|
Staré odrůdy jabloní - Slovácko, 23.1.2012 Zkuste se domluvit s odborníkem na staré odrůdy panem Radimem Peškem z Bojkovic, do UH by to neměl daleko. Třeba by byl ochoten vaše staré odrůdy v sadu určit.
|
 |
Lilie - doprovodné rostliny, 19.1.2012 Ano, lilie opravdu na zahradě pěkně voní. Ve skleníku pěstují nějaké speciální orientální odrůdy lilií a tam v uzavřeném prostoru je vůně až omamná. |
 |
|
 |
Tzv. sloupové ovocné stromky - např. jabloně, 19.1.2012 Ty dvacetileté stromy by šlo snadno a úspěšně přeroubovat a bylo by škoda se jich jen tak zbavit. Jejich kořeny jsou hluboké, což je v suché oblasti výhodné. Pár nových sloupovitých stromků zkuste také vysadit, neboť na vyloženě slabých podnožích se... celý příspěvek > |
 |
Lilie - doprovodné rostliny, 17.1.2012  Ještě jedna fotka ze zadní strany zahrady |
 |
Lilie - doprovodné rostliny, 17.1.2012  Takhle úžasně to vypadá v zahradě mých rodičů v Rousínově, když právě kvetou lilie. |
 |
Znaky ušlechtilosti?, 16.1.2012  O šlechtění jabloní byl zajímavý článek v Zahrádkáři 1/1995 - posílám naskenovanou nejdůležitější část textu. |
 |
Stratifikace peckovin, 15.1.2012 Dřív jsem rozbíjel pecky také údery kladívka, ale těžko se odhaduje síla úderu a mnohá jádra byla poškozená nebo rozdrcená. Nyní používám běžný hobby svěrák připevněný na desku pracovního ponku, jehož sevření se dá velmi plynule a hlavně s citem a... celý příspěvek > |
 |
Založení hlavy, 15.1.2012 Názorné video řezu révy najdete na této webové adrese.
|
 |
Prefabrikovaný sklípek na víno, 14.1.2012 Na webu jsem objevil zajímavý prefabrikovaný sklípek (nějaký francouzský patent) Hélicave, který realizuje firma z Česka. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Karel
|
 |
Degustace jablek v roce 2011, 12.1.2012  Ve starším čísle Zahrádkáře jsem našel článek o pravidlech degustací. Koho to zajímá, může si přečíst naskenovaný text. |
 |
|
 |
Jakou benzínovou rotační sekačku?, 10.1.2012 Dobrý den,
po 25 letech používání sekačky Alco, kdy už pomalu přestává sloužit, se chystám ke koupi sekačky nové. Sekačku budu používat na okrasný trávník se sečnou plochou o rozloze cca. 400 m2, na rovném terénu. Jelikož se u mě nejedná o jednu... celý příspěvek > |
 |
Nova čierna Merunka z ruska, 3.1.2012 Překladač mně z ruské stránky sdělil tohle :
Název : meruňka Black Velvet
Vznik : semenáč z volného opylení " americké černé " (asi meruňky?, není upřesněno)
Velikost plodů : jen střední o hmotnosti 30 gramů (což je méně než 1/2 hmotnosti... celý příspěvek > |
 |
Ktoré odrody sú vhodné na vypestovanie semenáčov?, 3.1.2012 Také jsem zkoušel zasadit semínka jabloní, abych měl semenáčové podnože a jde to docela snadno. Zkusil jsem použít v literatuře doporučované Jaderničky, které rostou v blízkém okolí. Jsou to bohužel v současnosti již staré neudržované stromy, jejichž... celý příspěvek > |
 |