|
Kdy zastřihnout ořešák, 28.10.2010 Každý strom (jehličnany, listnáče) tloustne pouze do šířky - díky druhotným pletivům. Růst směrem vzhůru je díky apikálním (vrcholovým) meristémům. Tzn. zapíchnete-li do malého stromku ve výšce 1m nad zemí hřebík, za 50 let bude ve stejný výšce,... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Red Winter - zná ji někdo?, 27.10.2010 Snad se podle "googlování" jedná o ´Red Canada´ (=´Steele's Red Winter´). Docela slušný popis zde. |
 |
|
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 20.10.2010 Já mám dobré zkušenosti (zatím pouze pár let) s nastříhanou průsvitnou školní fólií na psaní tužkou a následné gumování. Použije-li se měkčí tužka nápis je krásně vidět a zatím (3 roky) vydržel v nezměněném stavu. |
 |
Rosana, Rozela, 26.9.2010 Dobrý den, můžete mi poradit, jaký je rozdíl mezi J-TE-E a M9? Krom menších rozdílů ve vzrůstu... Chystám se letos na podzim vysazovat asi 20 stromků na těchto podnožích. Původně na J-TE-E, od které v jedné nejmenované školce ve Střílkách upouštějí a... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti z časopisu bakker, 25.8.2010 Zkusit to můžete, ale radši si zajděte někam do školky či místního zahradnictví. Ceny předražené (místy i dvojnásob), obrázky vymalované v PC, plody často nakopírované (neodpovídají realitě) - nejčastěji u borůvek, malin, jahod, sloupcovitých jabloní... celý příspěvek > |
 |
Očkování - detail, 22.8.2010 Vidlička se mi zpravidla podaří vyloupnout při mělčím vykrojení očka a následném vylupování dřeva seshora. Při vylupování dřeva se zdola zůstane kužílek na dřevu. Aspoň u mě :-) |
 |
Šarka švestek, 17.8.2010 Asi půjde přece jen celý strom pryč... v okolí ani na starších stromech příznaky šarky nejsou - narad bych ji po okolí rozšířil. Jedinou záhadou je, odkud se šarka vzala - rouby byly od jedné nejmenované firmy z Litoměřic z prostorového izolátu... |
 |
Šarka švestek, 16.8.2010  Dobrý den,
stále nikdo nedokáže říci, zda-li se jedná o napadení virem šarky? Abych mohl včas s těžkým srdcem rouby odstranit, popř. celou lepotici!? Díky za rady.
M. |
 |
První slivoně už zrají, 16.8.2010 Na bruntálsku naopak teprve padají první víceméně zralé lepotice, zatím převážně červivé... |
 |
Onemocnění švestky, 27.7.2010  Dobrý den,
o jakou chorobu by se mohlo jednat (viz foto)? Jedná se o švestku sousedky, které nedávno odešla větev - vypdá jako napadená moniliovým úžehem, ale zatím nekvetla. Díky za radu |
 |
|
 |
Šarka švestek, 27.7.2010  Dobrý den. Pročítal jsem toto téma a narazil na můj problém - světlejší žilky u listů slivoní. (Pozn.: Jedná se o rouby Domácí a Gabrovské, ze Sempry (bez šarky).) Šarka v okolí není.Jedná se o fyziologický problém ve výživě nebo šarka? Roubováno do... celý příspěvek > |
 |
Vysokokmen do vyšší polohy, 23.7.2010 Ještě jde u nás (n.v.540m, mírný S svah, chladnější zimy i jara, vlhko) docela slušně Rubín - krásně se vybarvuje a není ani strupatý (nestříkáme). |
 |
Lze si naroubovat doma ořešák?, 21.7.2010 A co se týče roubování... Ořešáky se očkují (nevím zda použít slovou "pouze") a to podstatně složitějším způsobem než jiné ovocné druhy. Radil bych radši zakoupit již hotový stromek - dle odrůdy vyberete vlastnosti a máte zaručenou brzkou... celý příspěvek > |
 |
Vysokokmen do vyšší polohy, 21.7.2010 Ne vlastní zkušenost - doporučení od jiných: Selena, Zuzana, Angold, Rozela. |
 |
Závlaha stromů - kolik vody?, 17.7.2010 Nespálí to stromek? Jak moc uleželej - už spíš kompost? |
 |