|
Pomoc při určení choroby jabloně, 22.6.2013 Bakteriální nebo houbová skvrnitost listů. Zkuste goglovat, jestli nenajděte více k tomu. |
 |
Jak na kunovite selmy? zerou vajicka i slepice, 21.6.2013 Podle mých zkušeností, kuna spíše hlavu slepice oddělí a odnese si ji pryč. To je neklamné znamení, že to nebyla lasice nebo něco jiného. Rovněž s vajíčky to tak dělá. Dokonce při rozebírání stodoly jsem našel hlavu vánočního kapra (kostru) až pod... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Klepani a ctyrtaktovani dvoudobeho motoru, 20.6.2013 To všechno "Rony" ví (tedy něco pamatuje), protože si toho užil na ročníkovém projektu spalovacího motoru, cca tak 70 stránek výpočtů a grafů. I nějaká ta laboratorní měření skutečného motoru na brzdě. |
 |
Klepani a ctyrtaktovani dvoudobeho motoru, 20.6.2013 Dovolím si to upřesnit, tak jak jsme se to učili v předmětu "spalovací motory". Klepání je dostihnutí rázové vlny čela pístu. To znamená, že střední pístová rychlost poklesla natolik, že hoření je rychlejší (a šíření čela tlakové vlny). Proto se to... celý příspěvek > |
 |
Usychání švestek, třešní, 15.6.2013 Mám podobnou zkušenost s naroubováním Čačanské na Domácí (napadená šarkou) před asi 15 až 18 lety. Čačanské větve byly bujnější a při průměru asi 8-10 cm je napadla monílie a postupně uschly. Jsou odřezané a švestka Domácí pokračuje v plodnosti a... celý příspěvek > |
 |
Mam sarku alebo malo zeleza?, 15.6.2013 Měl jsem podobný problém a i když jsem předem nevěřil, tak železná sůl pomohla. Dělal jsem kolíkem důlky ke kořenům a konví s rozpuštěnou solí jsem to zalil. Výsledek se dostail nečekaně brzy. |
 |
Usychání švestek, třešní, 15.6.2013 Podle mých poznatků ano. Každá švestka, která má něco v genech po Stanley, tak je háklivá. Na tuto nemoc mne odešly Čačanské, Valjevka, Stanley a nejvíce zasažena byla Jojo. Totaste zkouším a od třetího roku po výsdbě už jsou patné odumírající... celý příspěvek > |
 |
Usychání švestek, třešní, 15.6.2013  Mohu posloužit fotkami ze včerejška, jak zákeřně monília ve dřevě působí hlavně u náchylných odrůd švestek. Vždy na jaře se zpozoruje, že některé spodní větévky i u mladých stromků nejedou a jsou odumřelé. Je to právě v části koruny, kde budou chybět... celý příspěvek > |
 |
Cerveni pavoucci - co jsou zac a jak se jich zbavit, 14.6.2013  Podle mne to Phytoseiulus není a dokonce ani na odkazu to není v pořádku, protže tam mají uvedenou jako svilušku sametku rudou. Na obrázku jsem se snažil porovnat u mne vyfotografovaného brouka a sametku rudou.
|
 |
Usychání švestek, třešní, 12.6.2013 Monília laxa s největší jistotou. U mne odešly sveštky (některé), třešeň a dokonce i okrasná vrba na tuto nemoc. |
 |
|
 |
Cerveni pavoucci - co jsou zac a jak se jich zbavit, 12.6.2013 Mám stejné červené brouky na terase a zatím jsem s hledáním názvu neuspěl. |
 |
Je to Šarka nebo nekrotická kroužkovitost?, 10.6.2013 Příznaky šarky přímo "ukázkové". |
 |
Výchovný řez stromů Mirabelka Nancyská a švestka Hanita, 3.6.2013 Cituji z knížky:
- Přírůstky běžného roku, pokud mají listy jsou letorosty
- po opadnutí jsou to výhonky
- po začatí nového kalendářního roku jsou ty z minulého roku jednoleté výhonky
|
 |
Zmizení listů u ovocných stromů (zakrnění?), 31.5.2013 Tato "málo olistěná jabloň" je asi v pořádku, to je odrůdou. Nevím z hlavy ale mám ji na zahradě. ona tak roste s delším rozestupem pupenů. |
 |
Ruční pumpa, 28.5.2013 Můj otec to taky vysmirkoval, dokonce bez soustruhu ale koženou manžetu namáčel do vřící vody a ona pak je měkká a tolik se nesdírá. U nás na vesnici byly studny kopané i vrážené a v každém dvoře, někde i 3 ks. Před domem v zahrádce, na dvoře a ještě... celý příspěvek > |
 |