|
Prořezání zanedbaného stromku, 5.11.2013 Mno vlky ze spících oček se mohou využít v náš prospěch, neviděl bych to jako zásadní problém. Jinak souhlasím- pěstujme samozřejmě plody a ne dřevo, ale napřed tam mjusíme nějaké to kvalitní dříví... celý příspěvek > |
 |
Prořezání zanedbaného stromku, 30.10.2013 Koště z vlků se neudělá, když v dalším roce poi sesazení vlky až na jeden potlačíme, tedy necháme jen jedno hlavní pokračování kosterní větve. Bohužel tenhle zásadní princip řezu je u nás stále plně nepochopen. Sesazení stromu je v případě následné... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Prořezání zanedbaného stromku, 26.10.2013 Když sesadit tak nikoliv v květu, ale v době veg. klidu, chceme přece podpořit růst a vypěstovat novou korunu, nebo ne? Co se týče mykotoxinů a strupovitosti, není to tak že by mykotoxiny produkovala Venturia, ale až potom následné houby, které na... celý příspěvek > |
 |
Oldenburgovo, 22.9.2013 Oldenburg je u mě prakticky rezistent. Strupovitost není problém, co je problematické je nadměrná hniloba jablek na stromě- velmi je napichují vosy a přezrávání jablek na stromě. Ideální konzumní zralost je samozřejmě krátká. Je to odrůda, která... celý příspěvek > |
 |
Karešova nebo kaštánka, 17.6.2013 Je pravda že třeba Rychlice německá tvoří koruny menší, aspoň ty co jsem viděl. U nových odrůd těžko soudit, nakoli se už asi štěpují ty slabě rostoucí podnože typu Colt.
Ing. Fidla |
 |
Karešova nebo kaštánka, 17.6.2013 Karešova že by tvořila větší koruny než kaštánka? Nechce se mi věřit, minimálně co se výšky týče je Kaštánka bezkonkurenční. Ono v případě třešní ty rozdíly v růstu a vlastně i chuti jsou mnohem menší než v případě jabloní či hrušní. Nebo znáte... celý příspěvek > |
 |
Čačanská rodná, Katinka, 6.6.2013 Nepřijde mi že by Wangenheimova byla méně odolná než Stanley, na jejích plodech jsem nikdy příznaky neviděl, resp. ne v takovém množství aby to mělo nějaký negativní dopad. A to jsem v oblasti, kde Domácí většinou přinese velké kulové. Naproti tomu u... celý příspěvek > |
 |
Ananasová meruňka, 29.5.2013 Mno obávám se že Lednice zklame jak v případě Bohutické, tak Ananasové meruňky. Genofond tam je rozsáhlý to ano, ale spíš zaměřený na všemožné zahraniční odrůdy- Čína, Persie... nebo na novošlechtění. Meruňkovyý fajnšmekr typu Prof. Kršky by ale... celý příspěvek > |
 |
Prasklý kmen u třešně, 29.5.2013 Nedá mi to a taky přihodím pár poznámek do této zajímaé diskuse. Beze zbytku souhlasím s Milošem Vysloužilem, Lídou či Mittwochem. Mechy a lišejníky nemají negativní vliv na vitalitu stromu. teoreticky by se snad mohlo o tom uvažovta u stromů jež... celý příspěvek > |
 |
Meruňka Maďarská - jaké máte zkušenosti, 24.5.2013 40 let není na meruňku žádný zvláštní věk, ve své původní domovině, v kontinentální oblasti Himalájí, se meruňky dožívají věku mnoha staletí. u nás je situace samozřejmě trochu jiná, nakoli kjsou tady stresovány nevhodným téměř oceánským klimatem-... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jabloň Jonathan, 23.5.2013 Inu u bujných odrůd v růstu jako je Boskoop může mít opravdu letní řez pozitivní vliv. Celkově si ale myslím že význam letního řezu je přeceňován, když nepočítám přísně vedené tvary. U mě letní řez spočívá jen v tom, že vytrhávám v bylinném stavu... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 23.5.2013 Inu z mých zkušeností vyplývá, že nejléepe se mi chytají právě rouby nepatrně narašené, leckdy i narašené více. letos jsem bral rouby meruńky, která byla prakricky v květu, ovlivněn tím co se píše, že je nejlepší brát peckoviny ještě před zimou,... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Jonathan, 22.5.2013 Inu já nemám zas takové bohaté zkušenosti s probírkou, začal jsem s ní vlastně před dvěma lety po zkušenostech z italských sadů, nicméně si myslím že i geneticky daná alternace lze do značné míry změnit vhodným udržovacím řezem. Ono těch odrůd, které... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Jonathan, 22.5.2013 Zdar Vlado
Já mám na zahradě jak Jonathan, tak Jonared, kdysi oba výrazně střídaly, teď po aplikaci Dohnálkova způsobu řezu je plodnost každoroční s menšími výkyvy. myslím si že dobrým řezem se dá odtrsanit z velké části střídavá plodnost i u... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Jonathan, 22.5.2013 Je to přesně tak jak říká Vlada. Jonathan určitě není z odrůd, které nám po výrazném zmlazení samy udělají krásnou novou korunu- na rozdíl třeba od mého oblíbeného Majoru. Ne že by nová koruna udělat nešla, ale je to běh na delší trať, já pracuju s... celý příspěvek > |
 |