|
Více odrůd na jednom stromě, 15.3.2011 Máte pravdu, že rozdíl vzrůstu u těchto dvou odrůd asi nebude velký. U mě však Wiliamsova roste spolu s Konferencí a Karinou asi nejslaběji. Možná i proto, že je náročnější na teplo. Naopak Clappova mi roste výrazně bujněji. |
 |
Môžem už vrublovať?, 15.3.2011 Skutečně sem tam nějaký roub vyraší, třebaže jsou nařezány v prosinci. Ale je-li roubů víc a jsou-li dostatečně silné, vždy zůstanou některé svěží nescvrklé a s nevyrašenými pupeny. |
 |
|
 |
Více odrůd na jednom stromě, 15.3.2011 Rozdílná doba zrání až tak moc nevadí, horší je rozdíl ve vzrůstnosti obou odrůd. Částečně jej lze eliminovat tím, že slaběji rostoucí odrůdu (Wiliams) naštěpujete na terminál stromku té bujnější (Dicolor). Ramena tak budou růst silněji a terminál s... celý příspěvek > |
 |
Kdy postřik proti přezimujícim škůdcum, 15.3.2011 Většina dostupných insekticidů, včetně systémových, je pro včely relativně neškodná. Nelze ovšem vyloučit stopy přípravků v medu. Záleží, co je pro Vás prioritou. |
 |
Môžem už vrublovať?, 14.3.2011 Rouby zapíchám do půdy ve stínu asi třetinou jejich délky. Tedy, je jich hodně, takže rýčem vyryju jamku, vložím svazky roubů a zahrnu zeminou. Rouby beru v prosinci, je-li zmrzlá zem, tak počkám do oblevya rouby mám zatím v kýblu s pískem. Proti... celý příspěvek > |
 |
Obnoveni stare zahrady, 14.3.2011 Mladé stromky od starých žádnou vážnou chorobu nechytnou. Ale půda v sadu je starými stromy vyčerpaná. Chtělo by to posílit ji. Třeba půl zahrady zbavit starých stromů, hluboko zorat s přidáním statkových hnojiv (hnoje), pár let pěstovat a... celý příspěvek > |
 |
Jak udržet maliny bez plevele?, 14.3.2011 S namulčovaným sypkým materiálem malinové výhony problém mít nebudou. S netkanou textilií nejspíš ano. Až se maliny rozrostou, dokáží většinu plevelů potlačit samy. |
 |
Odrůda Admiral, 14.3.2011 Na degustaci v Lysicích (Drnovicích) jsem si pár plodů Admiralu vyptal. Chuť se nijak výrazně neodlišovala od ostatních vzorků.Nápadnější bylo vybarvení připomínající slupku Grávštýnského červeného a jakoby zhrbolacený povrch plodu |
 |
Ako strihať?, 14.3.2011 Nechci se vyjadřovat k tomu, jestliá je stromek prořezán příliš nebo málo. Jsem zvyklý řezat hlouběji, snažím se tak, aby pak nebyla nutná probírka.
Mám dvě připopmínky k ořezanému stromku.
1. Jsou příliš brzy založena 2... celý příspěvek > |
 |
Môžem už vrublovať?, 14.3.2011 Zmrzlá zem ničemu při roubování nevadí. Mně tedy vadila - měl jsem uschované rouby zapíchané v zamrzlé zemi. Ale i tak jsem peckoviny narouboval. Na jabloně je čas. Tedy, je to možné i nyní, ale později je práce příjemnější a výsledek stejný. |
 |
|
 |
Jaký druh Slivoně, 10.3.2011 Řekl bych, že těžká a jílovitá půda neprospívá žádné ovocné dřevině. Stejně jako PaR mám v takové půdě většinou slivoně na myrobalánech a jde to jakž takž. Že by si nějaká slivoňová odrůda speciálně v takové půdě libovala, to pochybuji. Každopádně... celý příspěvek > |
 |
Koupím rouby jabloní, 10.3.2011 Bublinkové obálky prodávají v papírnictvích v několika velikostech, jen si vybrat podle délky roubů. Vůbec není třeba posílat poštu spěšně, roubům by v tuto dobu neublížil ani někollikatýdenní pobyt na poště. Zejména ne jabloní, pokud by zavadly, ve... celý příspěvek > |
 |
Stromček nerastie, 10.3.2011 S virgulí sice stromky nesázím, ale mám na zahradě místa, kde se ničemu nedaří, třebaže je to na rovince, kousek vedle vegetují dobře, přitom půdu připravím obvyklým způsobem. Totéž platí naopak, takže něco na tom asi bude. |
 |
Jak prořezat, 9.3.2011 Kdybych chtěl být detailista, odstranil bych u toho nejbližšího stromu obě nejníže posazené větve. Vznikne tak pěkný pravidelný kmen. Raději každou v jiném roce |
 |
Používáte mykorhizní přípravky?, 9.3.2011 Já ten Symbivit používám při výsevu jader a pecek na podnože. Je fakt, že kořínky jsou při přesazování semenáčků opravdu husté a bujné. V nadzemní části ale žádný patrný rozdíl nevidím. Ještě mi kilo od loňska zbylo, tak to pod něco přisypu, ale víc... celý příspěvek > |
 |