 |
Orangered, 28.8.2013 Milanovi som písal, ako bol tento rok spokojný s kultivarom Orangered. Zatiaľ čakám na odpoveď. Jednou z užitočných vlastností tejto sorty je výrazná tolerancia k vírusu šarky. Možno aj preto je u nemeckých šľachtiteľov tak obľúbená. |
 |
Sklizeň révy 2013, 28.8.2013 Neviem, či vedia refraktometre merať obsah alkoholu, jedoduchší a lacnejší je ponorný liehomer. Refraktometer je založený na princípe refrakcie- lomu svetla na molekulách cukrov a podobných organických látok v muštu, v kvasu, v džúsu, v medu...... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Sklizeň révy 2013, 28.8.2013 V návode k RWN10-ATC je písané:...je určen především pro měření cukernatosti vinného moštu, lze jej také použít pro měření ovocných šťáv.
Rozsah stupníc je: 5-22 % VOL, 10-37 st. ČNM, 0-30 st. KMW, 0-35 st. Bx, 0-150... celý příspěvek > |
 |
Kiwi isai, 28.8.2013 Dobrý deň! Zasaďte ju už teraz do voľnej pôdy, počasie je priaznivé. Do zimy lepšie zakorení, na jar kiwi dosť skoro raší. Preto by som jarnú výsadbu nevolil. Kontajner Vám môže cez zimu preschnúť či premrznúť. |
 |
Angrešt Karát, 28.8.2013 Opravujem text nad prvou snímkou: Zľava doprava palmetky Remarka, Prim a stromček Viking. |
 |
Angrešt Karát, 28.8.2013  Rezistentný Prim (Prima) aj ostatné sorty tento rok bohato zarodili. Prvú úrodu priniesol pravokorenný stromček veľkoplodého beztŕňového Červeného moskovského, ktorý som vypestoval zakorenením darovaného rezku. Tvar bobúľ je kvapkovitý, dozrieva... celý příspěvek > |
 |
Sklizeň révy 2013, 28.8.2013 Zdravím Vás, pane AB! Hustotu refraktometer bohužiaľ nemerá, princíp merania je v optickom lome svetla na kryštálu islandského vápenca. Doma mám však starú súpravu s gumovým balónikom a dvomi ponornými meriakmi- na hustotu kyseliny v akumulátore a na... celý příspěvek > |
 |
Tmavá mutace Rubínu s názvem Dark Rubín, 28.8.2013 Bolo by zaujímavé po dozretí porovnať, aké sú medzi farebnými mutáciami rozdiely v chuti. Ktorá z nich je najchutnejšia? |
 |
Sklizeň révy 2013, 28.8.2013 11 st.ČNM je niečo cez 13 st. Brix (cca 56 st. Oechsle). To je stále málo. Napriek tomu je Solaris v ústach sladký. Sladkosť Frontenacu pred týždňom však bola ceľkom iná. Bohužiaľ dnes u nás s prestávkami stále prší, do vinohradu sa ísť nedá. Podľa... celý příspěvek > |
 |
Réva ve skleníku dozrává, 28.8.2013 Podľa stránok slovplant.sk nich má Ajvaz dokonca muškátovú chuť. Viac ako tvar bobúľ by ma zaujímalo, AKÚ MÁ vlastne AJVAZ v skutočnosti CHUŤ?
|
 |
|
 |
Sklizeň révy 2013, 28.8.2013 Dostal som od detí k 60-ke refraktometer RWN10-ATC. Je to naozaj kvalitný prístroj. Pri pohľade do okulára vidíte vedľa seba stupnice v ČNM, KMW (Klosterneuburg- Maďarsko, Rakúsko), Oeschle (SRN), Brix (USA) a navyše %VOL, ktorá udáva potenciálny... celý příspěvek > |
 |
Réva ve skleníku dozrává, 28.8.2013 Айваз
|
 |
Réva ve skleníku dozrává, 28.8.2013 Ukrajinská ampelografia popisuje u odolnej sorty Ajvaz válcovitý až kuželovitý tvar bobúľ, chuť jednoduchú. |
 |
Réva ve skleníku dozrává, 28.8.2013 Hrozno a PETky s burčiakom na stolíkoch pri ceste som, Mirku, videl v Pezinku už začiatkom augusta. U nás v tom čase ponúkali pri ceste "maďari" tak akurát broskyne a melóny. |
 |
Réva ve skleníku dozrává, 28.8.2013 Máte pravdu, suchý rozpálený vzduch + štyriciatky, to náš vinič aklimatizovaný na klímu mierneho pásma nezvláda. Spomeňme na Mirkove hrozno popálené od slnka. V juhoeurópskych štátoch sú tiež vysoké teploty a hrozno tam sládne možno viac ako u nás,... celý příspěvek > |
 |