|
Pozdní jarní mrazy, 18.5.2012 Moc se mi "líbí", jak se z jednoho jediného dne vyvozují závěry. Podle dnešního mrazu by vinohrady a meruňky nesměly být v pomalu celé republice. |
 |
Množení vinné révy, 17.4.2012 Lora i podle letošních zkušeností koření velmi dobře.
Také chuťově je výborná, ale pěknou úrodu jsem na ní měl jen jednou, v roce 2009. V roce 2010 namrzla po -24°C a neplodila, předloni na podzim jí také nevyhovoval studený podzim a špatně vyzrálo... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Réva na východní a západní stěně domu, 8.4.2012 Pěstuji révu u jihovýchodní stěny, slunce mi tam přestává svítit okolo třetí hodiny odpolední. Domnívám se, že lepší je východní stěna, vítr většinou fouká západní nebo severozápadní.
Odrůdu bych volil raději ranější, u stěny je výhoda, že réva... celý příspěvek > |
 |
Neznámá vinná réva, 8.4.2012 Nedával bych nějaké velké šance, je jen velmi málo běžně prodávaných odrůd, které by v této výšce rostly a plodily bez problémů. |
 |
Hibernal a Solaris - choroby, 8.4.2012 Velmi kvalitní sazenice PIWIs odrůd se dají objednat a koupit ve školce Freytag v Německu. Ale pro letošní rok už bude určitě pozdě, zájem bývá větší než nabídka. Sám můžu poskytnou réví některých odrůd, ale do Rakvic bych raději doporučoval... celý příspěvek > |
 |
Česnek, 5.4.2012 Pane VJK, nechcete nám poslat trochu vody? U nás na střední Moravě máme od 1. srpna 2011 do 31. března 2012 pouhých 136 mm, což je 42% dlouhodobého průměru za toto období. Proto se nedomnívám, že by tyto mimální srážky mohly na písčíté půdě způsobit... celý příspěvek > |
 |
Česnek, 4.4.2012 Samozřejmě souhlasím s tím, že mnoho překupníků vydává nějaký dovozový česnek za sadbu českého česneku. Ale česnek, o kterém mluvím byl certifikovaný a pod stálou kontrolou již od jeho vyšlechtění, takže k žádné záměně nemohlo dojít. Nemá cenu... celý příspěvek > |
 |
Česnek, 2.4.2012 Ještě i já se vrátím ke tvrzení že "Tam kde není propustná vrstva česnek vyroste, ale při podzimních deštích shnije a zplesniví protože není z povrchu půdy odvedená voda do podloží". Myslím si, že je to naopak, loni na podzim moc nepršelo. Navíc naše... celý příspěvek > |
 |
Pýr v okrasném záhonu, 23.3.2012 Z toho, že do gladiol byl registrován přípravek Gallant Super bych soudil, že ani Targou neuděláte škodu. Určitě nepoškodí levandule, růže, pivoňky a neměl by poškodit ani kosatce mečíky a lilie, protože nepoškozuje cibuli ani česnek. Na pýr je... celý příspěvek > |
 |
Kulatá mrkev, 28.2.2012 Ono vše není jen ohlupování od prodejců. Pěstování mrkve má také nějakou historii i současnost. V Evropě sice převládá oranžově zbarvená mrkev, ale do konce16. století se v ní pěstovala pouze žlutá a fialová (výše nazvaná černá). Fialová mrkev byla... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co vaše réva? (2012), 21.2.2012 Nevidím důvod, proč by jste nemohl založit kmínek už letos. Máte réví pěkně narostlé a vyzrálé, takže je škoda to nezkusit, pokud máte kmínek dole čistý, což mi tak z fotek připadá. Proč dělat letos řez na dvě očka a dělat tak na kmíncích dole další... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva? (2012), 21.2.2012 Myslím, že podle toho, jak jste to nakreslia, pochopila jste to perfektně. Jak už psal mičurinec, z očka pod drátem by měl být letorost, ze kterého porostou výhony s hrozny příští rok. Ten také jediný zůstane z keře po řezu příští rok na jaře a opět... celý příspěvek > |
 |
Ruská zima, 7.2.2012 U mne na Hané zatím bylo minimum -19°C, ale s obavami se dívám k víkendu, který asi rozhodne o letošní úrodě či neúrodě. |
 |
Vypěstování pravokořenných sazenic s hotovým kmínkem, 3.2.2012 Úsporu jednoho roku při této metodě nevidím. Hrozny na tomto keři v roce výsadby stejně nechat nemůžete a při klasické metodě pěstování z tříočkových a menších řízků není většinou problém mít hrozny druhý rok. Určitě do toho nepůjdu. |
 |
Vypěstování pravokořenných sazenic s hotovým kmínkem, 2.2.2012 Nedokážu si dost dobře představit význam tak dlouhých řízků. Podle mého názoru nebude mít takový keř první rok velký problém se zakořeněním jako spíš s následným růstem, protože vývoj kořenů nebude odpovídat vývoji nadzemní části. Ale tohle je jen... celý příspěvek > |
 |