 |
Říjnová sklizeň, 13.10.2015 Já zatím jen protrhávám. Zimní odrůdy sklízím kolem 28. svátečního října. Kdyby přišly silné mrazy a pomrzlo ovoce na stromech, něco už sklizeno mám, ale to se mi stalo za 35 let jen 2x |
 |
Nové zimní rezistentní jablko Admirál, 13.10.2015 Pár plodů Admirála pihovitost mělo, ale i tak stojí za to ho vysadit. |
 |
|
 |
Red Topaz, 12.10.2015 Letos budu - co se týče Topazu - trochu souhlasit s panem Polehlou. Nebývalé sucho odnesl asi nejvíc právě Topaz. Plody sice krásně vybarvené, ale drobné. |
 |
Hrušeň Bohemica - pálení, 12.10.2015 Kvas z pozdních hrušek se dá připravit dobře, dokonce jeho vedení je snazší než u letních odrůd (má víc kyselin a venku nen í tak horko). Výsledký destilát je ale oproti letním hruškám obvykle trochu méně aromatický. |
 |
Žitná, 8.10.2015 Nevím, jak to může chutnat, trochu mi tam chybějí kyseliny. |
 |
Zkamenělé brambory tvrdé, 8.10.2015 ty větší jsme ještě nevařili prozatím konzumujem menší..
My to děláme opačně. Zdá se mi, že ty menší později klíčí. |
 |
Jaký ořešák byste doporučili, 8.10.2015 Zvažoval bych, zda je rozumné vysadit tři ořešáky. Zaberou dost místa, budete mít za pár (desítek) let odbyt na tolik ořechů?
|
 |
Kyselé odrůdy na štrůdl, 8.10.2015 Nebylo by lepší vysadit si strom, jehož jablka se dají i jíst? Štrůdl se dá upéct i z nich.
|
 |
Jablka na uskladnění - rezistentní odrůda, 8.10.2015 Záleží, jakou použijete podnož. Určitě bude strom Admirálu na stejné podnoži růst bujněji než strom Rozely.
Jistě, rezistence neovlivní skladovatelnost. Svým výběrem jsem reagoval na požadavek pana Alberta - odrůdu odolnou houbovým... celý příspěvek > |
 |
Uskladnění slivovice v dub. sudu, 6.10.2015 Ne všechno, co kdy bylo vytištěno, musí beze zbytku platit. Je známým faktem, že při výrobě koňaku se do sudu ukládá destilát se 60-70% alkoholu. Výsledný produkt má po letech kolem 40%. |
 |
|
 |
Auksis, 6.10.2015 Oba rodiče jsou zajímaví - hlavně co se chuti týče. Bojím se ale, že zdědí-li po nich i citlivost ke strupovitosti, bude pěstování bez chemie problém. |
 |
Kvašení "pod hladinou", horní falešné víko, 6.10.2015 Já bych v úspěšnost takového zařízení moc nevěřil. Když perforovaným víkem zatížíte rozdrcené ovoce, část drti projde dírami a na hladině beztak vytvoří - možná menší - sekundární koláč. |
 |
Elena, 5.10.2015 Co se letošního roku týče, tak ano, Elena v tuto dobu dozrává i u nás. Jenže - kdy zas bude takové léto. Monilií trpí méně, ale rozhodně není zcela odolná, pár trsů spečených plodů jsem již otrhal. Oproti ještě později zrající Presentě má nepatrně... celý příspěvek > |
 |
Podivná mirabelka, 5.10.2015 Na fotce je jednoznačně Belamira (nebo jiný kříženec jako Miragrande, která vypadá stejně). Letos obě tyto křížené mirabelky dopadly špatně. Sladkost žádná, chuť fádní, zrání postupné (u nás některé ještě na stromech jsem dotrhával nyní a nechtěly se... celý příspěvek > |
 |
Uzení domácích klobás, 2.10.2015 Nu, střevo je obvykle nasolené. A když popřemýšlíte o osmotické aktivitě soli, možná s tou nemožností absorbovat víc vody to nebude až tak jednoznačné. |
 |