|
Solanin v bramborách a rajčatech, 7.11.2011 Mám dotaz: Jak je to s kuchyňskou použitelností naklíčených nebo dokonce zelených brambor? V rozhlasové diskuzi zaznělo, že takové brambory v žádném případě nepoužívat a nekupovat, protože obsahují solanin a ten se prý nezničí ani vařením. Jinde jsem... celý příspěvek > |
 |
Zeleně olistěné sazenice, 3.11.2011 Naštěstí jsou vyzrálé a taky to vidím na ten sklep. Přiznám se, že jsem je před mrazem schovával. Ty listy jsou zelené, jako by byl srpen. |
 |
|
 |
Zeleně olistěné sazenice, 2.11.2011 Koupil jsem koncem srpna sazenice, samozřejmě že jsem je pak už nehnojil. Nyní na začátku listopadu jsou některé z nich stále zelené, jako by žádná zima neměla přijít. A taky mám dvě další, které znovu vyrašily a jedna z nich má dokonce poupata.
Mám... celý příspěvek > |
 |
Zakoreňovanie, 2.11.2011 Soused Izabelu má (bílou), dá se jíst až pozdě na podzim, když už všechny ostatní odrůdy odplodily a voní opravdu krásně. Jinak se opravdu málokdy stává, že by na konci podzimu nebyla kyselá. Letos je ten výjimečný rok.
Pokud má paní Lída... celý příspěvek > |
 |
Vinná réva neplodí, 29.9.2011 Poupata už jsou v očkách založena (nebo taky nejsou). Pokud nyní pohnojíte fosforem, přispějete tím ke květenství v popříštím roce. Není důvod to neudělat - fosfor zůstává v zemi po velmi dlouhou dobu bez toho, aby se vyplavil do spodních vod. |
 |
Snížení kyselisti ve víně, 23.9.2011 Neberte tento můj návrh jako radu od odborníka - spíš jako nápad (nebo dotaz).
Pokud se jedná o výrobu vína, kde není až tak nutné dodržet odrůdovost, pomohlo by přidat (ale ještě před "naložením" moštu) mošt z odrůd, které obsahují málo... celý příspěvek > |
 |
Interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m, 21.9.2011 Tahle odrůda není neuznaná "zatím" - Chorvat patří k labruskovým křížencům, takže uznaná asi ani nebude. |
 |
Usychají listy, kde je problém?, 19.9.2011 Jj - ale léčit chlorozu v tomto období? Teď už je to skoro jedno... Uschlá část listů - to je prostě přicházející podzim. Listy révy nikdy neodumírají najednou a na povel. |
 |
Víno na balkón, 16.9.2011 Záleží KDE se větvička zlomila. Pokud se zlomila na místě mezi prvním očkem a kořeny, tak to už asi neobroste. Ale s vypěstováním nové sazeničky není žádný problém. |
 |
Teréz, Augusteller - fa Starkl, 16.9.2011 Není - jsou to dvě odlišné odrůdy. Augusteller vznikl v Německu, Prim je maďarská odrůda. |
 |
|
 |
Ako Vám dozrievajú strapce?, 6.9.2011 Díky Paľo - tak to byla jenom podobnost. Velké bobule to má, ale velikost střapců nesouhlasí. S pozdním nástupem čehokoliv je to taky v tom mém případě jinak. |
 |
Ako Vám dozrievajú strapce?, 6.9.2011 Paľo, prosím Vás - zajímá mě ta odrůda pojmenovaná jako Venuše - ten list vzadu patří k této odrůdě? Pokud ano, možná ji mám a chybí mi k ní nejspíš název - koupil jsem ji kdysi jako odrůdu "Amurka". Má nějaké synonymum, podle kterého... celý příspěvek > |
 |
Sušené Baco Noir, 1.9.2011 Tak teda asi jo - mně plodilo jednou (poprvé) a nějak se mu do té barvy nechtělo. (Možná právě proto, že to bylo poprvé) |
 |
Sušené Baco Noir, 1.9.2011 Přiznám se, že to moje Baco je ze semenáčku, takže opravdu trochu "jiný klon". Ale já jsem se bavil o tom jednom typickém s prázdnějším dlouhým hroznem - právě z toho dělají v Americe víno, na které nedají dopustit. Já jsem pil víno z Baca u souseda... celý příspěvek > |
 |
Sušené Baco Noir, 1.9.2011 O.k. - plody Baco Noir suším spíš jako léčivku. Ale nedávno jsem potkal jednu známou a ta mi říkala, že chuťově vynikající jsou bobule psího vína - přísavníku - no nevím - i kdybych se přesvědčil že opravdu jo, vinici z přísavníku asi dělat nebudu.... celý příspěvek > |
 |