Dvouletý kvas



host - 151.38 (?)
5.3.2010 10:15

Pěkné, pravdivé,vtipné, a vystižné.Máte recht pane beze jména.R.F.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
host - 151.38 (?), 5.3.2010 10:15

Pěkné, pravdivé,vtipné, a vystižné.Máte recht pane beze jména.R.F.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 5.3.2010 12:49

...zájem je především o to voňavé z ovoce...

To si tak úplně nemyslím. Když se podívám v hospodě, jaké lihoviny se nejvíc pijí, ovocné destiláty příliš nejedou. Vodka, Fernet, rum, zelená, v lepších pak Whisky, koňak, Malibu, koktejly...  Pro tyto výrobky by byl ideální surovinou právě líh z cukru, pokud by byl skutečně čistý, dobrý.

 Z cukru se to dělat nesmí, u nás je to zakázáno. To je asi i důvod, proč o tom nikdo nepíše. Asi by se už pohyboval na hodně šikmé ploše

 Pokud má někdo palírnu doma, je už jedno, z čeho pálí, jestli z cukru nebo z cukru a ovoce. Obojí je nelegální.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 129.96 (?), 5.3.2010 13:10

Myslel jsem, že MY máme zájem o to voňavé z ovoce. My, kteří se tady o tom bavíme. Tedy o ten zvláštní, výrobně-kontinuálně dochucený líh.

Trošku jste pozapomněl, že když má někdo palírnu doma, tak je jedno, jestli pálí z cukru nebo z cukru a ovoce nebo jen z ovoce. Všechno je nelegální.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jmarek - (17) - 1.6 (?), 26.3.2010 9:19
Domnívám se, že člověk by si na pálence z cukrového roztoku nepochutnal, ostatně proto je její výroba možná taky zakázaná: on totiž řepný cukr není jen sacharóza, kdyby totiž byl, tak by nedělal takový, ehm, nepořádek v pálence. Nevšiml jste si nikdo, že se dnes prodává tzv. přírodní cukr, který je (kupodivu) narozdíl od tzv. "klasického" řepného cukru dražší? A víte, co je zajímavé, že základním rozdílem mezi těmito dvěma druhy cukru je to, že ten dražší cukr neprošel rafinací a tedy by měl být, dle prostého selského rozumu, levnější... Nu a někde jsem četl, že k rafinaci se používají různé chemické sloučeniny, které s normální sacharózou příliš společného nemají, ale jistě jejich minimálně stopové množství v cukru zůstane. Z toho důvodu výrazně podporuji názory p. Vysloužila, aby se vše, co má projít kvasným procesem, nedoslazovalo řepným cukrem, ale nějakou přírodní látkou, tj. zahuštěným moštem, sušeným ovocem (rozinkami) apod. (Samozřejmě pokud zase neobsahují spoustu siřičitanů)... Zdraví Honza Marek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 235.249 (?), 26.3.2010 12:53

