|
Roubování, 23.3.2007 Když už byla řeč o karborundu: valice záleží na materiálu čepele. Z novější produkce jsou to většinou tzv. mražené, tvrdé oceli, které tvrdým brouskem jenom ohladíte. Jako oko v hlavě opatruji notně opotřebený nůž po dědovi, používám ho už 40 let, s... celý příspěvek > |
 |
Rybíz, angrešt, 19.3.2007 To souhlasí, ale odstraňovat až po odhrabání země těsně u kořenů, ne jen odstřihnout nad zemí. Vyroste džungle. |
 |
|
 |
Odruda černého rybízu, 19.3.2007 Obstarejte si časopis nebo knížku, tam nejdete vše potřebné. Lidé, čtěte! |
 |
Odrůdy unikající vrtuli, 19.3.2007 Prosím přispěvatele pěstujícího třešni Burlat o kontakt safrataz@centrum.cz |
 |
Roubování, 19.3.2007 Pročpak si začátečník nekoupí nějakou odbornou literaturu? Roubování není žádný šamanizmus, ale nutným předpokladem je trocha zručnosti. Kdo má obě ruce levé, ať to raději ani nezkouší. |
 |
Poraďte mi nějaké dobré rezistentní odrudy, 19.3.2007 Svatá pravda. Z podzimních odrůd už 25 let s úspěchem pěstuji odrůdu Prima, ze zimních pak mám z novější doby dobré zkušenosti s odrůdou Topaz. |
 |
První řez po podzimní výsadbě, 19.3.2007 Souhlasím s předchozím příspěvkem. Tento řez je snad nejdůležitějším pěstebním zákrokem a měl by ho provádět jen ten, kdo má nějaké zkušenosti (a také dobré výsledky). |
 |
Chci si nechat poslat stromky poštou., 19.3.2007 Hlavně aby Vám je poslali včas a ne až koncem května, čehož jsem také už byl svědkem. |
 |
Broskev Červený císař, 19.3.2007 Tahle broskev se snad hodí jen jako atrakce. Není k jídlu, zapomeňte! |
 |
Red Haven, 19.3.2007 Odrůda Redhaven se mj. naopak vyznačuje snadnou odlučitelností pecky |
 |
|
 |
Favorita Morettini 3, 19.3.2007 Odlučitelnost od pecky je jedna z důležitých vlastností plodu! |
 |
Jarní řez broskvoní, 19.3.2007 Doporučuji knihu Gustáva Čejky BROSKYNE, Príroda Bratislava 1985, ve slovenštině, ale dosud nepřekonaná. Je tam úplně všechno, jen sortiment se za ta léta podstatně změnil. I jiné literatury je nyní dostatek. Lidé, čtěte! |
 |
Dlouhý, či krátký řez?, 19.3.2007 Během let jsem přistoupil na jakýsi kompromis. Řezem sleduji hlavně udržení minimální výšky stromu a růst nového dřeva i ve spodních částech koruny. Nenechat strom vyrůst. Hospodařím v Polabí, stromky se dožívají 20 a více let a dosáhnu na ně ze... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost broskvoní, 19.3.2007 Skoro nejdůležitější ošetření proti kadeřavosti (puchýřnatce broskvoňové) je podzimní postřik po opadu listů spolu s jejich důslednou likvidací. Jarní postřik aspoň jeden před začátkem rašení. |
 |
vodní meloun, 22.1.2007 V loni jsem poprvé vypěstoval 5 melounů vodníxch, zeleně pruhované v různé váze. Jeden jsem uschoval a na silvestra 2006 jsme ho snědli. Byl mírně kolem jader scvrklý ale dužina byla výborná. |
 |