|
Vodní meloun, 25.6.2010  Aby nedocházelo ke křížení, musela by se pěstovat jen jedna odrůda a ta by se opylila vlastním pylem.Osivo pak můžeme vybírat z vlastních plodů a opakovaně vysévat. Platí to ovšem jen u nehybridních odrůd. U hybridů by se potomstvo štěpilo na... celý příspěvek > |
 |
Vodní meloun, 24.6.2010 Jelikož mají melouny (jako všechny tykvovité rostliny) rozdělené květy na samčí a samičí, potřebují opylení. Pochybuju ovšem o tom, že nepříjímají vlastní pyl. To by pak osamocené rostliny neplodily a ty bohužel či bohudík plodí.Je ale pravda, a to... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Tak po sedmi letech vykvetla, květy opadaly, 27.5.2010 Tak zrovna u odrůdy Clapova je nástup do plodnosti o něco pozdnější. Já jsem čekal 6 let. U většiny odrůd se dočkáte plodů po třech letech od výsadby. Na podzim kupovaná Isolda nám kvetla hned letos. Vroubování jiné odrůdy do stromu má smysl hlavně... celý příspěvek > |
 |
Poraďte el. strunovou sekačku, kterou nespálím, 23.5.2010 ERGO (dřívější Diu Jevíčko) používám snad 20 let, bez jediného problému. Řádně čistit větrací štěrbiny, zatím jsem nezaznamenal nějaké přehřátí. AB |
 |
Mečíky - mám si objednat ještě teď?, 21.5.2010 Ok, objednala jsem a tesim se :) Dekuji za reakce. |
 |
Semenáček jabloňky, 20.5.2010 V květináči na balkoně určitě poroste. Mimo jiné bude zřejmě nutné rostlině přes zimu zajistit vegetační klid, protože jako opadavá rostlina ho potřebuje tzn. zhruba 3-4 měsíce teploty kolem nuly či pod ní (ale pozor na promrznutí substrátu, kořeny... celý příspěvek > |
 |
Množení ořešáku, 20.5.2010 Nám letos prvně kvete pětiletý semenáč, tak jsem zvědav jestli se nějaký vzorek urodí. V roce 2005 jsem našel klíčící ořech v zemině, kterou jsme dovezli a tak jsem ho hodil do fóliáku, kde narostl do dvoumetrové výšky a na jaro 2006 jsem ho nasadil... celý příspěvek > |
 |
Vše o tykvích, 9.5.2010 No jen bych dodal, že je dobré místo dobře prohnojit (např hnůj). Dýně se zaštipovat nemusí. Většinou první samičí květy rostou na hlavním šlahounu, později na bočních. |
 |
Množení ořešáku, 3.5.2010 Tak jak jsem zde před rokem psal tak jsem i učinil. Dnes náš milovaný Seifersdorfský vyletěl komínem, když ani po 12 letech nebyl schopen zaplodit. Nahradil ho Mars. Jestli ani ten nepřesvědčí vykašlu se na roubovance a vsadím na semenáče. |
 |
Odkvétající meruňka a studené noci, 22.4.2010 No určitě víc než třešně, které mě narozdíl od meruňek dost pomrzly a to mají do květu ještě dost daleko. Třešně jsou snad nejchoulostivější na mráz ze všech ovocných dřevin - aspoň tedy u nás. |
 |
|
 |
Melounoviště 2009 - shrnutí, 22.4.2010 No nevím jak je to přesně s křížením mezi těmito plodinami - asi to nejde. Ale pokud nebudete semena z plodů znovu sadit tak je to jedno. Ze semen, které zasadíte vyroste to co jste nasela ať se to opylí od čehokoli. |
 |
Foto meruňky - je uschlá?, 19.4.2010 Přeci jen je lepší sadit meruňky a broskve raději na jaře.Delší zima tomu taky moc nepomohla. |
 |
Jak to vypadá s nakvétáním meruněk?, 19.4.2010 No snad nevýjde předpověď na pátek. To by pomrzlo asi vše. |
 |
Jak to vypadá s nakvétáním meruněk?, 12.4.2010  Tak u nás na zahradě (Ludkovice na Zlínsku) nám měruňka (Karola) rozkvete nejspíš o víkendu. Vypadá to, že by mohl být slunečný a teplý. Jen se asi nevyhneme ranním mrazíkům. Zatím nám tu téměř každý den mrzne. Dnes bylo minimum -3,3°C.... celý příspěvek > |
 |
Sudove cerpadlo na polievanie zahrady, 28.3.2010 Několik let používám čerpadlo do sudu Al-Ko Rain 2500, naprostá spokojenost.
AB |
 |