Podle mě to bude spíš tím, že je JEN sacharóza. Kdežto ovoce obsahuje kombinaci glukózy fruktózy a sacharózy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jmarek - (17) - 9.2 (?), 3.4.2010 17:12
Spíše bych řekl, že se v ovoci sacharóza nenachází vůbec... Honza Marek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 29.86 (?), 25.3.2010 17:24
No tak jsem to docetl az dokonce.Na jihu bydlim teprve 10let, ale jedno jsem zjistil uz velmi davno repny cukr je v palence citit.Samozrejmne zalezi na mnozstvi.U mne nema ve svestkach co delat a kdyz je dobry rok vypalim ze 200l becky 22l fantasticke slivovice :-).Stromy jsou 65% durancie a zbytek no - tady se tomu rika karlatky - proste ty co jdou od pecky.Jsou to stare stromy po puvodnich majitelich.Na kost jsem nekolikrat daval a vzdy do 20 mista z 1500 vzorku.Ten pan chemik to bere jako chemickou latku - to je jako by porovnaval umely cukr s ovocnym.Slivovice musi projit krkem bez paleni a ma zahrat az ve vnitr.Musite citit jak se to teplo rozliva ve vnitr.S velkym mnozstvim repneho cukru me pali v krku a zvedne mi to kufr.O bolehlavu druhy den ani nemluvim.Nedavam cukr ani do merunek a nikdy jsem kvas nezkazil.Davam bez stopek bez listu bez bahna a vetvicek :-).Nasel jsem si svou fintu jak udrzet kvas zdravy bez siry a ruznych dalsich uprav.Nastesti to bylo hned v zacatcich - mel jsem malo a soused taky tak to smichal ta octova vune... nakonec jsem to zachranil.Je pravda, ze mnoho lidi vi o tom, ze repny cukr by se nemel pridavat, ale stejne ho pridavaji kvuli mnozstvi.Obetujou kvalitu na ukor kvantity.Potom se to da pit jen podchlazene.Do letniho ovoce bych nejake minimalni mnozstvi cukru urcite dal, ale uz jsem pil kalvados bez doslazeni.Jabka se lisujou kvuli pektinu - mnozstvi metylu.Urcite je lepsi doslazovat ovocnyma stavama.Uz na to prisli i vinari.Doslazuje se protoze kazda odruda ma mit svoji cukrnatost a kdyz neda priroda musi dat vinar.Kdyz je cukru naopak vice dela se z toho vyber z hroznu, vino s privlastkem atd.A doba vypaleni byly roky kdy jsem mel svestky posbirane predposledni tyden v srpnu, ale treba loni jsem becku plnil az v rijnu coz logicky do palenice nestihnu.Kvasu se nic nestane, ale musi se dodrzovat urcite zasady.Ale dele jak rok jsem to nezkousel.Je to muj subjektivni nazor, ale zda se mi, ze destilat s delkou kvaseni ziska na vuni.Ale kvuli vune bych paleni urcite nezdrzoval. Jinak vetsinou jsou lide kteri poznaji kvalitu a lide kteri si mysli ze poznaji kvalitu :-).A tem druhym se dava(prodava) ta s tim repnym cukrem :-).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 25.3.2010 22:46

K tomu není co dodat 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 129.96 (?), 26.3.2010 9:21

To je tak dojemný text, že by tomu někdo mohl i věřit. Vzhledem k rozsáhlým diskusím na tomto webu, jsem loni udělal 3 druhy hruškového kvasu. Nedoslazený, částečně doslazený a doslazený. Zároveň jsem prověřoval i otázku míchání s kvasem, protože i o tom byla diskuse velká.

Takže: Ani jeden z jmenovaných vzorků nikde v krku nepálí a mám všechny důvody si myslet, že všechno jsou to velmi dobré pálenky a není mezi nimi vjemový rozdíl. Nemám ani rýmu a chuť mi slouží zcela normálně. Vzhledem k tomuto testu, považuji pro sebe diskusi o slazení za uzavřenou.

Všemi třemi soudky jsem míchal vrtačkou s nástavcem na míchání malty. Míchal jsem po týdnech a do té doby, dokud zůstala na povrchu pouze tekutina. Není to problém, protože po zamíchání se vyvalí tolik oxidu, že po uzavření nádoby je ho tam dost na desinfekci. S každým soudkem jsem míchal 4x. Kvas dokváší na povrchu pouze s tekutinou a všechno ovoce je pod hladinou - žádná deka. Prostě kvas vypadá jako by kvasil mošt. Úplně stejně by se dalo ve větším sudu míchat nějakým pádlem a ponořit vždycky deku. I v tomto případě, po pokusu, jsem si jist, že míchání nejen neškodí, ale naopak prospívá. Opět je pro mne tato diskuse uzavřená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 26.3.2010 10:15
Uzavřit diskuzi po jednom pokusu a vlastním příspěvku je dobrá věc. Podobně jako bych napsal: Jel jsem na motorce s holou hlavou, spadl a zlomil si nohu. Hlava byla v pořádku. To znamená, že přilba je zbytečná a diskuze pro mě uzavřená. Pokud dopadl Váš organoleptický test, jak dopadl, zbývá se zeptat: Proč platit za cukr, máte-li dost hrušek?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika