|
Semenacky - presazeni, 26.5.2015 Bezmála třetinu jabloní na zahradě mám vysazenou na náhodných semenáčích, které jsem kdysi našel u pole, v příkopě, u lesa, na kompostu z výlisků, atd. A řeknu Vám, nebyla to dobrá volba. Bodejť by jo, však kolik práce stálo šlechtění a selekce... celý příspěvek > |
 |
Co je těm švestkám?, 26.5.2015 Slivka vypadá zasažená glyfosfátem. |
 |
|
 |
Určení názvu odrůdy rané jabloně, 22.5.2015 Asi Stark Earliest. Tehdy to byla spolu s Průsvitným nejpěstovanější odrůda. |
 |
Škůdce plůdku, 22.5.2015 Mravenci určitě ne. Možná zobonoska (ovocná?). |
 |
Laický dotaz ohledně řezu slivoní, 19.5.2015 Já bych to tak tragicky neviděl. Slivoň je zdravá, roste, zřejmě i plodí, možná je koruna krapet hustější - no a co? Švestky se často umějí prosvětlit samy prosycháním obrostu. Když strom necháte tak, jak je, podle hesla "lepší neřezat vůbec než... celý příspěvek > |
 |
Zřejmě usychající angrešt a nerozrůstající se černý rybíz, 18.5.2015 Možná se dívám na jiné obrázky, ale já žádnou podnožovinu-meruzalku podrůstat nevidím. |
 |
Poradte mi - Choroba jablone?, 18.5.2015 Mšice jitrocelová (slovensky voška skorocelová). I bez fotky.
|
 |
Zřejmě usychající angrešt a nerozrůstající se černý rybíz, 18.5.2015 Černý rybíz měl být zasazen hlouběji. Nyní tvoří trochu kmínek, ale až zas tak moc to nevadí. Hlubším řezem jej přimějete k vyhánění mladých výhonů. Když ne od kořenů, tak ze dřeva těsně nad zemí. Keř nebude tak dlouhověký, ale plodit bude dobře.... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Jabloně do polohy 400-500m, 18.5.2015 Neřekl jste ale, jak velký bude strom, jakou funkci krom jablek bude plnit, kolik je pro něj nachystáno místa a jakou péči mu hodláte věnovat (řez, hnojení, postřiky. To považuji za důležitější než 450m nadmořské výšky a polojílovitou půdu. |
 |
Jak zničit chrousta, 15.5.2015 Nepřeháníte? Dva měsíce? Od poloviny března? Co by v té době spásali? |
 |
|
 |
Jak pohnojit staré stromy trávníku?, 11.5.2015 Drenážní trubky u stromů mám, ale do nich nemůžu lít mé nejoblíbenější hnojivo - zkvašené slepičince. Ucpaly by se. |
 |
Jak pohnojit staré stromy trávníku?, 10.5.2015 Mám podobnou nášlapnou tyč jako pan Polehla. Ale půda v mém zatravněném sadu je tak těžká a jílovitá, že je problém (i když je tyč zašpičatělá) ji celou váhou těla zapíchnout a když (např. po deštích) se to podaří, nedá se vytáhnout. Řešil jsem to... celý příspěvek > |
 |
Pravokořenné stromy, 10.5.2015 Určitě neslyšel, ale četl jste dobře. Množení pravokořených švestek z odkopků je dávno ověřená metoda, s tím nikdo nepoloemizujue. My se ale nacházíme v sekci "Jabloně" a tady opakuji, že pěstování pravokořených jabloní je krok zpátky. Právě u... celý příspěvek > |
 |
Pravokořenné stromy, 10.5.2015 není doložené že strom se cítí nejlíp na vlastních nohou"... jen málo čtete,
Možná málo čtu, ale o to víc - a už hodně dlouho - stromy pěstuji a taky se dívám se kolem sebe. Kniha, časopis ani článek na internetu dnes již není zárukou... celý příspěvek > |
 |
Semenacky - presazeni, 28.4.2015 Když přesazuju semenáčky z truhlíků na záhon - při 2-3 pravých listech, jejich kořenový systém je tvořen 10-15cm dlouhým centrálním vlasovým kořínkem a jen několika krátkými postranními. Přesadit rostlinku bez zakrácení onoho hlavníko... celý příspěvek > |
 |