 |
Český ráj, 10.8.2009  Dozrály plody kdysi nadějné odrůdy Český ráj. Získal jsem ji kdysi ve stejnou dobu jako Krasavu (je, tuším, od stejného šlechtitele). Přestože Č.r. Krasavu nepřekonává v chuti, zraje o něco dřív, je mnohem plodnější a zdravěji roste - nestárne... celý příspěvek > |
 |
Co je za odrůdu?, 10.8.2009  Nafotil jsem poslední 2 plody Julie, co zůstaly na stromě. Dužina má v plné zralosti načervenalé cévní svazky. Pokud nejsou plody zcela zralé, jsou spíš nakyslé. |
 |
|
 |
Kyselina sirova, 9.8.2009 Jaké nevhodné příměsi v technické modré skalici máte konkrétně na mysli? Jak velké množství cizích příměsí taková v drogerii koupená skalice může obsahovat? Jak by mohly uškodit v bazénu?
Osobně si myslím totéž co tomast, že účinek... celý příspěvek > |
 |
Co je za odrůdu?, 9.8.2009 Půjdu sepodívat, jestli je nějaká Julia ještě na stromě a vyfotím. Zrály už ale o něco dřív. |
 |
Modrá skalice ano či ne?, 8.8.2009 Nejsem chemik, ale čistá měď je ve vodě nerozpustná. Pokud se pomocí elektrolýzy rozpustí, převede se na rozpustný měďnatý iont. Tedy ten samý a se stejnými účinky, jako je v modré skalici.
Možná by Alí věděl něco víc... |
 |
Marmelada z broskvi, 8.8.2009 Novější želírovací prostředky jsou na bázi želatiny, nikoli přídavek pektinů. Rozvařené ovoce se prakticky nemusí zahušťovat odparem. Pokud nedodržíte přesně návod na sáčku - zejména dáte-li třeba trochu víc ovoce, želírovací proces vůbec nemusí... celý příspěvek > |
 |
Co je za odrůdu?, 8.8.2009  Stark Earliest to nebude, jeho barva je nanesena tečkováním, navíc v tuto sdobu už jsou vesměs přezrálá. Mio a Discovery jsou si dost podobná. Discovery má suchou drsnou slupku víc do oranžova, Mio je lesklejší,. červeň trochu tmavší. Zkusím obě... celý příspěvek > |
 |
Rybízová štáva - postup, 6.8.2009 Rybízovou šťávu musíte prostě naředit a osladit. Jinak ji nebudou pít nejen děti, ani dospělí |
 |
Vápno, 6.8.2009 I nehašené vápnno ze stavebnin je možné použít do zahrady. Zejména do kyselých těžkých půd. Jednak je o dost levnější, alkalickou reakcí neuteralizuje kyselou půdou a vyhašením vzdušnou vlhkostí a reakcí s atmorférickým CO2 nabývá na objemu, čímž... celý příspěvek > |
 |
Stavba drevene udirny (amaterska), 5.8.2009 Topeniště bych dělal určitě bez roštu. Je třeba docílit nedokonalého spalování, při němž se uvolní víc aromatických látek do kouře. Při dokonalém spalování s roštem a dobrém přívodu vzduchu do topeniště budete udit v ideálním případě oxidem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Měděný drátek ve stonku - prevence plísně?, 5.8.2009 Já osobně si naopak myslím, že měďnatým postřikem dostaneme do rostliny podstatně víc mědi než drátkem ve stonku. Kovová měď je prakticky nerozpustná a organické kyseliny v rostlině nejsou příliš agresivní. Jestli se něco iontů z drátku uvolní,... celý příspěvek > |
 |
Špendlíky - kolik cukru do kvasu?, 5.8.2009 Výslkedný destilát zu doslazeného kvasu bude pálit spíš v krku než v ústech. Jestli Vám záleží na množství pálenky, osladit kvas můžete, je-li na prvním místě její kvalita, rovněž bych radil cukr nepřidávat. |
 |
Jak uchovat co nejdéle česnek, 5.8.2009 Asi byl česnek mírně naklíčený. Kvalitě česneku se solí to ale neubírá. |
 |
Strupovitost, 5.8.2009 Listí ze stromů napadených strupovitostí můžete klidně kompostovat. Pálit je není nutné, v některých lokalitách je to navíc zakázané. |
 |
Měděný drátek ve stonku - prevence plísně?, 26.7.2009 Asi tak. |
 |