 |
Přesazování švestek (durancií), 22.9.2008 Stromky tři metry vysoké s tloušťkou kmínku 2-3 cm nemají ideální habitus, zejmě se vytáhly za světlem dík houštině.
Není ani tak důležité, jak velkou mají korunku, nýbrž jak bohatý je jejich kořenový systém. Jsou-li kořeny... celý příspěvek > |
 |
Kdo pozná jablko?, 22.9.2008 Nezpochybňuji, že to, co vystavuje pan Zetík je skutečně Zelenče rh. Kdo ale prošel pár výstav mi jistě potvrdí, že cedulka přiložená k vystaveným plodům ještě není zárukou, že se o danou odrůdu skutečně jedná.
Podobně zelené plody... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Brouk v jezírku, 11.9.2008 Potápník vroubený - Dytiscus marginalis. Posledního živého jsem viděl a ulovil do sbírky před 40 lety krátce před příchodem vojsk. Ještě by to mohl být P. široký - největší potápník na světě, fotka není dost ostrá.
Nádherný... celý příspěvek > |
 |
I toto je Mountfield, 11.9.2008 Možno "Hmlistenie" :-)) |
 |
Sova, 11.9.2008 Jestli mluvíte o rehkovi, tak tomu se říkalo čermáček |
 |
Lis na ovoce, 11.9.2008 Myslím, že všechny dřevěné lisy jsou dubové. Bukové dřevo jablečné šťávě neodolá. |
 |
Obnova sadu - 60ti leté švestky, 10.9.2008 Každopádně je na místě obezřetnost. Pokácet stromy, které rostly několik desetiletí lze za pár hodin, pily jsou dnes výkoné. Zpátky to ale nejde a chyby se napravují velmi douho. Není jednoduché založit nový zdravý sad na místě starého. |
 |
Zkušenosti s pološvestkou Jojo, 10.9.2008 Prakticky všechny plody mi letos shnily ještě na stromě před úplnou zralostí. Byly ale poměrně velké, asi jako Gabrovská.
Nevím, co je šošovice, myslel jsem, že čočka. Oproti ní byly tedy o hodně větší |
 |
Milá Lidko, 10.9.2008 Milý Pavle,
nazývejte, prosím, své příspěvky tak, aby kromě Lidky i jiní účastníci fóra již podle názvu odtušili čeho se týká. Nelze přečíst úplně všechno.
Má prosba platí i pro jiné, samozřejmě.
Děkuji. |
 |
I toto je Mountfield, 9.9.2008 Poradit klientovi naoko v rozporu se zájmem firmy, kterou zastupuji je jedním z nejúspěšnějších marketingových triků. Vychází ze skutečnosti, že když Vám dealer chválí své zboží, berete ho s rezervou, ba nedůvěrou. Když ale svůj produkt zkritizuje,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
kedy rezať slivky?, 8.9.2008 S tím, co píše p.Lukáš do puntíku souhlasím, až na poslední 2 slova. V únoru bych slivoně neřezal, zejména ne ty větší, vzrostlé. Počkal bych, až pokvetou. |
 |
nakládaná zelenina, 8.9.2008 Kořenovou zeleninu je možné nahrubo umlít na masovém mlýnku a usušit (umletí je rychlejší, suší a skladuje se líp než nakrájená či strouhaná). Mrkvový salát z ní nepřipraíte, ale pod maso a do polévky je výborná. |
 |
meruňka Bergerot, 4.9.2008 Na dno jámy bych nasypal fosforečné a zejména draselné hnojivo (na draslík jsou meruňky náročné) Půdu v jámě bych smíchal s kompostem a pískem. Stromek bych na zimu obalil - jen kmínek a rozvětvení - třeba starými hadrami, papírem či molitanem na... celý příspěvek > |
 |
stříhání mladé jablůňky, 4.9.2008 První 3 roky zakracuji výhony jabloní pouze v předjaří výchovným řezem. Přes léto odstraňuji jen konkurenční výhony. Napře chci, aby stromek vytvořil korunu., teprve potom přemýšlím o letním řezu "na plodnost"
... celý příspěvek > |
 |
grilování na kameni, 1.9.2008 Že by se jako mramor rozpustil v kyselině? To by se muselo zakázat podávání citronády v mramorových sálech.
Mramor je metamorfovaná hornina a její raktivitu s kyselinami nelze srovnat s kalcitem nebo krápníky. |
 |