|
Čo s kôstkami?, 26.2.2011 Chladná, bezmrazá místnost může být na stratifikaci lepší než mráz. Pokud však nebyly celou zimu navlhčeny, měl byste je na několik dní namočit a pak pokračovat ve stratifikaci (nejlépe při teplotě 2-7 st) nebo už vysadit. Já je mám celou... celý příspěvek > |
 |
Proč hrušeň nekvete?, 19.2.2011 Pane Polehlo, nic si z toho nedělejte. Pokud to funguje, nemusíte získávat body slovní obratností. Já si této zkušenosti vážím. |
 |
|
 |
Jak poznám vysoký obsah CaCO3?, 16.2.2011 pH vaší půdy broskvoním vyhovuje, meruňkám bych se nebál dokonce nějaký vápenec nebo dolomit přisypat. Někde jsem četl, že půda s (limitujícím) obsahem 5% CaCO3 po zalití octem na lžičce viditelně uvolňuje jemné bublinky CO2. Vaše půda je nebude... celý příspěvek > |
 |
Několik roubovacích rad do začátku, 16.2.2011  Řez pro 47.90: myslím, že u rozštěpu by byl pro uvedené dřeviny lepší způsob "A" s tím, že orientace pupenů by měla být odlišná (viz obrázek). Druhý způsob je lepší pro bylinné nebo polodřevnaté zelené rouby. S vyjímkou růží, citrusů, okurek a... celý příspěvek > |
 |
Prestepenie na marhulu, 12.2.2011 Ty fleky mohou být nadbytkem nebo velkým nedostatkem nějaké živiny. Pokud jsou pecky (kostky) v plodech zdravé, asi nejde o šarku. Pak by se semenáčky mohly naroubovat - např. kopulací v březnu a zakrýt vlhkým sáčkem na 2-3 týdny. |
 |
Ředění slivovice, 12.2.2011 Čištěná voda z lékárny je na ředění vhodná. Pokud jde o hmotnostní koncentrace, pak hmotnost původního destilátu vynásobená jeho koncentrací se rovná výsledné hmotnosti produktu vynásobené požadovanou koncentrací. (10x60=mx50). Pokud tedy ředím vodou... celý příspěvek > |
 |
Kotvičník, 10.2.2011 V teplé meruňkové oblasti na jihozápadním svahu mi roste sám jako plevel. Sám se v květnu objeví a v řijnu zdechne. Vyklíčí i nechtěně z hloubky až 10 cm po opakovaném pojezdu rotavátoru. Nepříjemné jsou pichlavé plody. Suším někdy celé asi... celý příspěvek > |
 |
Jak poznám vysoký obsah CaCO3?, 4.2.2011 Myslím, že je to v reálné půdě nemožné (neuvažuji nějaké zapouzdřené částice v nerozpustném obalu). |
 |
Rybíz a josta, 29.1.2011 Příklad: Ustřihněte výhony úplně u starého dřeva (na podzim nebo i teď), svažte k sobě nebo k rovné tyčce a zapíchněte cca 10 cm hluboko do písku nebo kypré zeminy. Teď spíše do velkého květináče ve skleníku, při oblevě i venku. Ze zakořeněných... celý příspěvek > |
 |
Legální znečištění zahrady, 21.1.2011 Asi bych problematiku loveckého olova nepodceňoval. Někde jsem četl, že např. v USA se ročně vystřílí do přírody 6 tistíc tun olověných broků. Ty bohužel nejsou rovnoměrně rozptýleny. Na břehu a na mělčině vodních ploch se např. při lovu kachen... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Štepenie egreša v predjarí, 15.1.2011 To je škoda. Pax je výborný beztrnný angrešt. Na starou podnož se vám asi nechytne nic a hlavně ne narašený roub. Podnož můžete ustřihnout u země a nové výhony, které z kořenů vyraší, se mohou naroubovat v srpnu. Korunku zkuste silně... celý příspěvek > |
 |
Štepenie egreša v predjarí, 14.1.2011 Nepomrzne. Za pár týdnů bude venku naopak těžké najít nenarašené rouby (poslouží jen dobře uložené zásoby nařezané před Vánocemi). Pokud se však obáváte krutých mrazů, můžete naroubované stromky vyrýt a založit ve vhodné místnosti. |
 |
Štepenie egreša v predjarí, 9.1.2011 Na jaře používám bílý papírový sáček (vreco) a na něj teprve fólii. Ale to je proti spálení zelených roubů sluncem. Sáčky se nemají dotýkat roubu, ale jen kolíku. Noviny jsem nezkoušel, rozmočí se na děšti. Většina roubů mi na jaře i tak... celý příspěvek > |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 8.1.2011  Na stromě už mi pupeny pukly a na roubování bych je neriskoval. Přitom bylo v prosinci dost chladno. Dříve odebrané rouby jsou ještě dobré. (Nakonec jsem v březnu použil ty čerstvé). |
 |
Štepenie egreša v predjarí, 8.1.2011  Teď je to pravé počasí na roubování angreštu čerstvými rouby. Dříve jsem je dělal v ruce kopulací a jen málo venku. Venku však chytají stejně dobře, pokud moc nemrzne ani neprší. V březnu se dá opravovat vánočními rouby. V květnu se dá... celý příspěvek > |
 |