|
Kácení ringle, 5.2.2010 Hodně přesný řez a dvě lana co nejvýše ukotvená.
Mimmo |
 |
Odrůda meruňky a broskve - Brněnsko, jílovitá půda, 5.2.2010 Ta broskvoň je OK. Meruňka, pokud bude blízko domu, by mohla taky dobře plodit. Pokud bych však měl jen jednu, volil bych odrůdu, které nezmrznou květy (nebo plůdky) tak často. Mrazuvzdorných meruněk je dneska už více: Bergeron, Veharda, Vesna,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Roubovaný meloun, 5.2.2010 Roubované melouny v létě obvykle rychleji rostou a více plodí. Na začátku sezóny to ještě není poznat. Pokud to však jsou odrůdy vyšlechtěné na pěstování v neroubovaném stavu, je to asi zbytečné. Na jakou dýni chcete roubovat?
Mimmo |
 |
Okousané jabloně, 30.1.2010 Nevyhazujte stromek. Viděl jsem okousanou jabloň po celém obvodu kmene a ta po natření balzámem a sestřihu korunky dále rostla. Kůra není tak důležitá jako zachované kambium, které nemusí být okusem zničeno. Samozřejmě, že to stromku vadí, ale je... celý příspěvek > |
 |
Broskyňa Suncrest, má ju niekto?, 16.1.2010 Měkčí se daly od pecky odloučit mnohem lépe, ne však tak dobře jako třeba meruňky. I tak to byl zážitek. Kdybych měl s sebou tři koše musel bych je natrhat aspoň pro známé. Nedalo se přestat. Mimmo |
 |
Broskyňa Suncrest, má ju niekto?, 16.1.2010 Trhal jsem samozřejmě jen tvrdý na zavařování. Na zemi však byly spadlé měkčí plody, které byly ještě hezčí. Nebýt bláto (po dešti), asi bych si odkoupil i ty padavky. Mimmo |
 |
Broskyňa Suncrest, má ju niekto?, 16.1.2010 Broskvoňové semenáče nesnášejí nadbytek CaCO3. Stromky trpí žloutenkou a rychle odumírají. Přitom na broskvomandloních (BM VA1, BM VA2...), mandloních nebo broskvoních Davidových jsou stromky na vedlejší zahradě vynikající. Mám jednu zahradu v... celý příspěvek > |
 |
Broskyňa Suncrest, má ju niekto?, 15.1.2010 Suncrest zraje v Plantexu (Veselé u Piešťan) od začátku srpna. Jsou tam stovky stromů s nádhernými plody k samosběru. Natrhal jsem si tam (kolem 10.8.) do košíku 14 kg. Plody byly jednotné velikosti a vzhledu (cca 160 g), dužnina žlutá, pecka hůře... celý příspěvek > |
 |
Octové kvašení, 9.1.2010 Riziko octového kvašení nemusí být až tak velké, pokud to stále neotvíráme a nepouštíme tam vzduch a mušky. Možná bych to raději dolil vodou až po hermetický uzávěr, ikdyž zbytkový (těžší) CO2 tam kyslík nepustí. Pamatuji, že jsem se jednou marně... celý příspěvek > |
 |
Vápno do kvasu, 3.1.2010 Pan Vysloužil to řekl rozumně a opatrně. Vápno je dost silný hydroxid. Nicméně to žvýkání s vápnem nebo sodou v některých zemích existuje (alkalická extrakce). Jeden můj známý to někde v Latinské Americe viděl na vlastní oči. Úplně mě z toho mrazilo.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mrkva - predpestovanie v sadbovaci, 31.12.2009 Mrkev není do sadbovačů vhodná. Její kořen potřebuje větší hloubku než běžný sadbovač má (mám ověřeno). Navíc osivo není drahé, takže se s ním nemusí tak šetřit. Špatně klíčí jen když se vyseje pozdě a je spíše teplo než vlhko. Myslím, že... celý příspěvek > |
 |
Kompost zapusteny do zeme, 29.12.2009 Zajímal by mě váš názor na vysloveně špatné kompostování bez přístupu vzduchu. Jeden můj známý viděl "rakouské" anaerobní vyvíjení bioplynu rozkladem hnoje. Tvrdí, že zbytek (po odchodu plynů - metan, CO2, merkaptany) vypadá jako normální... celý příspěvek > |
 |
Mulčování s použitím kartonu účinnost na plevele, 29.12.2009 Teď jste mě dostal. Omlouvám se všem za zbytečné podrobnosti. Taky tisknu na foto kartón, který má i s třemi nepapírovými nátěry 150 až 240 g. O tom to však nebylo. Chtěl jsem jen vyslovit názor, že vlnitá lepenka zřejmě neobsahuje významné množství... celý příspěvek > |
 |
Mulčování s použitím kartonu účinnost na plevele, 28.12.2009 Pokud ještě někoho zajímá složení vlnité lepenky, mohu stručně uvést, co si pamatuji ze školy. Jedovatá není. Vlnitá lepenka se skládá z několika vrstev kartónu nebo papíru. Kartón na krycí vrstvy (liner - "lajner") je často dvouvrstvý nebo... celý příspěvek > |
 |
Rozestupy mezi stromkovými angrešty a rybízy, 21.12.2009 Někde jsem četl, že je josta jako podnož spolehlivě ověřená a je dokonce lepší než meruzalka. Tak jsem na 4 rovnější klacky narouboval v srpnu do boku angrešt. A chytil se. Je to na místech, kde má meruzalka špatné podmínky a neroste (sušší písčito... celý příspěvek > |
 |