|
Podnože J-TE-E a Mix, 12.3.2010 Zdravím.Mě by zajímala ta "mix" podnož.Asi před čtyřmi roky jsem si koupil Rubín na mixu, ale již jsem nikdy nezaznamenal ani zmínky v odborných článcích něco o této podnoži.Myslel jsem si, že jsem špatně přečetl údaj na štítku, až tady se... celý příspěvek > |
 |
Jak ostříhat loňskou meruňku, 6.3.2010 Ještě bych doplnil.Možná bych uplatnil Zaáhnův řez na oslabeně aktivní čípek, aby růst postraního obrostu byl pozvolný.Jsem taky zastácem vyvazování obrostu.Což znamená více pozornosti, stromy si ji zasloží, a později i odmění v podobě pěkného... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak ostříhat loňskou meruňku, 6.3.2010 Jasně že řezat, a to pořádně.Terminál nechat jen jeden, a skrátit o třetinu.Zkracovat i internody, ale v intenci rovnováhý.tzn.silnější více, a přenášet váhu na boční větve.Je třeba mít na paměti, že řezem bočních větví docílíme většího růstu... celý příspěvek > |
 |
Dvouletý kvas, 5.3.2010 Pěkné, pravdivé,vtipné, a vystižné.Máte recht pane beze jména.R.F. |
 |
Broskvoň - jakou?, 1.3.2010 Děkuji za inspirující odpovědi.Ještě bych se rád dozvěděl něco o těch zbývajících.Krasavu asi málo kdo bude mít, ale třeba Earliglo.Něco málo jsem se už dočetl, ale víte jak to je-všude pějí chválu na to svoje, nebo jsou to takové univerzální... celý příspěvek > |
 |
Broskvoň - jakou?, 28.2.2010 Tak uVás je bezchybná (FM).Jestli pak se chutí vyrovná třeba Redhavenu?Je taky tak krásně vybarvená jak býva na obrázcích, nebo jen na osluněné straně?Není asi odlučitelná od pecky, ale to mi nevadí.Která pak rannější odruda je že.
rostislavik |
 |
Broskvoň - jakou?, 28.2.2010 No to já právě potřebuju-slabý vzrůst.Znám i jiné přednosti Favority.Jen váhám, někdo v ní vidí taky nedostatky např.kvality a velikosti plodů.Právě proto je pro mě alternativou Erliglo.Je to mutace Redhavenu.Jen nevim jestli po něm zdedil ty samé... celý příspěvek > |
 |
Katinka a Herman ve vysokých polohách, 26.2.2010 U mě ve 420m.n.m.dozrává Katinka, nebo ještě lépe řečeno vybarvuje se dvacátého července.Na ranné ovoce je dobrá, nikoli výborná, ale je lépe ji nechat dozrát, až přezrát, což je u mě začátkem srpna.Nové přírustky rostou vzpřímeně.Je třeba ji... celý příspěvek > |
 |
Broskvoň - jakou?, 26.2.2010 Jaro se blíží a čas nákupu nového sortimentu rovněž.Tak ve finále si budu vybírat mezi: 1) Favoritou morettini nebo Erliglo (ranní),a 2)Krasava nebo Redhaven(pozdnější).Znáte ještě nějakou odrudu která by stála za úvahu?
rostislavik |
 |
Stanley a metlovitost, 26.2.2010 Rony.Právě se mi dostal do rukou loňský receptář, kde Jíří Martiš popisuje své zkušenosti s pěstováním slivoní a švestek ve svém sadu ve Vsetině-Janišově.Mimo jiné píše cituji.Při chladném a deštivém počasí na začátku kvetení ošetřujeme náchylné... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co je to za odrůdu?, 26.2.2010 Taky máme tuto odrudu.Zraje přibližně v polovině až koncem srpna a drží na stromě i v září.Chuťplodů je velmi sladká s výraznou kyselinkou-což je zajimavost.Název odrudy nevím.Máme ji naroubovanou v koruně jiné odrudy asi 25 let.Červená barva jablka... celý příspěvek > |
 |
Stanley a metlovitost, 26.2.2010 Podle přiloženého snímku je patrné, že to šarka nebude-listy čisté, zdravé vitální. Bude to nějaká forma nemoci.Nelíbí se mi ponechání mumifikovaných plodu na stromě.Po zjíštění je třeba odstraňovat z důvodů rozšíření infekce.
rostislavik |
 |
Stanley a metlovitost, 25.2.2010 Rony.Přečetl jsem si i Vaše vlákno " zánik švestek na Valašsku",a zprvu jsem nabyl domění, že by to mohla být šarka.Uvádí se, že Jojo po napadení šarkou nekrotizuje místo zasažené, a dál se nešíří.Uvažoval jsem následovně.Mšice sáním... celý příspěvek > |
 |
Sítě ke všem účelům, 25.2.2010 Taky letos přes zimu zbrojím proti špačkům.Jen co mi dozrává Rivan musím ho střežit proti nájezdníkům, především ze vzduchu.
rostislavik |
 |
Mšice na třešních, 24.2.2010 Mám veliký problém.Mám na zahradě sedmiletý strom Rivan na ptačce.Každým rokem, když se zazelená, napadnou ho mšice.Napadení je tak rozsáhlé, že většina lislí na stromě je postižena.Listy jsou svinuté, a v každém kolonie mšic.Neumím si... celý příspěvek > |
 |