|
zelený povlak na stromech, 15.12.2008 Pokud strom má již dobře popraskanou kůru - borku, tak to lze malou motyčkou seškrábat a nemusíte se bát nějakého odření. Dřív se to dělávalo a občas jsem to dělal i já. Na jaře bych to převedl i na foto jak to vypadá očištěné. V té kůře se krom... celý příspěvek > |
 |
jak na vosy, 13.12.2008 Tak s tou ovocní šťávou mám velmi prokazatelně špatné zkušenosti. Abych uštřil, tak jsem koupil lahev jablečného sirupu a naředil jej do lahví. Zatím co lahve s pivem se plnily hmyzem, tak do toho sirupu se utoplio tak jedna dvě. Asi poznaly, že je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak prořezat velmi staré jabloně, 12.12.2008 Souhlasím a taky raději vysazuji jen tak se dočkám nějakého "překvapení". A manželce tvrdím, že "sadař" je od slova sadit. Samozřejmě lze i starý strom zmladit ale musí se to umět a trvá to dlouho. Musí se nejprve... celý příspěvek > |
 |
fíkovník, 10.12.2008 Našla jsem si obrázek toho skočce-ricinus a ta moje rostlina to určitě nebyla.Ale už je to pasé, zmrzla a kamoška říkala, že je to asi nějaký druh bodláku. No nevím, každopádně další už nepřivezu, když tady nepřežije.
Děkuje za odpověď a zdraví... celý příspěvek > |
 |
Potlačení plevele Kakost luční, 2.12.2008 Děkuji za odpověď všem a za nový pohled na tento pro mne doposud plevel. Slibuji, že to v novém roce nafotím jak to dělám a jak to prorůstá. Je to docela zajímavé. Předně se to posekané musí rovnoměrně rozprostřít aby nevznikla hromádka, Ta potom... celý příspěvek > |
 |
Potlačení plevele "Kakost luční", 1.12.2008 Během poslední doby v našem zatrávněném sadu i přes pravidelné sečení se rozmohl jednodruhový plevel praděpodobně Kakost luční. Dokonce potlačil i výskyt Pryskýřníku. Takže vlastně ani trávu moc nekosím jenom ten dužnatý Kakost. Zajímalo by mne čím... celý příspěvek > |
 |
Vrúbľovanie, 27.11.2008 Mám větší úspech při švestkách s roubováním kopulací jak již bylo poznamenáno ale až jiné švestky začínají kvést tedy podně. Jiank používám k tomu kolíček na prádlo abych měl volné obě ruce a pásku mám řezanou napůl tj. cca 7 mm širokou. |
 |
malinoostružiny, 25.11.2008 U nás na Valašsku vymrzne zhruba koncová třetina letorostu. Skutečně jsem to stříhal na jaře zhruba o tu 1/3 aniž bych nějak detailně kontroloval stav. Ono se nic moc nestane. Navíc třeba u malin jsem musel odstranit celý letorost, protože dolů bvyl... celý příspěvek > |
 |
Do kdy zalévat ovocné stromky, 20.11.2008 Nikdy jsem rybíz nezaléval. Pokud bych měl zalévat a zvýšit výnos, tak jedině kapkovou závlahou a to je trochu složitější. Voda je důležitý transportní element a také pro disociaci hnojiv na ionty a jiné obecně ať umělé nebo vniklé přirozeným... celý příspěvek > |
 |
Do kdy zalévat ovocné stromky, 20.11.2008 Vedle je oplocena záhrada a pásly se tam 4 ovce. Trávy bylo dost a dost a přesto "ožraly" kam dosáhly. Můžu poslat foto, kdo nevěří. |
 |
|
 |
jak na vosy, 20.11.2008 Omlouvám se za ten výraz "osy" ale Čeština není můj mateřský jazyk a maturitu jsem dělal ještě na Slovensku a tady na Valašsku se správné řeči není možné naučit. Polovina je nářečí a druhá nějaká odnož "Českoslovenštiny". Jinak... celý příspěvek > |
 |
jak na vosy, 19.11.2008 Aby se mne Ontário nepřeplozovalo, tak jej "řežu jak žito" tedy každoročně středně až mírně řezem redukuji a i částečně omlazuji a rodí pravidelně. Dříve taky rodily (mám 2 jabloně) ob rok. Na osy jsem zkoušel s velkým úspěchem plastové... celý příspěvek > |
 |
výsadba trnek (švestek), 18.11.2008 Podle mne je lepší vysazovat na podzim neboť je stromek na jaře v "lepší formě" a dokáže "utáhnout" tedy rozvinout o pár pupenů více. Sázet se dá do zámrazu a dokonce i po, když máte vykopány jámy předem a stačí část hlíny něčím... celý příspěvek > |
 |
Rouby - termín odběru, 18.11.2008 Během dlouhé doby sadaření jsem se mnohokrát zklamal s rouby odebranými brzo a špatně uskladněnými. To na první pohled nejde poznat co zapříčinilo jejich nepřijmoutí, někdy to byla plíseň ze sklepa a pod. Zato velmi dobrou mám zkušenost s rouby... celý příspěvek > |
 |
Pěstování č. rybízu ve stěně, 15.11.2008 "Vyprovokoval" jste mne abych se podíval do tenké příručky o rybízu z nakladatelství Grada. Už na str. 19 se píše a budu citovat doslova odstavec.
Rybíz je možné pěstovat také v ovocných stěnách. Princip pěstování je stejný jako u keřového... celý příspěvek > |
 |