|
Tip na lis a lisování, 15.10.2015 2 Rafael - při vší úctě, zakladatel vlákna hledá řešení na lisování ovoce, jehož množství se pohybuje v desítkách kilogramů. j.c. |
|
Víno, najrychlejsia vyroba, 15.10.2015 zoxidovaná pěna. |
|
|
|
Pevne hnojivo pro broskvone pro snizeni chlorozy, 15.10.2015 Při výměně zeminy ve výsadbových jámách nešetřete piskem. j.c. |
|
Cena domácích uzenin, 15.10.2015 Záleží jen a jen natom, co v klobáskách je a jakou mají chuť. Pokud jsou dobré, zákazník se pro ně vrací.
V prodejně Klobásový ráj v Pavlicích na Znojemsku kupuji některé klobásy i v ceně 500 za kilo, Je to zatraceně hodně ale pokud jedu okolo,... celý příspěvek > |
|
Tip na lis a lisování, 15.10.2015 1, Některé lisy mají kruhové obruče, na nich je vruty nebo nýty přidělaná výdřeva /laťky/. Obruč s laťkami tvoří tedy jeden kus / díl /. Patrné je to na koši lisu z vašeho prvního odkazu. ... celý příspěvek > |
|
Víno, najrychlejsia vyroba, 14.10.2015 Z tohoto množství víno nikdy neuděláte. Vypijte to ve fázi burčáku. j.c. |
|
Tip na lis a lisování, 14.10.2015 1, mám lepší zkušenost s lisy s klínkozápadkovou hlavou, z uvedeného odkazu opovídá lisům řady Tipo. Díky klínkozápadkovému chodu hlavy lisu lisujete o něco pomaleji, nicméně s vyšší efektivitou u hrozna cca 60%. Velkou výhodou je dělený koš... celý příspěvek > |
|
Refraktometr verzus cukroměr, 1.10.2015 Z hrozna o cukernatosti 21°NM lze bez potíží vyrobit suché víno. Dle definice vinařského zákona :
Suché víno je víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat :
a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
b)... celý příspěvek > |
|
Kyselinky v moštu - jaky změřit/odhadnout, 1.10.2015 Vína s vyšší kyselinkou mají potenciál na dlouhodobější ležení. Víno jak ho popsal George otevřít po dvou letech, může z něj být i šampion výstavy. První pomoc na vysoké kyselinky je nechat víno ležet na kvasnicích klidně až do konce ledna, přes zimu... celý příspěvek > |
|
Refraktometr verzus cukroměr, 25.9.2015 Kurňa, cklapi, osobně si dávám záležet, aby se mi při výrobě vína, nebo pálenky nedostal do moštu nebo kvasu ani mililitr vody. Raději se cukernatosti ovoce přizpůsobím výběrem vhodných kvasinek. j.c. |
|
|
|
Kyselinky v moštu - jaky změřit/odhadnout, 25.9.2015 Pro měření kyselin používám přípravek K-Reagenz. / Kyselina Reagenz/
S kyselinkama opatrně, postupně se jejich obsah sníží překvašením, dále zcela jistě JMF a v neposledním případě něco vypadne i ve formě vinného kamene. j.c.
|
|
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?, 14.9.2015 ../...zavřel deklem a ještě pro utěsnění omotal streč fólií. Krásně to bublá../
Má kudy odcházet z nádob přetlak vznikající kvašením??. |
|
Cresthaven dozrává, 13.9.2015 Ze stromku jsme dnes sklidili poslední koš broskví. Je zvláštní, jak velké jsou rozdíly v chuti broskví sklizených v jeden den z jednoho stromku. Část plodů šťavnatá, sladká, lahodná, další část s menším obsahem cukru a kořenitou příchutí, část plodů... celý příspěvek > |
|
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?, 11.9.2015 K uvevdeným postupům můžu, říct jen, že jde o hledání problemu tam, kde nejsou. j.c.
|
|
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?, 7.9.2015 U padaného, tím pádem natlučeného ovoce bych spoléhal na to, že ovoce je zralé. Větší obavy než z nedostatku cukru bych měl z možného vzniku hniloby a oxidaci ovoce v natlučených místech. Hrušky bych přehnal přes šroťák a založil kvas ihned.... celý příspěvek > |
|