|
Chci novou meruňku, 30.1.2011 Já bych tu půdní kyselost tolik neřešil. Půda dobře zásobená humusem má určité pufrovací schopnosti a stejně tak strom sám dovede tolerovat určité odchylky od ideálu. U meruněk považuji za nejdůležitější, aby byla půda dobře zásobená kyslíkem... celý příspěvek > |
 |
Karosia, 27.1.2011 A co třeba Harlayne? |
 |
|
 |
Série Top, 26.1.2011 Těžko říci, jakou polohu Chrudimsklá snese, vyzkoušenou mám jen jednu. Ale tipoval bych, že s dozráním problém nebude, zraje poměrně brzy. Na severním úpatí mrazové kotliny přinesla plody nezvykle chutné. Otázkou bude spíš ten sušší svah.... celý příspěvek > |
 |
Šarka - eliminace choroby, 26.1.2011 Pěkný článek. Jiný výsledek by mě, pravda, asi překvapil.
Bohužel, otázku pandemického rozšíření PPV až do 800 m n.m (jak píše únorový Zahrádkář) to vyřešit nepomůže.
Problém vidím další. Tak, jako... celý příspěvek > |
 |
Série Top, 26.1.2011 Myslím, že otázka Topů je podobná vzestupné spirále, jak ji hlásali marxisté nebo vlnám popularity, jak ji prodělaly třeba rezistentní odrůdy jablek. Podobné to bylo s jugoslávskými (balkánskými) švestkami. Vzpomínám, jaká vzácnost bylo sehnat kdysi... celý příspěvek > |
 |
Kde sehnat muchovník na kmínku?, 26.1.2011 Muchovník by měl jít naštěpovat na jeřabinu. Zkusil jsem to jednou, ale bez úspěchu. |
 |
Série Top, 26.1.2011 Mám podobné zkušenosti. Každý rok byla některá z odrůd hodnocena nejvýš - chutí, aromatem, sladkostí. V dalším roce mě obvykle čekalo zklamání. Před 4 roky to byla Tulu gras, před 3 lety byla skvělá Gabrovská, před 2 roky zabodovala Valjevka.... celý příspěvek > |
 |
Kroucená vrba, 26.1.2011 Já bych v té terminologii nebyl tak přísný jako učitelé zahradniíckých škol. Navíc si myslím, že to, v čem roste vegetace se nazývá častěji půda než zemina. Zeminu přisypáváme k rostlinám a do truhlíků. Zemina, prodávaná v... celý příspěvek > |
 |
Jaký vertikutátor, 24.1.2011 Volil bych Stigu, i když jsem ji v ruce neměl. Malá stabilizační kolečka u AL-KO jsou mimo absolutně rovného trávníku nefunkční, navíc se prostor mezi nimi a skeletem stroje ucpává trávou. Přínavné dráty jsem ještě nepoužil, oželel bych je. |
 |
Ako uchovať vrúble, 21.1.2011 Přesto bych se klonil k dřívjšímu (prosincovému) odběru roubů. S uskladněním problém není, do předjarního štěpování zůstanou svěží i kdybyste rouby nechali ležet pod stromem. Pokud se ale neujmou, je možné ještě v květnu roubováním za kůru... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Roubování na vzrostlejší ptáčnici, 20.1.2011 Nezoufejte. Rok je příliš dlouhá doba. Zkuste rouby nařezat nyní - nemusíte čekat na bezmrazý den, vezmete si rukavice. Pro roubování počátkem března by neměl být problém. Možná Vám nyní nařezané rouby v mikrotenu v lednici vydrží do května a některé... celý příspěvek > |
 |
Okurky nakládačky, 18.1.2011 Nejde jen o salát. Hadovky na kolečka jsou dekorativní zelenina na talíři. Přiznám se, že sním víc okurek vcelku na zahradě než ve formě salátu. Taky mi přijde, že salátovky se sklízejí dřív a po delší dobu. Možná je to i tím, že nakladačky... celý příspěvek > |
 |
Sklovitost jablka, 17.1.2011 Já bych to neřešil. Sklovitost vzniká nerovnoměrným hospodařením stromu vodou a některými živinami. Mladé stromy kořenící mělčeji jsou tak náchylnější. Časem u nich obvykle této fyziologické choroby ubude. Samozřejmě jsou některé odrůdy... celý příspěvek > |
 |
Jak se bránit okusu srnkami na zahradě, 17.1.2011 To máte možná pravdu. Jenže srnky lezou do zahrady nejvíc tehdy, když nenajdou nic k jídlu v lese a na poli - tedy když je tam přes půl metru sněhu. Pak je pro ni metr vysoký plot na překročení. |
 |
Zkušenosti s "levným" zahradním nábytkem (např. Ikea, Jysk), 17.1.2011 Jsou to vesměs skládačky - kvalita je dána dřevem a sešroubovat to musíte sami doma. Na zahradním nábytku kvalita zpracování (která mimochodem je nic moc) ale není až tak to hlavní. |
 |