|
20% víno?, 2.10.2012 No tak tuhle úvahu si dám někam do deníčku! Díky. Řekl bych, že to zcela vystihuje praktický výsledek.
Já jsem tušil, že ten zbytkový cukr v tom bude dělat bordel. Akorát, že jsem si tak nějak intuitivně myslel, že bude spíš zvyšovat povr. napětí... celý příspěvek > |
 |
20% víno?, 1.10.2012 No funguje to tak, že naplníte kapiláru vínem a pak obrátíte vzhůru nohama. Víno v kapiláře poklesne dle povrchového napětí, které je ovliněno mj. i obsahem alkoholu.
Původně jsem si myslel na něco na bázi hustoměru(cukroměry, lihoměry,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Hryzec, 1.10.2012 Od té doby co máme kočku, nemáme krtka, myši, hryzce,... Občas se někde objeví, ale do 3 týdnů je jejich činnost ukončena. :-) |
 |
20% víno?, 1.10.2012 Dobrý den,
protože se s vínem nemusí končit ve vinohradu, začal jsem se prokousávat i problematikou vinného kvašení. Konkrétně jsem kromě výsadby taky začal trénovat na ovocném víně.
Založil jsem 5l demižón z červeného rybízu. To bylo... celý příspěvek > |
 |
Presazeni revy, 13.9.2012 Pokud nikdo neporadí, tak osobně bych to prostě "zkusil". Buď je vyhodíš rovnou, nebo se možná chytnou. Réva je docela držák. Uříznul bych ji 10cm nad zemí(nad náhr čípkem) a rozumný kořenový bal převezl. Možná by to šlo i bez balu jen kořeny, ale... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva? (2012), 3.9.2012 Někdo sklízí a mě zatím letos nasazený Hibernál nasadil na květ. Trochu divný termín. :-) Asi ho zmátlo to počasí.
Uvidíme jestli bude tak aktivní příští rok, kdy už od něho budu požadovat ňákou tu ukázku co umí. |
 |
Zkracování hlavního výhonu v 1. roce, 29.8.2012 No zkušený nejsem, bo letos začínám. Mám 20 hlav. Nevím jestli úplně dobře, ale postupuji dle def. osečkování pro další roky.
4. Osečkování
Je to odstraněni vrcholů letorostů koncem srpna nebo začátkem září, čímž se dosáhne:
- dočasné... celý příspěvek > |
 |
Chloróza Révy?, 21.8.2012 Je to velmi pravděpodobné. Sice tu někdo psal o problému jak poznat, jestli chybí K or Mg(podobné příznaky), ale vypadá to velmi hořčíkově. Zkusil bych na část sazenic 3 x po týdnu hnojivo na list a uvidíte. Pokud to bude ono a jako že na 80% ano,... celý příspěvek > |
 |
Prodej sazenic - Krausovi Mělník, 20.8.2012 Kupoval jsem přes internet u M. Osičky z V.Bílovic(sapara.cz). 18 hlav(10 mošt + 4 x po 2 různý stolní), avízovaný odeslání v na jaře v době sázení. Reagoval dobře po emailu i telefonu z 18 sazenic se 2 neujali, ale může to být i má chyba(začínám).... celý příspěvek > |
 |
Co po výsadbě s druhým výhonem, 9.8.2012 Děkuji všem za porady.
Musím se jen trochu omluvit. Neřekl jsem co vím já a né vy. :-)
Spodní dráty pro vyvazování kmínku/tažňů mám ve výškách 50/75/100 cm. Takže v těchto intencích budu moci na jaře vyvazovat plodné tažně. V plánu je ohnout... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co po výsadbě s druhým výhonem, 9.8.2012 Děkuji moc za info.
To je to, co jsem chtěl vědět, jestli je to ku prospěchu rostliny jako takové, nebo jestli to jen ubírá živiny. Takže to zredukuji.
Co se týká hlavního výhonu, tak některé sazenice(Hibernál), jsou již 1m nad drátěnkou(2m),... celý příspěvek > |
 |
Co po výsadbě s druhým výhonem, 9.8.2012 Dobrý den,
začal jsem letos s "vinařenim" výsadbou 20 hlav různých odrůd. Začínám z nuly co se týká znalostí a zkušeností. Přečetl jsem pár publikací, ale něco jsem se nedozvěděl.
V brožurách píšou, že se mají nechat růst ze sazenice 2... celý příspěvek > |
 |
Vylamování zálistků, 18.7.2012 citace (sylabus z přednášek Ing Kratochvíla):
ale podobně jsem to četl i jinde
2. Vyvazování letorostů. vyplývka a vylamování fazochů (zálistků) Letorosty vyvažujeme nebo zastrkáváme na drátěnce třikrát až čtyřikrát během vegetace tak,... celý příspěvek > |
 |
Nářadí na výrobu vína v HK obchody, 4.7.2012 Děkuji za poradu. Sice jsem nákupy absolvoval v tý brutální bouřce, ale nakonec jsem v Hořický sehnal sklo(demižón, kvasná zátka) a na Novým Hradci kvasinky na 10l(vinka). Takže ve dnech volna natrhat a hurá s tím do demižónu.
Pak už jen za... celý příspěvek > |
 |
Nářadí na výrobu vína v HK obchody, 3.7.2012 Na rozkvašení mám 10-ku tu 5-ku potřebuji právě na stočení z kvasinek, ale díky za upozornění |
 |