 |
Destilační přístroj, 28.7.2011 Dobrý den, nemám rád „zkrácené“ odpovědi (tj. stěsnané do jedné či dvou vět, viz např. příspěvek 35.170 z 9.7.2011, na který pak byla reakce 105.161), respektive „neúplné“.
Každá činost si žádá alespoň minimální znalosti z... celý příspěvek > |
 |
Destilační přístroj, 25.7.2011 100% souhlasím s tímto příspěvkem, předchozí příspěvek (105.61) je zavádějící (slušně řečeno), autor by si měl něco nastudovat o "chemii" a "teorii destilaci". Ne vše, co se dozví pouze z "diskusí" na netu, nebo jiných... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Destilační přístroj, 25.7.2011 Tak trochu pozdní reakce, co se týče původního dotazu. Za těch cca 2 roky, bych již měl já ten cukroměr koupený. Jinak díky za názor.
Zdravím ostatní paliče a páleníky... taky Tonda. |
 |
Vyčištění destilačního kotle, 13.7.2011 Napřed bych ho "vzal" mechanicky - teplou vodou a přisipáním písku (2-4 kg by mělo stačit) a řádným "protřesáním" bych jej pročistil. Pak bych nalil tak 10 - 15 litrů vody a přidal cca 5 litů octa (možno i víc) a zatopil pod ním.... celý příspěvek > |
 |
Odkôstkovač ovocia, 8.7.2011 Nechci-li pálit kvas s peckami, tak jej ještě doma, před odvozem do pálenice, "přecedím" přes síto o vhodné velikosti "děr". Je to sice práce na víc, ale máte jistotu (chce to samozřejmě navíc jeden prázdný soudek). V... celý příspěvek > |
 |
Džem z plodov mahónie cezmínolistej, 5.7.2011 Sice se na ně chystám (použít plody mahonie) již asi 3 roky, ale ještě jsem je nezkusil, vždy mi do toho něco vlezlo. Slyšel jsem také, že se používají pro zintezivnění barvy červených vín (alespoň dříve). Při mém ochutnávání byly dost kyselé,... celý příspěvek > |
 |
Kvas z letnich jablek, 5.7.2011 ... Chuť byla podprůměrná, sladkost pod 10% a výtěžnost slabá, měkká drť stříkala přes šprušle lisu....
To se dá snadno odstranit vložením (do lisu) pytle sešitého ze "silonové síťoviny" - sítě do oken. Jen je nutno jej... celý příspěvek > |
 |
Sušení ovoce, 4.7.2011 Dřív byla sušička ovoce v každé chalupě... malá plechová (tři regálky se sítem) která se dávala do trouby sporáku na tuhá paliva... ale to je již zašlá sláva. |
 |
Paleni tresni, 4.7.2011 Kvas zcela vykvašený obsahuje kolem 5 g cukru v 1 litru, tj. 0,5 %. Avšak při měření cukroměrem naměříme kolem 2% a na refraktoměru 7%. Tyto údaje nevyjadřují obsah cukru, sušiny, protože přítomný alkohol svoji nízkou hustotou (řídkostí) výrazně a... celý příspěvek > |
 |
Domácí ořechovice, 25.6.2011 Přeji hezký víkend, tak mám pro "letošek" naloženo... jak jste na tom vy...? |
 |
|
 |
Kvas smrdí podobně jako ředidlo, 25.6.2011 Dík za informaci, i když jaksi trochu po sezóně (když porovnám data příspěvků)... já trochu zasiřuji při každém zakládání kvasu, nesmí se to ovšem přehnat, jinak jsou problémy při destilaci. Tnd. |
 |
Cukor alebo med, 13.6.2011 Není Vám toho medu líto? Ten cukr přeci musí stačit. |
 |
Domácí ořechovice, 10.6.2011 Na Ořechovku se zelené ořechy vždy seženou, ještě jsem nezažil rok, aby někde v okolí na ořešácích nebyly vůbec žádné ořechy. |
 |
Kolik kg ovoce na 1l pálenky, 8.6.2011 Stačí vyťukat do vyhledávače heslo "ořechovka", či "ořechovice likér" a vyjede Vám "hafo" receptů... stačí si jen vybrat. |
 |
Staré kompoty + žito?, 12.5.2011 Dobrý den,
... 13% cukru tj. 130 g/l a podle tabulek, z tohoto množství může vzniknout max. 7% alkoholu... takže to je o 1% více, než uváděl ve svém příspěvku p. 152.138 (je to v toleranci chyby, dle mého není co řešit.).
Preji hezké dny a mnoho... celý příspěvek > |
 |