|
Heliodor, 14.11.2013 No, mě by třeba zajímalo, jak ve Střížovicích přišli na název Shalimar. Když křížení je podobné s jejich předchozími " hvězdnými " odrůdami. Školkařská produkce této odrůdy jde hlavně do Německa a dále, možná proto ten název.
Protože němčina... celý příspěvek > |
 |
Topaz, 13.11.2013 Stále se zde, někdy už nudně, připomíná prolomení rezistence vůči strupovitosti u některých odrůd novými kmeny této houby. Jejich rezistence byla postavena pouze na genu Vf.
Ale šlechtění už je přeci dál a vznikající nové odrůdy už nemají... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Topaz, 12.11.2013 Pokud jde o prodej v Česku vyšlechtěných odrůd v zahraničí, je to také o marketingu. Firma, která je tam se souhlasem vlastníka příslušné odrůdy prodává, je často, z obchodních důvodů, nabízí pod jiným, lépe prodejným názvem. Reklama tam hraje ještě... celý příspěvek > |
 |
Podzimní postřik jabloní močovinou - trávník, 5.11.2013 Močovinu používám výhradně ke kompostování shrabaného listí. Po každé vrstvě lehce pocukruju a v případě suchého listí i trochu pokropím. Významně se urychlí rozpad organické hmoty, omezí se šíření plísní a v příštím podzimu je už kompost k použití.... celý příspěvek > |
 |
Podzimní přihnojení, 5.11.2013 Kompostem je rozhodně lepší hnojit v pozdním podzimu (není už nutné ho zapravovat), než hnojit kompostem na jaře - to by muselo být opravdu brzo. V následujícím vegetačním období už strom ty živiny lépe využije.
Únik živin při pozdním podzimním... celý příspěvek > |
 |
Red Prince / Red Jonaprince, 4.11.2013 Jonaprince mi vydrží bez problémů do března. Sám tuto mutaci nepěstuji, plody mám od velkopěstitele.
Jonagored z mé zahrady je do března také v pohodě. |
 |
Top taste medzi orechom?, 31.10.2013 Není. |
 |
Top taste medzi orechom?, 25.10.2013 Bude to dobrý. |
 |
Topaz, 24.10.2013 Můj první Topaz - zákrsek na M1 odešel za 3 roky. Totéž další zákrsek na MM106. Štíhlé vřeteno na éčku vydrželo sotva 8 let, s kvalitou plodů na něm jsem byl spokojený. |
 |
Melrose, 23.10.2013 Plody Gloster jsem kdysi míval vzhledově jako opravdu výstavní kousky, Melroze vždy převyšující. Ovšem dužnina Melroze chutí po většinu let Gloster výrazně převyšovala. Slupka Melroze mi však vadí. |
 |
|
 |
Sviluška - neviditelná pohroma, 22.10.2013 Kuky,
Stomp byste ještě nedávno možná získal v Správčicích. Pan Drahokoupil občas se smiloval a malým pěstitelům některé nedostupné přípravky rozlil a odprodal, bohužel, už ale zemřel. Kdo tam nyní pracuje nevím.
Stomp je vynikající na jednoleté... celý příspěvek > |
 |
Sviluška - neviditelná pohroma, 21.10.2013 Ještě,
díky za odkaz na ten slovenský shop. Prošel jsem si ho a z pesticidů tam je řada přípravků, u kterých není šance je v malém balení v ČR koupit.
Já si vždy nějak poradím, ale co chudáci menší a střední pěstitelé ovoce, zeleniny a dalších... celý příspěvek > |
 |
Sviluška - neviditelná pohroma, 21.10.2013 Signum je vysoce účinný fungicid, ale bude asi drahý. Do jahod se asi vyplatí, ale moniliozu višní a meruněk lze asi řešit levněji. Lze ho však využít i proti hnědnutí listů meruňky, rzi švestkové a Blumeriella jaapii u třešní.
Kuky, ten Stomp si... celý příspěvek > |
 |
Sviluška - neviditelná pohroma, 21.10.2013 Pane J.R.
Zkušenosti s novým akaricidem Floramite nemám. Loni došlo v Chemtuře k personálním změnám, a tak už osobně neznám ani jejich zástupce pro naši oblast. Chemtura je v ČR nástupkyní bývalé firmy Uni Royal.
V jejich katalogu pro letošní rok... celý příspěvek > |
 |
Heliodor, 21.10.2013 Nějak se zde ujal termín hvězdné odrůdy. Řekl bych, že nejtvrdší dužninu z nich má Opál.
|
 |