|
Růst meruněk, 15.4.2010 Ještě nebylo zmíněno nutné silné zastřižení po výsadbě, které vyvolá silný počáteční růst. Dobrá je také velká jáma s kyprou zeminou. Teď jsem psal o meruňkové podnoži, která by měla ve vaši písčité půdě růst velmi dobře. Mnozí meruňkáři by vám tu... celý příspěvek > |
 |
Roubování okurek na tykev, 15.4.2010 Mně plodila t. fíkolistá na chladnější zahradě v 500 m.n.m. lépe a dříve než v nížině. Asi proto, že je původem z hor. Zkoušel jsem roubovat melouny na různé tykve s malým rozdílem. Všechny však byly lepší než neroubované. Letos zkouším i... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Štěpku do půdy?, 10.4.2010 Věřím tomu, že štěpka potřebuje k rychlejšímu rozkladu některé dusíkaté látky. Není mi však jasné, proč by se tyto látky měly při kompostování ztratit. (Předpokládám, že dusík je chemicky i biochemicky nezničitelný, tak jako každý prvek). Nevíte co... celý příspěvek > |
 |
Akátový obrubník, 26.3.2010 Je to pravda. Akátové dřevo patří k nejlépe odolávajícím materiálům na stavbu plotu apod. Loni jsem vykopal vedení révy na akátových hranolech 15x15 cm. Potřeboval jsem je posunout. Prý bylo v zemi aspoň 20 let a trámy ještě neuhnily. Ke stromkům... celý příspěvek > |
 |
Úvazek roubu, 21.3.2010 Nejlepší a nejpřesnější kopulační řez roubu může laik vytvořit na prkýnku nebo polystyrénové nebo korkové desce. Nožem pak jen zatáhnete jako smyčcem. U tenčích roubů, kterých mám málo, to někdy tak dělám. Tlustý roub se tak řezat nedá. ... celý příspěvek > |
 |
Měděný drátek ve stonku - prevence plísně?, 21.3.2010 Užívám teď proti jarní únavě bežné multivitamíny+multiminerály, ve kterých je údajně 2 mg mědi v jedné tabletě. Myslím, že je to docela dost. Domníval jsem se totiž, že by mohlo stačit i méně. Ale proč to říkám? Hmotnost drátku uvnitř... celý příspěvek > |
 |
Padání listů u citrusu, 20.3.2010 Těch poruch může být více. Pokuste se mu hlavně zabezpečit co nejvíce světla a méně zalévat. Vodu používejte dešťovou. Orosit listy může také pomoct. Zkontrolujte, zda nemá nějaké parazity. Pokud se dočká května, a on se určitě dočká, zkuste ho dát... celý příspěvek > |
 |
Jak ostříhat loňskou meruňku, 13.3.2010 Taky mám pocit, že řez se může dělat podle různých, a to velmi odlišných, metodik. Některé předpokládají větší zásahy a některé se snaží využít přirozené schopnosti stromu vytvořit vlastní tvar. Myslím, že ta druhá metoda je pro chladnější... celý příspěvek > |
 |
Kdy roubovat šeřík?, 6.3.2010 Uvažuji, že si naočkuji šeřík na ptačí zob (malý stromek), ikdyž mám i šeříkové semenáčky. Ale myslel jsem, že je to nejlepší až za mízy, v květnu. Jinak si můžu splést barvy květů. |
 |
Jaký nejvhodnější postřik proti obaleči jablečnému?, 28.2.2010 Mospilan. Je systémový, takže chrání několik týdnů celý strom, ikdyž je ošetřena jen část stromu. |
 |
|
 |
Prosím o radu o roubování, 21.2.2010 Pan 24.183 má správný postřeh. Nicméně očko je již trochu povoleno, protože dobře přirostlo a vyrazilo pod úvazkem. Roub je zatřený arbosanem (šedý balzám na roubování), ale není to moc vidět. Jsem taky laik, ale věřím, že mi všech 40 meruněk, které... celý příspěvek > |
 |
Prosím o radu o roubování, 19.2.2010  Pokud jsou v květináčích zakořeněné a nejenom vložené, je to výborné. Nechal bych je asi týden v teple (např. 15 st.) a pak je naštěpoval (např. při 7 st.). Já jsem je štěpoval většinou v ruce, pak zastřihl kořeny a zasadil. Při pomalém... celý příspěvek > |
 |
Merunka letní řez, 18.2.2010 Meruňky řežu po odkvětu (duben) a po sklizni (červenec až srpen). |
 |
Prosím o radu o roubování, 18.2.2010  Pár obrázků:
očko Leala na MVA2 z 26.1.2010 (délka očka skoro 3 cm)
roub Bergeron na zelené ryngli za 32 dní -kopulační řez
ošetřené roubovance při teplotě cca 12.st. |
 |
Prosím o radu o roubování, 18.2.2010 Fandím vám. Nevěřte, že je naroubování meruňky něco záhadného. Nemyslím, že je to těžší než u jabloně. Když se budete snažit, půjde to. Když se roub neujme, přeroubujete níže. Máte čas. Pokud se bojíte kopulačního řezu, zkuste očkovat (chip budding).... celý příspěvek > |
 |