám dělat s odkvetlými květy? Když jsem ji koupila, byla nádherná, plná květů. Teď je místy zežloutlá a má jen pár kvítků.
Děkuji. |
 |
Hloh a spála růžovitých, 11.5.2012  Kousek od zahrady roste u cesty obrovský strom hlohu. Na květech se právě hemží spousta různého hmyzu, much, dokonce i sršni. Jak poznám, že hloh je napaden spálou růžovitých (tedy že je hostitelem této nemoci)? Jabloně v okolí jsou zatím naštěstí v... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Podnož pre hrušku, 8.5.2012 Já jsem si nechal před rokem na jaře poslat z Holovous hruškové podnože Daytor (také název OHF 87). Je to poměrně nový typ podnože s těmito vlastnostmi :
- růst 75 % (v porovnání se semenáčem)
- množí se snadno řízky, novinka r.... celý příspěvek > |
 |
Na podzim zasazená merunka, zaschla a ted nasazuje od země, 6.5.2012  Mně to na podzim zasazená meruňka udělala také - viz foto. Včera jsem kmínek uřízl do zdravého dřeva, zatřel štěpařským voskem a až výhony více narostou, ponechám ten nejsilnější výhon. |
 |
Jak úspěšně zasít jadérka/semena jabloní, 5.5.2012  Semenáčky jabloní 50 dní po výsevu stratifikovaných semen.
Brzy je budu přesazovat. |
 |
Granny Smith, 2.5.2012 Vzpomněl jsem si na Granny Smith, neboť právě mně malý stromek na zahradě kvete a snad přinese několik prvních plodů. Proto se chci zeptat pana Polehly, jak dopadla jeho soukromá 3. degustace této odrůdy, plánovaná někdy v březnu. Díky KB |
 |
Jablko Modi, 24.4.2012  Koupil jsem v hypermarketu balíček jablek MODI původem z Itálie. Docela mě překvapila svou příjemnou osvěžující sladkou chutí a křupavou konzistencí. Máte prosím někdo zkušenosti s pěstováním této odrůdy zde u nás? Rád bych někde získal roub a měl... celý příspěvek > |
 |
Pomoc - zničený kmínek, 24.4.2012 Pane Martine, o jakou odrůdu jabloně jde? |
 |
Odrůda jabloně Jonagored - pěstuje někdo?, 16.4.2012 Angold pochází z křížení Antonovka x Golden Delicious.
Jonagored je mutace Jonagoldu, který vznikl křížením Golden Delicious x Jonathan |
 |
Roubování, 16.4.2012 Vloni začátkem září jsem očkoval na spící očko jabloňové podnože (semenáče z jadérek). Nyní na jaře se očka začínají probouzet a podnože budu zkracovat na čípek. Z asi 30 podnoží pouze 3 očka vymrzla, tak jsem nyní provedl opravné přeroubování.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Novinky jabloní 2012, 12.4.2012 Pro sběratele novinek : Prodej stromků nabízí pro jaro 2012 odrůdu jabloně Cameo (též název Caudle), původ USA, křížení Golden Del. x Red Delicious, údajně mrazuvzdorná do -50°C. |
 |
Opadávání jablek, 12.4.2012 Kácet takový dobře rostoucí a zakořeněný 15-ti letý strom je škoda. Zkuste někde získat rouby více odrůd a během 2 - 3 roků postupně strom přeroubovat. |
 |
Roubování, 9.4.2012 Dnes 9.4. jsem začal s roubováním jabloní za kůru - míza již pěkně proudí (vloni to bylo o týden později), střední Morava. |
 |
Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu, 9.4.2012 Stále jsem hledal do ovocného sadu vhodný venkovní teploměr na určení MIN a MAX teplot (ten obyčejný rtuťový s ručním magnetem se mně moc neosvědčil). Nyní jsem objevil zajímavý výrobek – tzv. meteorologický datalogger, který zaznamenává do své... celý příspěvek > |
 |
Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu, 9.4.2012 Slavkov u Brna : minimální noční teplota -3°C, takže slivovice letos nebude. Několik přístupných mladých větvi s rozvitými květy jsem včera večer opatrně obalil novinami ve více vrstvách, tak snad sklidím alespoň košík ovoce na buchty a ovocné... celý příspěvek > |
 |