 |
Doporučíte chemický postřik?, 18.1.2013 Antraktózou rybítu trpí hlavně černé rybízy, sám za sebe to neřeším, důležité je že rybízy plodí, šedá hniloba u jahod je klasikou, pomůže mulč slámou pod trsy plodů, ve skleníku u révy se jedná též asi o Botritis, doporučoval bych správný řez, či... celý příspěvek > |
 |
Doporučíte chemický postřik?, 18.1.2013 Inu tak já znám vícero zanedbaných zahrad, kde jsou úrody mnohem lepší než na tzv. opečovávaných. Důvodem je nezvládnutý řez u mnoha pěstitelů. Zanedbanou zahradu není třeba dát do pořádku během jedné sezóny, ono co je to taky ten vysněný ideální... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Žluté jablko II, 17.1.2013 Inu tomu říkám zásadní informace. Výrazně později rašících odrůd jabloní moc není. Nejpozději ze všech raší německá odrůda Hedvábné pozděkvěté, ta kvete až o 3 týdny později než většina odrůd. Z toho důvodu je i výrazně odolná vůči strupovitosti.... celý příspěvek > |
 |
Spartan, 16.1.2013 Dle mých zkušeností je u odrůd citlivých na rakovinu důležizé včas obměnovat dřevo. Nenechat strom přestárnout. U odrůd jako třeba Spartan se pak rakovinné rány kumulují a mohou strom v krázké době zahubit, nebo učinit neperspektivním. Napadené... celý příspěvek > |
 |
Žluté jablko II, 16.1.2013 Těžko určovat bez fotky a leckdy i s fotkou. osobně mám leckdy problém určovat odrůdy i jen dle plodu, protože neméně důležitý poznávací znbak je pro mě strom - habitus, list... Ušlechtulé žluté je typické svou poměrně značně navinulou chutí-... celý příspěvek > |
 |
Mac Intosh a Lobo, 25.12.2012 Opět další kvalitní příspěvek z dílny sadaře Vlady. Těší mě že se najde člověk, který se snaží bez jakékoliv zaujatosti hodnotit staré a nové odrůdy. Odrůda Chodské je čistě lokální záležitost Jižních Čech, tam je tato odrůda běžně k vidění v alejích... celý příspěvek > |
 |
Sušené švestky, povidla, 17.12.2012 Otázka je, zda je jí tam třeba. Datle a fíky tam suší na přímém slunci a zdá se že úspěšně. Možná by ale našla uplatnění v úzkém pásu kolem Szředozemního moře...
Ing. Fidla |
 |
Čím preštepiť Spartan, 12.12.2012 Tak to jste první člověk, o němž vím že Biesterfeldskou renetu vlastní. Na vlastní oči jsem ji nikdy neviděl, dle Vaňka se má podobat Blenheimské renetě. Má vydržet do ledna a má být opravdu velmi chutná.. Zajímalo by mě ještě jaká je odolnost vůči... celý příspěvek > |
 |
Čím preštepiť Spartan, 11.12.2012 Rovněž zdravím pane Rostislavíku. Máte pravdu, to časové omezení tam samozřejmě je. Té práce je v jarním období dost, víceméně jsem podobnou cestu plánoval už loni, ale nezbyl čas, byl jsem dost vytížen tady na Opavsku. Nicméně udělal jsem... celý příspěvek > |
 |
Hruška zimní Pařížanka a Pastornice, 11.12.2012 Inu je to možné. To že se Pastornici říká v některých zemních Williamsova zimní, jak jsem se tady dozvěděl, bude mít nějaké opodstatnění. Bude záležet ale na poloze. Pastornice je jedna z odrůd, které jsou vyloženě neplastické, přestože tady na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Hrušeň neroste, 9.12.2012 Nějaké přírůstky tam jsou, ale ne takové jak bych si u mladého stromu představoval. Zakrátil bych na jaře hlouběji do starého dřeva, abych vytvořil rovnováhu mezi kořeny a nadzemní... celý příspěvek > |
 |
Hruška zimní Pařížanka a Pastornice, 8.12.2012 V posledních dvou letech byla kvalita zimních odrůd hrušní velmi vysoká. Letos jsem jedl mnou lehce podceňovanou Pařížanku a přišlo mi to jako kdybych jedl mou oblíbenou Charneuskou v ideální zralosti. o vysoké letošní kvalitě odrůd Mechelenská a... celý příspěvek > |
 |
Čím preštepiť Spartan, 7.12.2012 Ještě dotaz na Miloše Vysloužila. Zajímám se hodně o krajové odrůdy, v hornomoravském úvalu jsem měl tu čest s odrůdami Libinské a Pasecké vinné, nenarazil jsem ještě ale na odrůdu Kralické, která by už na Šumpersku být měla. Máte s ní nějaké... celý příspěvek > |
 |
Čím preštepiť Spartan, 7.12.2012 Mittwochovi úvahy znějí samozřejmě logicky, problém je že na rozšířenost určité odrůdy se nedá logika vždy uplatnit. Už jsem o tom psal, v každé zahradě je Idared, Spartan, Šampion. Dalo by se z toho usuzovat, že jsou to odrůdy nejlepší a... celý příspěvek > |
 |
Čím preštepiť Spartan, 5.12.2012 Je to tak jak Petr píše, jen konzumní dobu zmíněnou ve starých pomologiích musí brát člověk s rezervou. Mi Major nejvíce šmakuje od půlky října, kdy červivé plody už jsou výtečně vyzrálé s mimořádnou šťavnatostí. Chuť je až medová, pěstoval jsem i... celý příspěvek > |
 |