|
Tvarování třešně, 5.11.2014 Zasaďte ho, vyvažte k opoře. Rozmyslete si, jak vysoký chcete mít kmínek, k tomu připočítejte nějakých 5-6 pupenů a nad nimi na jaře "klacek" ufikněte. |
 |
Lišejník na ovocných stromech, 4.11.2014 Na tom něco bude. |
 |
|
 |
Jabloň Vanda, 23.10.2014 Pane Petře, letošní rok Vandy byl asi její poslední - byla bez přírůstků, hodně světlé kožovité listy, nekrotizující rána na patě kmínku, odumírá. Stačil jsem jí "přehodit" na A2, tak ji nějak udržím, i když se pár let budu muset obejít bez plodů.... celý příspěvek > |
 |
Špatný rok pro Topaz, 22.10.2014 "Múže te mi říci, který velkoobchod Topaze prodává?"
Tady je to hypermarket Globus. Dále se dá mj. koupit ve dvou prodejnách patřících okolním sadům a pak ve dvou soukromých prodejnách "Ovoce a zelenina". V místním hyper se objevuje (někdy s... celý příspěvek > |
 |
Podnož Zelená ryngle, 17.10.2014 Nemáte někdo zkušenost se Špendlíkem žlutým jako podnoží? Někde je doporučána jako hodnotná podnož. Podle mě bude na úrovni ZR.
Jinak v jílu využívám z podnoží myrobalán, ZR, odkopky místní švestky a St. Julien - pro všechny peckoviny (kromě... celý příspěvek > |
 |
Špatný rok pro Topaz, 17.10.2014 "Na to jak je pro zahradkáře velice propagován tak jeho kupní síla plodú je na nule a i v žádném obchodě není nabízen".
Tady je nabízen a prodáván skoro v každém obchodě vč. prodejen sadů a hypermarketu, a to ve velice dobré kvalitě. |
 |
Jablon Gravštýnské, 14.10.2014 Vypozoroval jsem, že chuťově nejlepší je plod, který sám upadne. A jelikož tvar a velikost stromu je taková, že je pakticky nečesatelný, tak je to vlastně nutnost. |
 |
Jablon Gravštýnské, 14.10.2014 Letos sklízím od 23. 8. do teď a stále jsou na stromě ještě plody. |
 |
Popel z uhlí do zahrádky, 3.10.2014 Mám na zahradě prakticky čistý jíl - písek jsem několikrát zkoušel v různých formách, zkoušel jsem i různé kombinace v nádobových pokusech, ale písek se mi tu v první fázi neosvědčil - je to jako když nasypete zrnka do plastelíny. Něco jiného je jeho... celý příspěvek > |
 |
Bohemia nepřekonaná, 24.9.2014 Mně vždy nejvíce chutnala Bohemie utržená přímo ze stromu někdy v polovině října, krásně vybarvená - měla sice nějakou tu kyselinku navíc, ale vychutnával jsem si tu šťavnatou "živou čerstvost", kdy vám šťáva pěkně rozezpívá žaludek.
Vloni strom... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Určení odrůdy jabloně, 24.9.2014 "co byste chtěl z telefonu který má 2 mpx a po dešti rejpale".
Určitě ne fotky k určování odrůdy.
|
 |
Slivoň Haganta, 4.9.2014 Ochutnával jsem ji vloni z produkce nedalekých sadů a přiznám se, že jsem, ovlivněn reakcemi v diskuzích a popisů v pomologiích, čekal lepší chuť. Na druhou stranu neberu pár plodů ze sadů dodaných do obchodu nějak moc vážně - kdo ví, kdy se to... celý příspěvek > |
 |
Kidd´s orange, 4.9.2014 Je pravda, že je to letos všechno tak o 14 dní posunuté, proto jsem minule plody KO zkoušel, ale držely fest. O tomto víkendu to už může být jiné. Tady teď dost málo prší a vše docela rychle dozrává. S uchováváním si hlavu moc nelámu - nemám vhodné... celý příspěvek > |
 |
Valor, 4.9.2014 Tak to je docela zajímavé.Kdyby se někdo zmínil o monilióze na plodech, napadl by mě asi jako první Valor. I v pomologii se uvádí, že: "strom plodí však často ve shlucích, což spolu s tenkou slupkou plodů způsobuje poměrně značné šíření moniliové... celý příspěvek > |
 |
Ochrana třešní před ptactvem, 1.9.2014 Někdy před necelým měsícem jsem chtěl sklidit jeden keř arónie, ale jelikož jsem měl dost práce, tak jsem se rozhodl nechat to až na další týden. Chyba - keř do posledního plodu sklizený i přes to, že byl 2× poctivě obalen sítí. Příště dám asi... celý příspěvek > |
 |