|
Co je to za peckovinu?, 23.7.2010 Na Hané todle roste na každé mezi a to planě.A velikostně to není ani menší merunka-plod, ale velká třešen.A říká se tu tomu-špendlík.Zajímvé je že tu rostou jak jen žluté plody tak i růžové a červené.Ale vždy samozřejmě na jiném stromě. |
 |
Vrtaná studna 80 m - jakou hadici?, 21.7.2010 čerpadlo se 1M nad dno dává běžně.Asi jste měl čerpadlo méně jak 1M nade dnem, nebo se vám stěny vrtu drolí a po celé výšce vrtu není ocelová výztuž.
Hloubka ponoru má logicky velký vliv na čerpací schopnost a parametry.Jednat pro výrobcem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vrtaná studna 80 m - jakou hadici?, 20.7.2010 Mám 30M vrtanou studnu.V žádném případě nezajištovat nebo netahat čerpadlo napájecím kabel, jak tu někdo radil! Kabel se prodře nebo přerve.Mám čerpadlo Nautila a ocelové pozink trubky.Ale i pokud dáte černé tlakové a použijete nylon úvaz, připravte... celý příspěvek > |
 |
Sousedka klepna, 15.7.2010 Byly jsme ze tří stran obklíčeni jednou rozvětvenou familií čítající celkově desítky členů a přitom se nejedná o hnědočechy i když jsou podobně hluční, ale svým zvláštním okázalým způsobem.
Jednalo se o famílii která onu díru obývala asi stovky let,... celý příspěvek > |
 |
Dobarvování vína, 13.7.2010 Tak jako vše v zlodějstánu česko, tak i vína jsou různě pančovaná, ředěna a falšována.
Nedávno tiskem proběhla zpráva o obrovském falšování původu známkových vín v česku(v řádech statisíců litrů). ZATÍM prokázáno firmám ČVZ, Vinařství Zaječí, LIVI,... celý příspěvek > |
 |
Spálené? Černé listy, prosím radu, 10.7.2010 S nějvětší pravděpodobností je to monilia laxa, dle fotek a srovnání s mými.Potvrzeno SRS. viz. zde.
Anch |
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 10.7.2010 Tak potvrzeno SRS, kde mě udělali rozbor vzorků jabloní.
Jabloně trpí monilia laxa, tj. stejná houbová choroba jako u peckovin zejména meruněk a višní.
Takže již jí trpí i jabloně což nikdy nebylo.Jak mě řekli z SRS tak tuto chorobu mají potvrzenou... celý příspěvek > |
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 13.6.2010 Tak jsem SRS kontaktoval mailem do Olomouce - je to nejblíže.I s fotem, a reakce žádná... Tak leda použít ten váš roztok, ale nějak nerozumím dvoum druhům jodu, který ani čistý neprodávaj... a jodid draselný prodávaj lékárny v tabletách a tam taky... celý příspěvek > |
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 8.6.2010 To nebude tato houba.Nikdy a nikde nejsou a nebyly žádné rumělkové - oranžové plodničky na kůže či dřevě.Navíc pokud vím houby většinu ne li vždy napadají až mrtvé dřevo... |
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 8.6.2010 Jasně žádný sliz není vidět, ani na plodech jak je na foto Mendlovy univerzity.
Choroba napadá každou odrůdu jabloní rozdílně, příznaky jsou u odrůd různé a délka a odolnost vůči chorodě různá.Schodují se pouze vpadlé pletiva-kůra na kosterních... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 8.6.2010 Zkoukl jsem kosterní větve na jabloních na celé zahradě.Téměř na všech jabloních jsou vidět odumřelé části kůry-pletiv, ale kůra většinou i po letech neodpadla-charakteristické vpadlé části.Takže bud se jedná o mrazová poškození nebo o spálu či... celý příspěvek > |
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 8.6.2010 Koukal jsem ted na net a objevil, že podobné napadení může způsobit i drvoplen ovocný.A opravdu na menší staré jabloni jsou na hlavních kosterních větvích vidět provrtané napadení kůry a dřeva.Otázkou je zda to není až následné napadení vyvolané... celý příspěvek > |
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 8.6.2010 A pohledem SRS stejně nic nezjistí určitě- jen podezření.Musí a dělají se laboratorní testy na přítomnost patogení bakterie... |
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 8.6.2010 Na databázi chorob a škůdců Mendlovy univerzity píši ke spále růžovitých, represivní opatření stříkání Kuprikolem.
Mám totiž podezření, že tu spálu mám na jedné jabloni řadu a řadu roků a nikdy nezpůsobovala nic jiného než do cca deseti uschlých... celý příspěvek > |
 |
Vadnutí a uschnutí letorostů a plodonošů, 7.6.2010 Potřebuji vědět, zda když je to karanténí nemoc, tak když to SRS v laboratoři potvrdí, tak mě budou nutit k vykácení všech domělých napadených jabloní, hrušek atd.?? A popřípadě mají k tomu zákoný podklad a zákoné donucovací prostředky? Můžou mě bez... celý příspěvek > |
 |