|
Jahodník Mont Everest, 16.5.2009 Prosím o sdělení zda někdo už viděl nebo dopěstoval jahody označované jako Mont Everest. "Smějí" se na mne z mnoha časopisů (Dnes z přílohy Právo). Tvrdí se tam, že jsou 1,3 m vysoké a plodí bez přestávky od dubna do příchodu mrazů nebo je... celý příspěvek > |
 |
Zavázání očka, 14.5.2009 Gumička se používá pouze ve velkovýrobě a je specielní v tom, že se sama rozpadá a není nutno ji povolovat. Amatér může používat jak lýko, tak přepůlenou pásku. U očka spícího je řapík důležitý, protože se po 14-ti dnech "cvrnkne" prstem a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Škůdce na třešni, 13.5.2009 Toto vlákno nesleduji ale je to identické poškození jako od pilatky a literatura se zmiňuje o možnosti poškození tímto hmyzem i u třešní. |
 |
Olamovat květy jabloně na podzim zasazené?, 13.5.2009 Souhlas. Je to jenom vědět jak na to. Vyzkoušel jsem si i přesazení vzrostlejších stromků, které kvetly po přesazení a měly úrobu. Je to na delší povídání co všechno a jak se má respektovat. Je to o vzathu kořenového systému přiměřené koruny a půdní... celý příspěvek > |
 |
Postrik proti pilatce, 13.5.2009  Donedávna jsem si myslel taky, že jedna pilatka, jeden plod ale jak dokazují snímky je to asi více. Slovenská knížka kterou mám k dispozici rozlišuje dokonce 2 druhy pilatek a to "žltá" a "slivková". Rodíly jsou malé a poznají se... celý příspěvek > |
 |
Jabloň z jadérka - bude planá, 12.5.2009 Tentokrát souhlasím s "Kacířem" a dodám, že někdy v osmé třídě nám učitel z botaniky ukazoval takové výsevy a poisoval (podrobnosti nepamatuji) jak se z těch vyrašených dá poznat co bude k něčemu podle listů a toto ponechat k dalšímu růstu... celý příspěvek > |
 |
Postrik proti pilatce, 12.5.2009 Mělo by to význam, pokud do toho pustíte slepice ale umíte si představit, že to nebude vypadat pěkne. Přesto splepice umí dělat pokud se týče některých škůdců velmi dobrou práci např. u nosatce lískového. |
 |
Postrik proti pilatce, 11.5.2009 Je pravdou, že jedna larva jejíž "účinkování" může trvat až měsíc je schopna poškodit i více plodů a pozná se to podle větší dírky)protože tam už lezla mírně vypasená a ze které čouhá takový hnědavý trus. Pak spadne s plodem na zem nebo i... celý příspěvek > |
 |
Postrik proti pilatce, 10.5.2009  Dobrou prevencí ale v dnešní době těžko realizovatelnou chovat na záhradě pár slepic. Je to dobrá profylaktika proti mnohým škůdcům přezimujícím v zemi. Jinak přkládám foto jak se dá s určitou chybou stanovit zasažení výskytem pilatky. Utrhnout tak... celý příspěvek > |
 |
Postrik proti pilatce, 10.5.2009 Teď už podle mne nejde s tím dělat nic, protože za 14 dní housenka dosáhne velikosti asi 5 mm, vyžere vnitřek plůdku a ten ve velikosti asi 6 mm spadne na zem a pilatka se usídlí v zemi. Momentálně lze na plůdku pozorovat miniaturní černou tečku... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Postrik proti pilatce, 8.5.2009 Teď právě jsem kontroloval švestky a na jižním svahu a konstatuji že na postřik (lokalita V. Klobouky) proti pilatce je pozdě, už je v malých plůdcích, které jsem ještě musel očistit od od seschlého okvětí a plody mají velikost tak 2,5 až 3 mm. |
 |
Pochlubte se svými výsledky roubování, 7.5.2009  Pro "Honzu"
Ten snímek uschlé ryngle je v mnohém podobný chorobě, která se mne vyskytuje u někteých šlechtěných švestek a to odumíraním zdravých výhonů během zimního klidu a některé pupeny nebo i květy se jako "pohnou" a... celý příspěvek > |
 |
Červivost lískových ořechů, 5.5.2009 Měl jsem několik lísek velkoplodých ale už nemám nic a to právě kvůli nosatci lískovému a to co přežilo tak odnesly ptáci jako ořešník, sojka a taky něco veverky. Ořešník nalétával vždy v páru při uzrávání a odnáší obvykle celou růžici a po... celý příspěvek > |
 |
Díra nevykopaná dopředu, 4.5.2009 Máte mé sympatie a vím s kým mám tu čest a řekl jste to přesně jak bych to řekl já. |
 |
Stagnace Kamčatské borůvky, 1.5.2009  Reaguji na úvodní problém a mohu konstatovat, že po užití rad ze zdejšího fóra ZK jsem pohnojil a zalévám (toto jaro by to určitě uschlo) a dokonce ve 4. nebo 5. roce od výsadby se dal do růstu. Dokonce jsem jeden kěř zkrátil na 1/4 a vršek všechen... celý příspěvek > |
 |