Roubování difenbachie

host - 56.246 (?) 
11.7.2016 18:17

ještě k tomu zakořeňování - tahle rostlinka nezakořenila ani za 6 měsíců ve skleníčku s řízenou teplotou a vlhkostí za použití stimulátoru - žila, ale nerostla ani nekořenila - i nyní má kořenový systém velice slabý

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 18.7.2016 18:22

Myslím, že zakladatel vlákna uvažuje logicky. Pokud teplo a světlo nezpůsobilo ani malý zázrak, roubování může pomoct. Nerad roubuji v rukavicích, ale u alergenní dieffenbachie bych to holýma rukama neriskoval. Nechal bych zakořeněný spodek rostliny v květináči a malý vrcholový řízek bych narouboval sedélkem pomocí žiletky na bujnější formu této rostliny. Obvykle nevím, proč volím daný způsob štěpování, ale od pohledu to tak cítím. U této rostliny jsem to nikdy nezkoušel, ale myslím, že by mi to vyšlo. Správná vlhkost vzduchu, vyšší zálivka podnože, teplota a rozptýlené světlo by mohly celou akci podpořit. Nácvik řezu na jiné rostlině je samozřejmostí. Pokud to nespěchá, dá se vše vyzkoušet na jiné rostlině včetně ujmutí.

host - 56.246 (?), 26.7.2016 19:55

Díky za povzbuzení. Tak jsem se do toho dal. Dva pokusné rouby jiných cv. navzájem. Jeden v květináči a druhý v ruce. Budu zde informovat o výsledku a event. úspěšném postupu. Jen potřebuji osvětlit to sedélko, na netu jsou tři různé nákresy sedélkování. Dík za podporu.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 26.7.2016 20:41
Ano, sedélka jsou různá. U bylin bych volil tento postup: Podnož i roub seříznout příčným vodorovným řezem. V jedné třetině až polovině rozpůlenou žiletkou svislý kolmý řez asi 3 cm a žiletku tam nechat. Kolmým řezem druhou polovinou žiletky přesně dorazit k té první žiletce tak, aby o něco větší hmota zůstala na podnoži (roubu) než na odpadu. Po odstranění obou žiletek a odřezu napasovat roub na podnož, zavázat a obalit. Roub bude asi tenčí než podnož. U bylin to není tak důležité, ale bude lepší, když se bude krýt kraj roubu a podnože. Jazýček roubu by měl být stejně dlouhý nebo malinko kratší než výřez v podnoži, aby dosedly horní řezné plochy.
Sedélko
Sedélko

host - 29.151 (?), 27.7.2016 8:16

moc díky - tak tenhle postup jsem zvolil správně

host - 56.246 (?), 2.9.2016 19:17

po 41 dnech jsem odstranil ze spoje u obou roubovanců mikrotenovou folii, roub naroubovaný sedélkem žije a roste, roub do rozštěpu uhynul

myslím, že mne to povzbudilo k jarnímu roubování mé neprospívající variety

ještě počkám, jak se během doby do jara bude upevňovat srůst s podnoží

host - 56.246 (?), 3.9.2016 13:02

na snímku a) je vidět malá dobře připájená ploška mezi roubem a podnoží, dále je vidět, jak se roub i podnož "seschly", přestože všechny otevřené řezné plochy byly ošetřeny štěpařským voskem (balzámem) - možná by byl vhodnější jiný způsob roubování

na snímku b) je vidět rozdíl v prospívání roubu a vedlejšího výhonu, který však na rostlině ponechám do plného rozvinutí listů na roubu kvůli "tažení" rostlinných tekutin k roubu

a
a

host - 56.246 (?), 3.9.2016 13:03

dtto

b
b

host - 56.246 (?), 8.9.2016 0:04

46 den

odlomení tažného výhonu nodi pod roubem a v nodi na bázi, odstranění oček na celém kmínku až k bázi

host - 14.170 (?), 8.9.2016 6:46

1. Vosk se nesmí dostat mezi pletiva, která mají srůst.

2. Roub musí být přivázán tak, aby se plochy co mají srůst těsně stýkaly.

3. Na podnoži i roubu na sebe musejí navazovat stejná pletiva. Jistější způsob by byl kopulace.

Srůstají pouze dělivá pletiva.

V.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty