|
Pákové nůžky, 26.12.2015 To nedokážu posoudit. Dělají i jednosečné se zahnutou čepelí. Asi jedny pořídím. Je pravda, že suché větve moc nestříhám. Důležité je při porcování stříhat lehce šikmo. Jde to výrazně lépe než kolmo na dřevní vlákna.
V. |
 |
Pákové nůžky, 26.12.2015 K dispozici jsem měl Loewe 20100. Pracuje se s nima opravdu svižně. Kůru moc nepoškozují. Papírově přestřihnou 4.5cm větev. Cena je ale vyšší (2500Kč).
V. |
 |
|
 |
Pákové nůžky, 26.12.2015 Spíš než na převody bych koukal na délku rukojetí. Nemusíte se tolik hrbit při porcování větví. Používám jednosečné nůžky s 1m dlouhými ručkami.
V. |
 |
Mala zahrada, 21.12.2015 Arboeko Smržice. |
 |
Mala zahrada, 19.12.2015 Kupte nějaký kultivar s převislou korunou. Pěkné jsou sakury. Přečtěte si článek od Pavla Chlouby.
Nepodceňujte výšku štěpování.
Samozřejmě si můžete do konstrukce tvarovat i běžné druhy, jen budete muset každoročně ohýbat a vyřezávat vlky.... celý příspěvek > |
 |
Bay/o/zo5, 15.12.2015 Nároky skladování hrušní jsou dost specifické. Třeba taková Konference se dá v "dobrých podmínkách" skladovat do jara. Mě ve sklepě v listopadu proteče bedýnkou. |
 |
Třešně s velkými plody, 12.12.2015 Zajímavá bude Tamara.
V. |
 |
Přeroubovaní jabloně ve stěně, 12.12.2015 Na slabé podnoži v extrémním suchu bude vždy problém.
1. Rouby umístěte na 5cm větve 3. Nejsilnější ideálně tříoký Titlovým způsobem na horní stranu větve. Ten bude pokud to dobře dopadne vedoucí. Po stranách stačí dát na zavalení dva slabší... celý příspěvek > |
 |
Trnkovica (trnka obecna), 11.12.2015 Ano, něco rozvařil a něco rozmrazil. Nepochopil jsem to přidávání kvasinek do rozkvašeného mače.
U trnek je podle mého odhadu velký podíl pecky. Mimo to, že je to velký zdroj kyanidové příchuťi, která je žádoucí jen v omezeném množství, je to i... celý příspěvek > |
 |
Trnkovica (trnka obecna), 11.12.2015 Ve většině věcí s vámi souhlasím, jen si nejsem jistý, co udělají převařené a rozdrcené trnky. přecijen je poměr jader k dužině dost velký a to převaření a pomačkání z nich uvolní kořkou kianidovou příchuť.
To jak paliči podceňují kvalitní... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Lehani si merunky, 9.12.2015 Kotvy jsou i šroubovací. Používají se k jištění drátěnek pro révu a ovocné stromky. Šponovací drát podložte prkénky, aby se nezařezal do kmenu.
V. |
 |
Co je to za houbu, 8.12.2015 Asi hlíva
V. |
 |
Tlakovy postrekovac na stromky, 6.12.2015 Jasně, na starém zádovém postřikovač (ocelový s tlakoměrem) si soused do mosazného víka přidělal autoventilek. Stříkal s tím vápno na chalupu.
Určitě to ušetří práci. Tlak se ale samozřejmě během aplikace snižuje.
V. |
 |
KGB-KYM green bush, 4.12.2015 Ok, jeden stromek testnu. Bohužel mám jen Kordii na G5. Ta je zrovna spíš na vřetena. Snad se mi podaří něco vykouzlit
V. |
 |
Cherry KGB-KYM green bush, 1.12.2015 No, pátý omlazovací rok byl od startu, kdy se první dva roky zapěstovával hlava. Další roky už snad není třeba tvořit hlavu.
Nejsem přesvědčen, že brutálně zmlazená třešeň, která už měla nějaký objem koruny bude po razantním zákroku druhý rok... celý příspěvek > |
 |